Klosze lamp i zasuwki - historia powstania kloszy

Re: Klosze lamp i zasuwki

Postprzez szczesk » czwartek, 17 marca 2016, 12:25

1. Halcik1 - 3szt. + 2 szt. blaszki zasuwki
2. grzegorz171 - 2 szt.
3. Yaro - 2 sztuki.
4. arthek - 2 szt. + 2 szt. blaszki zasuwki
5. Yorg - 2 szt.+ 2 szt. blaszki zasuwki
6. Zygzak - 4 szt.
7. towot - 2 szt.
8. kpt. bomba - 5 szt.
9. borewicz81 - 4 szt. + dwie blaszki zasuwki.
10. Robson - 2 szt.
11. tomaszowczarz - 1sztuka + jedna blaszka i zasuwka
12. bianchi 2 szt. + 1 blaszka i zasuwka
13. bandurko 4szt.
14. Skowron - 2 szt.
15. paniczq - 2 szt.+ dwie blaszki zasuwki
16. Dante - 1 blaszka i zasuwka
17. Webster 2 szt.+ blaszka 1szt
18. marosa 2 szt + 1 zasuwka i blaszka
19. szczekiev 1 szt.
20. stylus - 1 szt + 1 zasuwka i blaszka
21. KarolOsaM52 -2 szt + 2 szt blaszki zasuwki
22. lukaszsta - 1 szt + 1 zasuwka i blaszka
lukaszsta
23. gajowy56 - 1szt + 1 zasuwka i blaszka
24. kundun 3szt
25. pawelek - 2 szt klosz
26. szczesk - 1 szt zasuwka kompletna (blaszka+plastik)
Osa M52
SHL M04
SHL M11
WSK 175 KOBUZ
szczesk

Postprzez Yorg » czwartek, 14 kwietnia 2016, 08:43

Ponawiam pytanie, jak wygląda sytuacja z blaszkami zasuwek?
Yorg

Postprzez Karol » czwartek, 28 kwietnia 2016, 11:48

Witajcie :)

Bardzo mnie dręczy ta sytuacja że jak na razie nie udało się znaleść w miarę taniej formy do kloszy. Wczoraj sam postanowiłem zadzwonić i po długiej rozmowie z P. Romanowskim mówi gdyby forma była tańsza podjąłby się tego. Następnie powiedział że dzwonił do paru hurtowników np. skuterdebica i inne z zapytaniem czy będą zainteresowani kupnem kloszy. Jednak właściciel odrazał P. Romanowskiemu produkcij tych kloszy. Ale ciekawe dlaczego, przecież każdy z nas chciałby mieć jak bardzo zbliżony do orginału, a te zamienniki które są na rynku są podobne tylko kształtem, więc doszliśmy do wniosku że skuterdebica na pewno mają albo będą mieć dużą ilość tych kloszy.

Nasza firma zajmuje się przetwórstwem tworzyw sztucznych i obróbką metali działamy na rynku 9 lat. Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce i wycenić ile by kosztowała forma. Ten Pan zrobił dla nas około 14 form i uwierzcie że ani jedna nie była u niego na serwisie w celu dokonania jakiś poprawek i pracują one 16 godz dziennie przez 5 dni w tyg.

Jeśli będę przejazdem u niego zostawię mu klosz na parę dni w celu wykonania oferty. Wiadomo że do produkcji kloszy muszą być 2 formy( jedna to oświetlenia tablicy i 2 to klosz).Jak cena będzie w miarę podobna jak do poprzednich ofert to odpuszczam temat i wiem że taniej się tego nie da zrobić a wycenę zrobię tylko u niego bo według mnie nikt nie zrobi tego lepiej i dokładniej jak on. Przyjmijmy że będzie zapotrzebowanie na około 100 sztuk a taka produkcja na naszych urządzeniach jest to max 1.5 godz.

Nie chce na tym temacie zarobić, robię to dla siebie i dla kolegów z forum. Mogę nie zarobić,ale nie mogę stracić.

