Silnik m50

Silnik m50

Postprzez matys1977 » wtorek, 6 grudnia 2011, 10:56

Witam, zabralem sie w koncu za remont mojej umeczonej oski, powiedzcie mi czy nie ma ktos na zbciu karterow do m50 bo moje sa juz spawane a przy przednim mocowaniu brakuje sporego kawalka. Z czego ewentualnie pasuja kartery WFM?
Czy waszym zdaniem jest sens to naprawiac?

Obrazek

Obrazek
OSA M50, JUNAK M10, WSK, KOMAR, MZ TROPHY, JAWA 175, DKW SB200, WFM M06, SHL M05, SACHS PANTHER, MOTORYNKA, VW T1
matys1977

Re: Silnik m50

Postprzez hoks » wtorek, 6 grudnia 2011, 12:11

o ile pamiętam, to swego czasu (może ze 2 miechy wstecz) widziałem na allegroszu kartery w podobnym stanie co Twoje, znaczy mam na myśli, że pospawane (załatane) w tym samym miejscu, nie wiem jak się aukcja skończyła i czy takie rozwiązanie było/będzie trwałe, w każdym razie spaw (a raczej wypełnienie) wyglądał "dość niesmacznie" (było po prostu tak "zasmarkane", być może tylko niedoszlifowane).
według mnie to sprawa ma się tak - jeżeli nic innego tym karterom nie dolega i ogólnie są OK i jeśli nie "skasują Cię" za spawanie majątku (a nie wiem ile za takie coś mogą wziąć - 30 pln, 50?, 70?, za więcej chyba się nie opłaci), to może warto to reperować, w innym przypadku cierpliwie rozejrzyj się na znanym portalu, czasem się pojawiają, tylko tu pojawia się kolejne pytanie... w jakim stanie te sprzedawane? żebyś nie zaszedł "z deszczu pod rynnę". pierwszym krokiem jaki według mnie powinieneś zrobić to obejrzeć dokładnie te kartery, po czym wybrać się do znawców-spawaczy (odwiedziłbym co najmniej 2-óch) i zapytać czy zrobią to (wiadomo - dokładnie, bo to jednak wrażliwe miejsce) i za ile....
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez matys1977 » wtorek, 6 grudnia 2011, 13:09

A moglby ktos podeslac dokladne zdjecie tego miejsca ktorego u mnie brakuje?
OSA M50, JUNAK M10, WSK, KOMAR, MZ TROPHY, JAWA 175, DKW SB200, WFM M06, SHL M05, SACHS PANTHER, MOTORYNKA, VW T1
matys1977

Postprzez hoks » wtorek, 6 grudnia 2011, 13:18

chętnie bym Ci pomógł, ale dopiero w piątek lub nawet na następny tydzień (weekend)... moja oska stoi już "na stole" w domu (raczej piwnicy) na wsi, gdzie bywam weekendami. ale myślę, że znajdzie się uprzejmy(a), co szybciej Ci zapoda fotki/wymiary.

ale jaja :!: :shock: , widzisz matys1977, wcześniej tego nie widziałem (lub nie pamiętałem), ale jak się okazało to u mnie też w tym miejscu jest reperowane (spawane) - ogólnie nie najlepiej to wygląda (tak zasmarkane troche), dziury na śruby od uchwytu silnika mają spory luz (są "rozchechłane").
i tym oto sposobem dowiedziałem się, że jestem w podobnej sytuacji co Ty :))) jak rozbiorę całość to obczaje i zastanowię się co z tym począć, może warto by to było poprawić, przespawać od nowa, wykonać nowe otwory na śruby, żeby ciasno wchodziły. żeby nie być gołosłownym to podaję fotki mojego silnika, choć w tym wypadku nie wiem czy będą Ci pomocne w 100%. ;) p.s. na fotkach silnik leży na lewym boku (od strony sprzęgła), cylinder jest z prawej strony fotki.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Powrót do Silnik i osprzęt