Profanacja naszego owada

Luźna dyskusja na różne tematy.

Profanacja naszego owada

Postprzez webster » poniedziałek, 16 marca 2015, 19:11

Witam

Przeglądam sobie allezło a tu taki syf http://allegro.pl/rower-skuter-elektryc ... 38992.html , nie mam nic do samego sprzętu każdy kupuje to co chce ale ten znaczek to profanacja....

Jestem ciekaw czy producent czy sprzedawca posiada prawa do wykorzystania dokładnego wzoru naszej rodzimej Osy
Jestem ortodoksem i strasznie mnie wkurza to że jakieś chińskie skutery lub prawie motocykle jeżdżą pod nazwą Junak , a teraz Osy.

Co innego gdyby to była przynajmniej kontynuacja polskiej produkcji , nawiązująca do oryginału....

Już teraz jak wpiszecie w google junak to pierwsze obrazki jakie wyskoczą to chiniolskie jeździdła.

Fajnie że są tacy ludzie jak my znamy historie naszej motoryzacji wiemy o sukcesach na torze na żeraniu udział w sześciodniówce itp.

Ale żenujące może być to że za kilkadziesiąt lat jak będziemy gryźć piach to młodzież może mieć problem z rzetelnymi informacjami co to była osa czy junak...

Pozdrawiam proszę o wasze opinie na ten temat
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Re: Profanacja naszego owada

Postprzez Halcik » poniedziałek, 16 marca 2015, 21:34

Aby nie denerwować ja bym usunął z forum. Jeszcze żeby to miało jakiś wygląd lub w jakiś sposób nawiązywało do naszych maszyn (nie mówię o dmuchawie na cylindrze). Jest to po prostu kolejny, nędzny plastik, który mam nadzieję, przy prawdziwej osie nawet nie stanie
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez webster » poniedziałek, 16 marca 2015, 22:02

Hej tak mnie wk....li ze zadzwonilem do jednego z dystrybutorow .... towar faktycznie z chin a jak pytalem dlaczego znaczek
Jest z polskiej osy i czy maja do tego prawa to koles zaczal sie jakac.

Jutro zadzwonie do glòwnego importera zobaczymy co on powie..

Ps. Nie usuwajmy tego wiesz sprawa nazwy junaka choc boli to wiadoma jedna z polskich
firm kupila prawa do nazwy i znaku wiec legalnie sprzedaje

A tu mi sie wydaje ze to samowola bo nie slyszalem by ktos kupil prawa do nazwy i znaku osy

Trza sprawdzic i dzialac
webster

Postprzez zygzak » wtorek, 17 marca 2015, 20:24

Webster podoba mi się Twoje zaangażowanie i nie dziwie się twoim oburzeniem bo mnie też to wk...ło.Popieram Twoje działanie,żeby dzwonić do importera jak masz numer tel. to dawaj go będziemy dzwonić i go nękać.
Kilka Os,WSK M150,2xCezeta 502,IWL Troll,IWL Berlin,Monet Goyon Starlett,NSU Special Max,i oczywiście ZZR1200
601192677-Robert
zygzak

Postprzez webster » wtorek, 17 marca 2015, 21:19

hehe

za nękanie jest paragraf ja po prostu chcę się dowiedzieć kto formalnie posiada prawo do nazwy i wzoru osy na dzień dzisiejszy.

może ludzie z nowej wfm ( motor klub Wawer ) będą coś wiedzieć. Poteb pisemko do odpowiedniej instytucji z załącznikiem fotograficznym i obadamy.

Wiesz jak gadałem z tym typem od tych jeździdeł ( jeden z dystrybutorów) to powiedział cyt " mimo iż wykonywane jest w chinach to myśl techniczna wypłynęła z polski .... no ta myśl to chyba nasz znaczek.
webster

Postprzez webster » środa, 18 marca 2015, 16:56

No to jedziemy z grubej rury:

nawiązując do rewelacji z powyższych postów postanowiłem zadzwonić do Pana Włodzimierza Gąsiorka ( ci którzy nie wiedzą kim jest ten zacny człowiek głowa w dół i czekać na popiół :-) ) W przemiłej rozmowie z Panem Włodkiem dowiedziałem się iż wkrótce po zamknięciu fabryki WFM nabył on prawa do nazwy i i wzorów fabryki ( co niezmiernie mnie cieszy) , Jak usłyszał że ktoś z chin rżnie jakieś elektryczne g...o opatrzone naszym kochany znakiem, Bardzo podziękował za informację ponieważ jest to robione bez jego wiedzy i zgody.
Obiecał natychmiast interweniować i poinformować o finale sprawy ( która nie będzie raczej miła dla sprawcy zamieszania ).

