Rejestracja zakupionej Osy ( bez dowodu)

Rejestracja zakupionej Osy ( bez dowodu)

Postprzez arthek » czwartek, 14 maja 2009, 20:25

Jak pisałem już wcześniej , zakupiłem Osę od właściciela na którego była/jest ona zarejestrowana.
Twierdzi , że nie może znaleźć dowodu rejestracyjnego.
Tablica rejestracyjna jest.
Tabliczka znamionowa jest, nr silnika i ramy się zgadza.
Spisałem z nim umowę-kupna sprzedaży.

Moje pytanie jest takie:
Czy jeśli właściciel ten zgłosi się do swojego wydziału komuinikacji to wydadzą mu zaświadczenie ( lub jakiś inny dokument) stwierdzjące, że pojazd ten jest na niego zarejestrowany wraz z danymi z dowodu ?
Czy może ja osobiscie mogę o to wnioskować w tamtejszm wydziale komunikacji na podstaie umowy kupna ?
Czy na tej podstawie mógłbym wtedy swoją Oskę zarejestrowac w normalnym trybie bez żadnych ceregieli ?

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ?

Pozdrawiam

Arthhek
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Re: Rejestracja zakupionej Osy ( bez dowodu)

Postprzez pawkiec » czwartek, 14 maja 2009, 22:12

jedno tylko powiem że jeśli oska była zezłomowana (to coś innego niż wyrejestrowanie) to NIE da się zarejestrować przynajmniej u mnie w wydziale.
A co do twojego problemu to bierzesz właściciela co jest na umowie do urzędu i właściciel wnosi o wydanie dokumentu potwierdzającego że jest on właścicielem i że oskę da się zarejestrować, wtedy bierzesz ten świstek i idziesz do urzędu skarbowego żeby zaskarbić umowę (mi nie chcieli podbić bez dowodu albo świstka w/w) a na koniec na przegląd no prawie koniec bo jak przejdziesz to wszystko to z powrotem do wydziału dokończyć rejestrację.

PS
możesz wziąć tablicę rejestracyjną jeśli umowę masz zaskarbioną i powiedzieć w wydziale że chcesz zrobić przegląd a zgubiłeś dowód ale TY zgubiłeś i prosisz o wydanie dokumentu potwierdzającego bo trzeba ci żeby zrobić przegląd. Tak da się zrobić i jak tak raz zrobiłem ale musisz na 1000% mieć pewność że oska jest albo wyrejestrowana albo nie opłacana bo jeśli tak jak na początku pisałem jest ZEZŁOMOWANA to NIE da się zarejestrować.
pawkiec

Postprzez czapel77 » piątek, 15 maja 2009, 15:54

chyba nie do końca jest z tą nie możliwością rejestracji. Można próbować rejestrować na pojazd zabytkowy. To oczywiście droższa procedura. Wymagana opinia rzeczoznawcy, konserwatora zabytków, musisz też udowodnić że pojazd jest twoją własnością np faktura ze złomu lub umowa kupna-sprzedaży. Nie bede pisał konkretnych szczegółów bo sam osobiście nie przerabiałem tego tematu i niech ktos bardziej kumaty napisze.
Wiem że od niedawna zmieniły sie przepisy i jest furtka dla "weteraniarzy".
z resztą było juz cos o tym na forum
viewtopic.php?f=20&t=37
viewtopic.php?f=20&t=104
OSA M52
GSX1300R
czapel77

Postprzez rUCHACY » sobota, 5 czerwca 2010, 22:56

Na prośbę kolegów wypowiem się w tym temacie ;)

Osę kupiłem bez papierów nie była ona wy złomowana ani wyrejestrowana miała tablicę rejestracyjną . Po prostu papiery się spaliły przez przypadek i oska stała w garażu aż do czasu gdy ja ją kupiłem. Pojechałem do wydziału komunikacji tam gdzie osę kupiłem czyli tam gdzie była zarejestrowana i podpytałem w informacji że kupiłem taki motor i jest taka sprawa że chciałbym odzyskać papiery( bo oni maja kopie. Miła Pani w informacji dała mi i powiedziała że mam złożyć Wniosek o wydanie Zaświadczenia Potwierdzający Dane Pojazdu oraz Oświadczenie i iść do... ( dokładnie nie wiem w jakim pokoju bo wyglądało to pierwsze drzwi w prawo) i tam poszedłem złożyłem (dam zdjęcie ale tylko oświadczenia). Złożyłem ten wnioski i przy babce napisałem oświadczenie bo to pod art. karnym i powiedziała że za tydzień przyjdzie potwierdzenie no i czekam :D Jak przyjdzie dam fotkę ;) Dodała na koniec że z tym do mojego wydziału ale co dalej to dokładnie nie wiem ;)

