Jak wybić oś tylnego wahacza.. ?

Jak wybić oś tylnego wahacza.. ?

Postprzez marel » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 14:20

Nie mogę, albo nie umiem, albo jedno i drugie.. :D
Jak wybić oś tylnego wahacza?
Rozebrane jest już wszystko pod piaskowanie, ale ośki mocującej wahacz do ramy nie jestem w stanie wybić - ani w jedną ani w drugą stronę. Nawet nie drgnie, a bez tego nie jestem w stanie zdemontować wahacza.
Może jakaś podpowiedź ?
marel

Re: Jak wybić oś tylnego wahacza.. ?

Postprzez Bandurko » wtorek, 27 grudnia 2011, 09:13

Prawdopodobnie oś wahacza zapiekła się w tulejach - korozja postępuje tam jak w każdym innym miejscu, a że jej nie widać to nie przeraża.
Proponuję użyć zasady SIŁY: jak coś nie idzie, nie używaj siły, weź większy młotek :)
A tak na poważnie to zacznij od środków penetrujących, po kilku sesjach oś powinna w końcu puścić. Dostłem dawno temu coś takiego w sprayu (nazwy nie pamiętam ale sprawdzę bo mi pojemnik został) co sprawdzało się rewelacyjnie. Pomogło mi w wielu rozbiórkach.
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez mwasiu » wtorek, 27 grudnia 2011, 09:19

A ta bym nie tłukł młotem bo polecą gwinty a i ośkę można uszkodzić - zgiąć.
Środki penetrujące to dobry pomysł. Ja bym potrzymał go ze dwie doby w nafcie a potem użył prasy hydraulicznej.
Rozwiązanie pewniejsze bo pod kontrolą i siła większa.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez marel » wtorek, 27 grudnia 2011, 10:02

Co to za pomysł.. przecież nie walę młotkiem po gwincie. Takie rozwiązania skończyły się chyba wraz z zakończeniem produkcji naszych skuteów :lol: Dotoczyłem nagwintowaną wewnątrz grubą tuleję z mosiądzu i przez nią uderzam.
Środki penetrujące są już dawno podane.
marel

Postprzez hoks » wtorek, 27 grudnia 2011, 10:44

o ile dobrze kojarze i pamiętam, to jak ja ze 3 tygodnie temu rozbierałem swoją Osę, to trochę podłubałem (śrubokręt itp) aż rozwaliłem całą tuleje metalowo-gumową (i tak była wybita i wygnieciona), potem lekko młotkiem pomogłem i wylazło. jakoś większego problemu nie miałem. nic nie uszkodziłem, a tuleja i tak do wymiany była nie.
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez marel » wtorek, 27 grudnia 2011, 11:16

hoks napisał(a):o ile dobrze kojarze i pamiętam, to jak ja ze 3 tygodnie temu rozbierałem swoją Osę, to trochę podłubałem (śrubokręt itp) aż rozwaliłem całą tuleje metalowo-gumową (i tak była wybita i wygnieciona), potem lekko młotkiem pomogłem i wylazło. jakoś większego problemu nie miałem. nic nie uszkodziłem, a tuleja i tak do wymiany była nie.

Na osi obustronnie założony jest wahacz, którego nie uda się zdjąć bez jej wybicia, więc nie wiem jak udało się Tobie tam "podłubać śrubokrętem" i tym sposobem usunąć tuleję bez zdejmowania wahacza? To nie realne ;)
marel

Postprzez hornetino » wtorek, 27 grudnia 2011, 11:23

hoks napisał(a):o ile dobrze kojarze i pamiętam, to jak ja ze 3 tygodnie temu rozbierałem swoją Osę, to trochę podłubałem (śrubokręt itp) aż rozwaliłem całą tuleje metalowo-gumową (i tak była wybita i wygnieciona), potem lekko młotkiem pomogłem i wylazło. jakoś większego problemu nie miałem. nic nie uszkodziłem, a tuleja i tak do wymiany była nie.

Wyjąłeś z ramy wahacz razem z ośką :?: :shock:
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez hoks » wtorek, 27 grudnia 2011, 21:07

hornetino napisał(a):Wyjąłeś z ramy wahacz razem z ośką :?: :shock:

nie no, żarty na bok :)
spojrzałem na fotki i pomyliło mi się to miejsce z innym, gdzie też są te tuleje. tutaj faktycznie nic nie da się "wetknąć ani też pogrzebać"
otóż już wiem jak to było - normalnie pukałem lekko ośkę (przez kawałek drewna) i wyszła, ot tak czyli że w sumie nie była bardzo zapieczona.

ehh, niestety po raz kolejny uświadamiam sobie, że mam "dobrą pamięć ale strasznie krótką"....
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez bitels » wtorek, 27 grudnia 2011, 21:30

Jest jeszcze jedna prosta metoda .Dobrze nagrzać i potem wybijać. Tylko tak dało się usunąć oś w mojej gazeli.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Powrót do Karoseria i zawieszenie