Mogę wam zagwarantować na 100% że wykonanie klosza będzie jak oryginał, nie będziecie w stanie rozróżnić to po prostu będzie xserokopia

Was tylko poproszę o zdjęcia klosza oryginału w stanie idealnym,(na pewno ktoś posiada) potrzebne będzie parę fotek w środku, z zewnątrz, boki i wgl. Ja posiadam tylko zamiennik. Sedze że po zdjęciach i po moim zamienniku zrobimy wycenę formy. Zdjęcia dodajcie tutaj no chyba że ktoś się nie che pochwalić tutaj to napiszcie PW i podam wam e-maila :)

Co sądzicie o tym pomyśle ? :)
Odezwę się jak coś będę więcej wiedział :)
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez Halcik » czwartek, 28 kwietnia 2016, 11:58

Napisz dokładnie jakie chcesz zdjęcia to Ci je podeślę. Oryginał od współczesnej podróbki różniły się przede wszystkim wielkością powierzchni płaskiej i jej fakturą, ale zagłębiając się w forum można doczytać, że istniały dwa rodzaje tych kloszy. W wolnej chwili poszukam tego tematu i wrzucę link
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Karol » czwartek, 28 kwietnia 2016, 13:30

Najważniejsze jest to zdjęcie z środka w miarę dobrej jakości, z zewnątrz, no i jakieś zbliżenie na element przeźroczysty.
Karol

Postprzez Yaro » czwartek, 28 kwietnia 2016, 17:05

Yorg napisał(a):Ponawiam pytanie, jak wygląda sytuacja z blaszkami zasuwek?

Niestety cienko. Koszt form duży rynek zbytu niewielki. Deklaracje, które spłynęły pokryły by ułamek kosztów. :( Widzę, że dalej próbujemy coś zdziałać jeśli chodzi o klosze. Ja dziś lub jutro zrobię fotki oryginału i podeślę do Karola za którego trzymam kciuki.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez pawelek » piątek, 29 kwietnia 2016, 14:17

Myślę, że Karol da radę. Może na początek faktycznie nie ma dużego zapotrzebowania, ale moim zdaniem klosze to zawsze jest ruchomy temat tzn często ulegają rozbiciu więc producent co jakiś czas mógłby uruchamiać produkcję i w ten sposób trochę by zarabiał. Na pewno nigdy nie będzie to produkcja masowa, 16 godzin przez 5 dni. Ale jeżeli Karol będzie jedynym producentem w Polsce to zbyt będzie miał jeszcze przez długie lata. Do czasu póki mu żyjemy, reanimujemy Osy i utrzymujemy je w sprawności. Od czasu do czasu pojawiają się jeszcze "nowe" egzemplarze wyszperane gdzieś z zaświatów, które napewno potrzebować będą m.in kloszy lampy tylnej / i innych elementów /. Reasumując - trzymam kciuki za kolegę Karola aby się nie zniechęcił bo jest na dobrej drodze do uruchomienia produkcji tak bardzo poszukiwanych kloszy tylnej lampy do skutera Osa. Pozdrawiam Karola i wszystkich kolegów Osiarzy.
pawelek

Postprzez mwasiu » piątek, 29 kwietnia 2016, 15:26

szkoda że padł polkolor. Mój wujek pracował tam i robił formy. Nie byłoby problemu z wykonaniem takowej na przysłowiową fuchę.
Teraz siedzi w domy na emeryturze. Chęci ma ale dostępu do maszyn już nie :(
A szkoda bo miał fach w rękach ...
Takie moje przemyślenia .,,
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Karol » piątek, 29 kwietnia 2016, 17:29

Gdyby nie było zamienników dostępnych na rynku bez żadnego zastanowienia robie formę i temat mi się szybko zwraca. Sklepy nie wiem czy będą chciały kupować nowe bo mają zamienniki i co z nimi zrobią ? Musze troszkę podzwonić i dopytywac. Forma może kosztować od około 18-do 25 tyś max. Także reasumując musiałbym sprzedać około 600 kloszy żeby wyjść na 0, ale wiem ze jest to nieosiągalne przez najbliższe 5 lat albo i dłużej.
Jak by ktoś chciał więcej pogadać o tym temacie piszcie PW z numerem telefonu :). Odezwę się.
Karol