Koszty;
17zł za wnioske
2,5zł za przelew :D

Te oświadczenie jest już nieaktualne ponieważ na samym dole Pouczenie jest za krótkie i u babki dostałem drugi z Pouczeniem trochę dłuższym :lol:

Niestety nie mam tego wniosku :( Wiem że trzeba było tam wypisać dane Oski, dane właściciela , powód dlaczego składam zaświadczenie,

Obrazek
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez misiek » niedziela, 6 czerwca 2010, 12:09

koledzy, a jak sie miewa sprawa z zarejestrowaniem motocykla ktory kiedyś tam został wyrejestrowany, mowa tu o wsk gil :D (szkoda ze nie osa :cry: ), mając przy sobie ksiazke z instrukcja obslugi i uprawnienia gwarancyjne, jest w nich zawarte prawie wszystko... nr ramy i silnika,data kupna, dane wlasciciela, pieczatki jakies, nawet nr opon ;)(nr sa zgodnie, nie wiem jak opony bo nie sprawdzalem) i jakies inne pierdoly ktore dostawało sie do motocykla ze sklepu, stary swistek z przegladu (niemoge doczytac z ktorego roku. ogolnie wsk jest pewna, od 1 wlasciciela ktory jeszcze zyje i ja kiedys wyrejestrowal a ja chcialbym od nowa zarejestrowac tylko na biale blachy bo na zolte za duze koszta :evil:
dodam jeszcze ze ten gosc miaszka w sasiedniej gminie, niedaleko mnie. :) to nie bedzie problemu z podniechaniem z nim do wk w razie czego.

pozdro
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez rUCHACY » niedziela, 6 czerwca 2010, 15:37

:D Najlepiej przejdź się jeśli nie masz daleko i będziesz pewny ;) Jak się coś dowiesz to pisz na pewno to komuś pomoże :D
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez misiek » niedziela, 6 czerwca 2010, 19:57

jak cos sie dowiem to napewno dam znac ale kiedy to nastapi to nie wiem bo sam tego raczej nie zalatwie i musze wyczuc moment. cos sie moze wymysli.

pozdro
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez bitels » niedziela, 6 czerwca 2010, 21:32

misiek napisał(a):koledzy, a jak sie miewa sprawa z zarejestrowaniem motocykla ktory kiedyś tam został wyrejestrowany, mowa tu o wsk gil :D (szkoda ze nie osa :cry: ), mając przy sobie ksiazke z instrukcja obslugi i uprawnienia gwarancyjne, jest w nich zawarte prawie wszystko... nr ramy i silnika,data kupna, dane wlasciciela, pieczatki jakies, nawet nr opon ;)(nr sa zgodnie, nie wiem jak opony bo nie sprawdzalem) i jakies inne pierdoly ktore dostawało sie do motocykla ze sklepu, stary swistek z przegladu (niemoge doczytac z ktorego roku. ogolnie wsk jest pewna, od 1 wlasciciela ktory jeszcze zyje i ja kiedys wyrejestrowal a ja chcialbym od nowa zarejestrowac tylko na biale blachy bo na zolte za duze koszta :evil:
dodam jeszcze ze ten gosc miaszka w sasiedniej gminie, niedaleko mnie. :) to nie bedzie problemu z podniechaniem z nim do wk w razie czego.

pozdro

Jeżeli motocykl był zarejestrowany i został wyrejestrowany a nie masz dowodu rejestracyjnego ani nie znasz numeru rejestracyjnego pod którym był zarejestrowany to urząd pewnie cie odeśle z kwitkiem,nowa ustawa daje taka furtkę ale urzędy czytają między wierszami i boja się podejmować decyzję o rejestracji.Czasopisma lub gazety... Wtedy pozostaje ci droga sądowa.
Ale czytam ,ze masz stary świstek z przeglądu tam powinien być numer rejestracyjny.
Robisz wtedy tak:

1. Udajesz się do właściciela ,spisujecie umowę kupna sprzedaży, na umowie wpiszcie cenę niższą niż 1000 złotych kwota zwolniona od podatku przy zakupie mienia ruchomego.

2.Udajesz się do właściwego wydziału komunikacji w którym ten motocykl był zarejestrowany przed wyrejestrowaniem i składasz wniosek o Wydanie zaświadczenia potwierdzającego rejestrację pojazdu (nawet jeśli był wyrejestrowany)zastępuje to dowód rejestracyjny kosztuje to 17pln.