Mam nadzieje że firma dostanie ostre baty finansowe ha myśleli że se strzelą logo z jakiegoś skutera który był w Polsce produkowany i napeno nikt się nie przyczepi. Otóż wał Jak Osiarzowi ktoś nadepnie na odwłok to użądli .... zupełnie jak na znaczku firmowym :-).

Ps po długiej rozmowie telefonicznej z panem Gąsiorkiem , jestem święcie przekonany że to genialny człowiek , dziękował za tę informacje ponieważ jest to szczyt chamstwa Ale co najciekawsze to Sam znaczek wkrótce będzie " noszony na klacie w odpowiedni sposób na odpowiednim sprzęcie i nie z dalekiego wschodu tylko z narodowego ula.... nie chce zapeszać ale jak mój rozmówca mnie poinformował ma się to stać w maju.
Dodatkowo cieszy się że sa tacy ludzie jak my i proponuje jakieś wspólne spotkanie , wymieniliśmy się kontaktami i obiecaliśmy że będziemy w kontakcie

Pozdrawiam Tomasz
webster

Postprzez stryjmieczyslaw » środa, 18 marca 2015, 17:59

W przypadku naruszenia praw do znaku można pociągnąć naruszającego do odpowiedzialności finansowej
w wymiarze zysku osiągniętego ze sprzedaży produktu z tym znakiem. To droga przez mękę w sądach,
ale mam nadzieję, że tym sposobem Pan Gąsiorek stanie się bogatym i szczęśliwym człowiekiem,
czego mu z całego serca życzę. Znam jego dokonania i jego osobiście.
Osa M52, Moto Guzzi Breva 1100, BMW Scarver, Honda Rebel, MZ Trophy.
stryjmieczyslaw

Postprzez Halcik » środa, 18 marca 2015, 21:41

No i fajnie się temat rozwinął. Życzę bogactwa Panu Gąsiorka, może wtedy wypuści nam piękną OSĘ
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez webster » środa, 18 marca 2015, 22:01

Chyba pan Gąsiorek mnie nie zabije :-) w dzisiejszej rozmowie powiedział że tym bardziej wążna sprawa " fałszywej osy " bo w maju ma wyjść nowa ....
webster

Postprzez towot » środa, 18 marca 2015, 22:34

Ja życzę Panu Gąsiorkowi wszystkiego najlepszego, ale ta jego Osa miała być produkowana już w zeszłym roku. Tak mnie zapewniała jakaś kobieta na wyścigach zabytków w W-wie na torze FSO. Ciekawe tylko czy to nie będzie taki niewypał jak z jego nowymi WFM-kami???
towot

Postprzez mpwit » czwartek, 26 marca 2015, 21:08

"Plaga" fałszywych Os się rozprzestrzenia:
http://olx.pl/oferta/rower-elektryczny- ... e6911da4ae
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez arthek » piątek, 28 sierpnia 2015, 08:49

A to jak byście nazwali ?
http://olx.pl/oferta/wfm-osa-m52-CID5-ID9vQaR.html

scyzoryk się w kieszeni otwiera.....
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Yaro » piątek, 28 sierpnia 2015, 12:45

Dać mu złote felgi, złotą kierownicę, powysadzać brylantami to może jakis nowyrusski kupi :D
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez towot » piątek, 28 sierpnia 2015, 19:25

A ja uważam, że jest to ciekawa przeróbka, zrobiona ze smakiem. Pewnie narażę się teraz ortodoksom, ale na usprawiedliwienie powiem, że ja też nie jestem za przeranianiem naszych Os. Ta przeróbka jest jednak zrobiona naprawdę z pomysłem i w klimacie stylu futurystycznego lat '80. Wolę już taką ciekawą koncepcję, zamiast Osy dostawczaka sprzedawanego swego czasu na allegro.
towot

Postprzez arthek » sobota, 29 sierpnia 2015, 05:44

towot napisał(a):A ja uważam, że jest to ciekawa przeróbka, zrobiona ze smakiem. Pewnie narażę się teraz ortodoksom, ale na usprawiedliwienie powiem, że ja też nie jestem za przeranianiem naszych Os. Ta przeróbka jest jednak zrobiona naprawdę z pomysłem i w klimacie stylu futurystycznego lat '80. Wolę już taką ciekawą koncepcję, zamiast Osy dostawczaka sprzedawanego swego czasu na allegro.

