misiek napisał(a):koledzy, a jak sie miewa sprawa z zarejestrowaniem motocykla ktory kiedyś tam został wyrejestrowany, mowa tu o wsk gil

(szkoda ze nie osa

), mając przy sobie ksiazke z instrukcja obslugi i uprawnienia gwarancyjne, jest w nich zawarte prawie wszystko... nr ramy i silnika,data kupna, dane wlasciciela, pieczatki jakies, nawet nr opon

(nr sa zgodnie, nie wiem jak opony bo nie sprawdzalem) i jakies inne pierdoly ktore dostawało sie do motocykla ze sklepu, stary swistek z przegladu (niemoge doczytac z ktorego roku. ogolnie wsk jest pewna, od 1 wlasciciela ktory jeszcze zyje i ja kiedys wyrejestrowal a ja chcialbym od nowa zarejestrowac tylko na biale blachy bo na zolte za duze koszta
dodam jeszcze ze ten gosc miaszka w sasiedniej gminie, niedaleko mnie.

to nie bedzie problemu z podniechaniem z nim do wk w razie czego.
pozdro
Jeżeli motocykl był zarejestrowany i został wyrejestrowany a nie masz dowodu rejestracyjnego ani nie znasz numeru rejestracyjnego pod którym był zarejestrowany to urząd pewnie cie odeśle z kwitkiem,nowa ustawa daje taka furtkę ale urzędy czytają między wierszami i boja się podejmować decyzję o rejestracji.Czasopisma lub gazety... Wtedy pozostaje ci droga sądowa.
Ale czytam ,ze masz stary świstek z przeglądu tam powinien być numer rejestracyjny.
Robisz wtedy tak:
1. Udajesz się do właściciela ,spisujecie umowę kupna sprzedaży, na umowie wpiszcie cenę niższą niż 1000 złotych kwota zwolniona od podatku przy zakupie mienia ruchomego.
2.Udajesz się do właściwego wydziału komunikacji w którym ten motocykl był zarejestrowany przed wyrejestrowaniem i składasz wniosek o Wydanie zaświadczenia potwierdzającego rejestrację pojazdu (nawet jeśli był wyrejestrowany)zastępuje to dowód rejestracyjny kosztuje to 17pln.
Prawo o ruchu drogowym Art. 72
Pkt.4 W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie
wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w
zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji.
3.Jeżeli pojazd był wyrejestrowany musisz uzyskać o rzeczoznawcy samochodowego dokument uznający pojazd za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji.
Rzeczoznawcę znajdziesz w każdym oddziale Polskiego Związku Motorowego.
Ten dokument kosztuje w zależności od województwa od 150 u mnie w Rzeszowie, do z tego co wiem od kolegów 500 w innej części kraju.
To jest widzimisię rzeczoznawcy.
Są to przeważnie dwie kartki : opis i druga z czterema zdjęciami pojazdu.
Prawo o ruchu drogowym Art. 79
Pkt.4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
- mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji.
4. Musisz dokonać przeglądu w stacji diagnostycznej koszt 68pln, przypilnuj diagnostę aby w karcie przeglądu powpisywał ci takie dane jak nacisk na oś i moc w kW ilość osób ogólnie dane które są zawarte w dowodzie,bo jakiś zafajdany urzędnik może cię po to do niego odesłać raz tak miałem...
5. Z tymi dokumentami udajesz się do właściwego sobie wydziału komunikacji i rejestrujesz , a jakby się boczyli bo urzędnicy nie chcą znać przepisów powołujesz się na te artykuły z Prawa o Ruchu Drogowym co ci podałem i niech się douczą.Tak było u mnie w wydziale na początku jak te nowelizacje weszły w życie obiło się o kierownika... Ale teraz jest ok.
Po rejestracji jeszcze ubezpieczenie( bez niego nie wydadzą ci dowodu rejestracyjnego) i możesz cieszyć się jazdą!!!!!
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.