Prawo o ruchu drogowym Art. 72
Pkt.4 W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie
wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w
zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji.

3.Jeżeli pojazd był wyrejestrowany musisz uzyskać o rzeczoznawcy samochodowego dokument uznający pojazd za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji.
Rzeczoznawcę znajdziesz w każdym oddziale Polskiego Związku Motorowego.
Ten dokument kosztuje w zależności od województwa od 150 u mnie w Rzeszowie, do z tego co wiem od kolegów 500 w innej części kraju.
To jest widzimisię rzeczoznawcy.
Są to przeważnie dwie kartki : opis i druga z czterema zdjęciami pojazdu.

Prawo o ruchu drogowym Art. 79
Pkt.4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
- mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji.

4. Musisz dokonać przeglądu w stacji diagnostycznej koszt 68pln, przypilnuj diagnostę aby w karcie przeglądu powpisywał ci takie dane jak nacisk na oś i moc w kW ilość osób ogólnie dane które są zawarte w dowodzie,bo jakiś zafajdany urzędnik może cię po to do niego odesłać raz tak miałem...

5. Z tymi dokumentami udajesz się do właściwego sobie wydziału komunikacji i rejestrujesz , a jakby się boczyli bo urzędnicy nie chcą znać przepisów powołujesz się na te artykuły z Prawa o Ruchu Drogowym co ci podałem i niech się douczą.Tak było u mnie w wydziale na początku jak te nowelizacje weszły w życie obiło się o kierownika... Ale teraz jest ok.
Po rejestracji jeszcze ubezpieczenie( bez niego nie wydadzą ci dowodu rejestracyjnego) i możesz cieszyć się jazdą!!!!!
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez misiek » niedziela, 6 czerwca 2010, 22:33

dzieki wielkie kolego za szczegolowa wypowiedz, sprawdzalem w kwitku i nie ma nic tylko imie i nazwisko wlasciciela, moze podjade do niego i czegos sie dowiem.
jak cos to bede tutaj informowal i dalej pytal co robic.

pozdrawiam
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez rUCHACY » piątek, 25 czerwca 2010, 11:31

No i moja droga z rejestracja dobiega końca :) Teraz tylko przegląd ubezpieczenie i po dowód xD (tylko trochę czasu minie ;) )

Obrazek
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez arthek » wtorek, 25 stycznia 2011, 10:16

Ja mam podobną sytuację jaką opisał rUCHACy.
Też mam tablicę rejestracyjną i .....motocykl ;) oraz umowę kupna -sprzedaży , która jest spisana z osobą od której ją kupiłem.Osoba ta kupiła ta osę w latach 70'tych od "kogoś" ..... i jej nie przerejestrowała na siebie. Oczywiscie dowód rejestracyjny zaginął.
Tablica to SB .
Czy ktoś dysponuje wiedzą jak po tym numerze odszukać konkretny wydział komunikacji , w którym może być ta osa zarejestrowana ?
Planuję udać się ( choć na śląsk mam trochę kilomterów) do tego wydz. komunikacji i spróbowac "szczescia" podobnie jak rUCHACy.
Osa prawie gotowa , a tu "papiery" w proszku....
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez rUCHACY » wtorek, 25 stycznia 2011, 10:48

Znalazłem na Wikipedii:

Sieradz SI, SA, SB, tablice tymczasowe ? T0-T4

http://bjb.w.interia.pl/Polskie/litery_wojew.htm

Chyba raczej jest to Sieradz, bo na 2 stronka jest tak samo ;)

Weź poszukaj stronki z tego UM zadzwoń i spróbuj się dowiedzieć czy to oni mieli takie tablice, bo szkoda jechać jeśli to nie to :(

Życzę powodzenia.
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez arthek » wtorek, 25 stycznia 2011, 12:54

Kupiłem ją na górnym śląsku w miejscowości Sączów , więc prawdopodobnie jest z tamtych okolic.
Ktoś mi kiedyś sugerował , że może Będzin , Bytom lub Bielsko-Biała....
Ostatnio edytowano wtorek, 25 stycznia 2011, 12:57 przez arthek, łącznie edytowano 1 raz
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez bitels » wtorek, 25 stycznia 2011, 12:56

To nie Sieradz.
To jest raczej stara czarna tablica, tak kolego? :D

To są tablice z okresu 1956-1976
W tym czasie województwo katowickie powiat bytomski miejski, ważne są tez cyfry bo czasami dzielili kod literowy na dwa powiaty i przykładowo RK od 0001 - 4999 oznaczało Krosno a RK od 5000-9999 Duklę.