No to ja się z tobą pozwolę nie zgodzić ;)
Widziałeś co jest pod kokonem ? Ten zapyziały silnik , rama , ta dźwignia zmiany biegów, gaźnik z wepchaną jakąś syfiastą "tuning-gąbką" ? Gdzie tu jest ten "smak" ?
Nawet nie potrafił poprawnie dociąć przednich , również "tuningowych" gum na podesty....
Gość się "skupił" na wyglądzie zewnętrznym szalejąc ze szlifierką kątową , bezpowrotnie niszcząc przedni błotnik oraz osłony na nogi i.... kołpak .....chyba od Fiata 125p :mrgreen:
Trwała ingerencja w pojazd zabytkowy, a tym bardziej w POLSKĄ Osę, jest i będzie dla mnie barbarzyństwem.
Nie raz już "cierpiałem" bywając na zlotach motocyklowych , widząc Janki M10 , M07 pocięte i poprzerabiane na choppery ......

Poza tym widząc ten silnik i tłumik , śmiem twierdzić , ze jest to okaz raczej do oglądania a nie do jeżdżenia.

Osę "dostawczaka" - czyli typowy dla PRL'u wytwór własnej myśli technicznej jestem jeszcze jakoś w stanie zrozumieć , bo w siermiężnym późnym PRL-u była ona wynikiem biedy i wszechobecnego dziadostwa , robiąc za wół roboczy .Każdy radził sobie jak umiał i na własną rękę musiał coś kombinować, żeby jakoś żyć.
Natomiast ta "współczesna" twórczość jest niestety dla mnie nie zrozumiała.....
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez towot » sobota, 29 sierpnia 2015, 20:26

W większości masz oczywiście rację. Ja jednak traktuję to co pod kokonem jak materiał do remontu, ale sama karoseria mi się podoba. Oczywiście zgadzam się, że jak najwięcej Os powinno pozostać w nienaruszonej formie, ale ta "wariacja" jest całkiem ciekawa i przypomina mi jeden z moich ulubionych stylów futurystycznych latach '80.
towot

Postprzez marel » piątek, 8 września 2017, 08:48

To jeszcze nic - tutaj jest mord na owadzie żywcem wykonany..
brrr...

http://allegro.pl/osa-250-ccm-yamaha-majesty-i6952084415.html

(aukcja zarchiwizowana: http://archi.inosak.org/imgdb/item6952084415_1.html)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
marel

Postprzez Karol » piątek, 8 września 2017, 09:52

Widziałem to już wcześniej, tragedia :twisted:
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez zygzak » piątek, 8 września 2017, 19:24

Sam Kurt Vonnegut nie powstydziłby się tej rzeźni numer 5 :lol:
Kilka Os,WSK M150,2xCezeta 502,IWL Troll,IWL Berlin,Monet Goyon Starlett,NSU Special Max,i oczywiście ZZR1200
601192677-Robert
zygzak

Postprzez Rekin » środa, 20 września 2017, 11:10

Taki czyn należałoby ścigać z urzędu i powinien być zagrożony przynajmniej grzywną w wysokości proporcjonalnej do stopnia profanacji.
Niezależna komisja w składzie Bomba i Zygzak (kolejność alfabetyczna) powinna rozstrzygać jaki był stopień profanacji i jakich szkód moralnych doznała szacowna brać Osiarzy. Wpłata powinna być kwitowana na poczet organizacji kolejnego zlotu.
Kto jest za?
:)
Osa M52 1963 r; Osa M52 1965 r; Osa M52 1966 r; Peugeot s157b 1958 r; Koehler-Escoffier MG Starlett S2GC, Przyczepka motocyklowa Niewiadów Typ 31 - 1971 r; Dzik 2 1968
Rekin

Następna strona

Powrót do Offtopic