Postprzez pawelek » piątek, 29 kwietnia 2016, 19:45

Posłuchaj Karol. Jeżeli na rynku byłoby do wyboru kupno klosza zrobionego na oryginał i klosza - zamiennika to uwierz mi, że każdy posiadacz weterana zdecydowanie postawi na to co jest zgodne z oryginałem, nawet za większą kasę. Przecież nam /?/ a przynajmniej mnie chodzi w całej tej zabawie o to żeby odrestaurowany motocykl był jak najbardziej oryginalny. Nie wyobrażam sobie innego podejścia do tematu. W związku z tym nawet jeżeli sklepy posiadające zamienniki nie chciałyby kupować od Ciebie tych kloszy to jestem pewny, że przy "użyciu" naszego forum i tak bardzo wiele zainteresowanych i czujących temat ludzi znalazłoby właśnie Twoją ofertę. Nikt z szanujących się Osiarzy mając do wyboru te dwie możliwości NIE wstawi do swojej Osuni tego zamiennika. Teraz niektórzy nie mają po prostu wyjścia i muszą coś tam z tyłu przykręcić. Ja mam jeden klosz oryginalny chyba z zasobów Dębicy ale kupiony już na allegro / jeszcze cena nie była kosmiczna /. Mi te zamienniki wogóle się nie podobają, ale gdybym nie miał oryginału to z konieczności użyłbym, z niechęcią tego zamiennika. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam Paweł.
pawelek

Postprzez Halcik » piątek, 29 kwietnia 2016, 20:53

Nie tylko Twoje zdanie, ja również zakupiłem z braku innej opcji zamiennik, ale jak tylko trafił się oryginał w rozsądnej cenie to go również nabyłem
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Karol » piątek, 29 kwietnia 2016, 21:08

Dobra dobra ale teraz odpowiedzmy sobie na pytanie dlaczego żadne internetowe hurtownie nie są zainteresowani zakupem klosza na wzór orginału. Ja jeszcze się niedopytywałem ale Panu Ronanowskiemu wręcz odradzali.
Karol

Postprzez Yaro » sobota, 30 kwietnia 2016, 08:39

Proste - trudno oszacować rynek zbytu. Os zostało niewiele i boją się ryzyka, że niewiele tych kloszy pójdzie. Cena dla nich też jest za wysoka. Kiedyś zadzwoniłem do jednego sklepu podszywając się pod producenta i zaproponowałem takie klosze po 45 zł w hurcie za sztukę. Właściciel był lekko zszokowany ponieważ zamienniki (produkcji Romanowskiego) do innych motocykli kupuje po kilka, kilkanaście złotych. Właściciele sklepów zainwestowali też w zamienniki, które w przypadku wyprodukowania kopii trzeba będzie wyrzucić. Ja sam w tym wątku zbierałem deklaracje zakupu żeby pomóc producentowi. Jeśli każdy zamówi klosz dla siebie i jeszcze może coś na zapas to może uzbierać się taka liczba, która zagwarantuje zwrot kosztu formy bo na wielki zarobek nie ma co liczyć. Jedyna nadziej w forumowiczach. Jest nas tu prawie 1000. Niech co drugi zamówi po jednym kloszu za 50 złotych i do tematu można podchodzić ale biorąc pod uwagę moją sondę to jestem sceptykiem. Jakby co Karol to ja deklaruję, że 3 sztuki wezmę.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Halcik » sobota, 30 kwietnia 2016, 21:28

Coś nie mogę znaleźć tamtego tematu, ale macie zdjęcia moich dwóch kloszy
Po lewej jest oryginał zdjęty z mojej M52 chodź na zdjęciu wygląda trochę jak współczesny. W realu współczesny ma w ogóle inny kształt i jak nie zapomnę to dorzucę jego zdjęcie do kompletu
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » poniedziałek, 2 maja 2016, 19:48

Karolu dostałeś na maila foty klosza z każdej strony - powodzenia.
Yaro
Moderator

Postprzez Karol » poniedziałek, 2 maja 2016, 22:40

Dzięki wielkie zobaczymy co z tego wyjdzie, ach szkoda ze jak były te klosze to dopiero raczkowałem w temacie Osy sam bym kupił teraz ze 2 szt oryginałów :/ może ktoś ma na sprzedaż ze starych zapasów ? :)
Karol

Postprzez Yaro » wtorek, 3 maja 2016, 13:06

Nawet jak ktoś ma coś na zapas to ciężko liczyć na to że się pozbędzie. Ja np. to bym jeszcze dokupił ale w normalnej cenie :D
Yaro
Moderator

Postprzez Karol » wtorek, 3 maja 2016, 13:09

Jestem pewien na 100% że Dębica będzie miała jeszcze :)
Karol

Postprzez Yaro » wtorek, 3 maja 2016, 13:11

Też mam takie podejrzenia pomimo ich zaprzeczeń.
Yaro
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karoseria i zawieszenie