W Twoim przypadku to Bytom

W latach 1956-64:
- samochody: SB 0001-9999
- motocykle: SB 2001-9999

W latach 1964-76:
- samochody: SB 0001-9999, 0001-9999 SB.
- motocykle: SB 2001-9999, 2001-3000 SB.

numery ewidencyjne przyczep (1956-1976): S 02101-03000
Ostatnio edytowano wtorek, 25 stycznia 2011, 13:09 przez bitels, łącznie edytowano 2 razy
bitels

Postprzez arthek » wtorek, 25 stycznia 2011, 13:08

Dokładnie , stara czarno - biało - zardzewiała tablica :)
Gdzie można takie info zdobyć ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez bitels » wtorek, 25 stycznia 2011, 13:11

Uderzaj do tamtego urzędu miejskiego z umową.Powiedz ,że kupiłeś takie cuś i potrzebujesz zaświadczenie do rejestracji. Tylko ostrzegam jeżeli na umowie będzie ktoś inny niż figuruje w starym rejestrze w archiwum( o ile go mają te księgi lubią ginąć zwłaszcza jak mają bałagan albo je przekazywali do głównego urzędu wojewódzkiego )to niczego nie załatwisz ochrona danych osobowych, ja tak odbijałem się od urzędu 5 lat. Już gdzieś to opisałem. Rejestrowałem SHL M11.
bitels

Postprzez rUCHACY » wtorek, 25 stycznia 2011, 13:30

To że poprzedni właściciel jej nie przerejestrował to znaczy ze masz 2 wyjścia.

Pierwszy: Idziesz do WK z umową swoją i poprzedniego właściciela(pokazujesz ciąg umów) albo

Druga: Dowiadujesz się od kogo poprzedni właściciel kupił tą Osę i z nim podpisujesz nową umowę omijając jedną osobę(czyli twojego sprzedawcę).

Wtedy składasz w WK Wniosek o wydanie Zaświadczenia Potwierdzający Dane Pojazdu oraz Oświadczenie i to WK będzie szukał danych w innym WK gdzie Oska była zarejestrowana.
Pisałem o tym wcześniej.

Tylko że ja to robiłem na poprzedniego właściciela bo nie wiedziałem że tak też się da ;)
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez arthek » wtorek, 25 stycznia 2011, 14:25

No to jestem w czarnej dup...e :(
Poprzedni właściciel na którego zarejestrowana jest Osa (prawdopodobnie) , podobno zmarł jakiś czas temu ( pytałem o to jak kupowałem Osę w 2009 r.)
Gość od którego kupiłem Osę nabył ją w latach 70'tych , metodą " kup Pan flachę" .
Czyli bez żadnej umowy , bo jak mówił nie zamierzał jej rejestrować.Dowód rejestracyjny miał , ale gdzieś mu zginął.....
Czyli pozostają żółte tablice.
U mnie w świętrokrzyskim koszt rejestracji na zabytek jest CHORY !!!! Opinia , biała karta kosztuje z 700 zł a gdzie reszt a ? Poza tym wolałbym białe......
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez bitels » wtorek, 25 stycznia 2011, 14:49

Próbuj jeszcze uderzyć do tego urzędu w Bytomiu dowiedz jak nazywał się domniemamy właściciel spisz na kolanie umowę pomiędzy nim a tobą z datą z przed kilku lat i do wydziału komunikacji w Bytomiu.
A jeżeli tak nie chcesz pojedź tam i zagadaj z urzędnikiem może wyciągniesz zaświadczenie.
A z żółtymi to na tak hop siup urzędy są nieugięte i bez zaświadczenia lub wyroku sądu nie chcą nawet słyszeć o rejestracji. Czasami możesz wydać kupę kasy i zostać z niczym.
A co do cen opinii i białej karty to do Rzeszowa nie masz daleko ,a u nas opinia kosztuje 150pln, biała kartę możesz zrobić sobie sam.
bitels

Postprzez arthek » wtorek, 25 stycznia 2011, 15:59

Na żółte tablice też będę miał problem ?!?
Przecież umowę kupna mam .
Dowodu mieć nie muszę ( wystarczy oświadczenie)
Ustawa jest jak "byk".
To z czym mogę mieć problem ?
Przecież Mucha68 zarejestrował "no problem" na żółte ...
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Następna strona

Powrót do Inne problemy