Wiatrak+magneto

Wiatrak+magneto

Postprzez Czaja » czwartek, 2 grudnia 2010, 19:17

Witajcie!

mam do Was pytanie jak zdemontować wiatrak i magneto? Odkręciłem 3 śruby mocujące magneto i nie wiem co dalej. Trzeba zblokować wał? czy jakiejś innej magii użyć?:P
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Re: Wiatrak+magneto

Postprzez bitels » czwartek, 2 grudnia 2010, 21:23

M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Czaja » czwartek, 2 grudnia 2010, 23:03

dzięki za szybką odpowiedź!!!:)
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez motorski » czwartek, 2 grudnia 2010, 23:06

Czaja napisał(a):Witajcie!

mam do Was pytanie jak zdemontować wiatrak i magneto? Odkręciłem 3 śruby mocujące magneto i nie wiem co dalej. Trzeba zblokować wał? czy jakiejś innej magii użyć?:P

Tak się zastanawiam i nie moge sobie skojarzyc które sa to te 3 sruby mocujące magneto o których napisałeś?
A magneto jesli nie było lata ściągane i jesli ma dobry stozek to mozesz miec problemy ze sciagnieciem,ja z jednym się kiedys pół dnia męczyłem a jak puściło to huknęło jak z działa :D
I najważniejsze zebys nie pomagał sobie jakimiś pomagierami takimi ja śrubokręty itp do podważania!
motorski

Postprzez Czaja » czwartek, 2 grudnia 2010, 23:45

jak wejdę do piwnicy to zrobię fotki - to będziesz wiedzieć, o które chodzi;) (pierwszy raz w życiu zabieram się za silnik!!)
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez bitels » piątek, 3 grudnia 2010, 07:43

motorski napisał(a):Tak się zastanawiam i nie moge sobie skojarzyc które sa to te 3 sruby mocujące magneto o których napisałeś?
A magneto jesli nie było lata ściągane i jesli ma dobry stozek to mozesz miec problemy ze sciagnieciem,ja z jednym się kiedys pół dnia męczyłem a jak puściło to huknęło jak z działa :D
I najważniejsze zebys nie pomagał sobie jakimiś pomagierami takimi ja śrubokręty itp do podważania!

Wystarczy zakręcić ściągacz ,napiąć śrubą centralną potem w nią uderzyć.

A te trzy śruby to zapewne z blaszanej osłony wiatraka.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez motorski » piątek, 3 grudnia 2010, 14:57

Czaja napisał(a):jak wejdę do piwnicy to zrobię fotki - to będziesz wiedzieć, o które chodzi;) (pierwszy raz w życiu zabieram się za silnik!!)
bitels napisał(a):
motorski napisał(a):Tak się zastanawiam i nie moge sobie skojarzyc które sa to te 3 sruby mocujące magneto o których napisałeś?

Wystarczy zakręcić ściągacz ,napiąć śrubą centralną potem w nią uderzyć.

A te trzy śruby to zapewne z blaszanej osłony wiatraka.

Nie zawsze jest to takie proste jak piszesz ;)
motorski

Postprzez szczesk » sobota, 4 grudnia 2010, 20:18

nie chcąc zaśmiecać forum zadam swoje pytanie tutaj a dotyczy ono klinu prądnicy, jeśli ktoś ma ten element na wierzchu to proszę o fotki i rozmiary
Osa M52
SHL M04
SHL M11
WSK 175 KOBUZ
szczesk

Postprzez welpl » piątek, 7 listopada 2014, 08:14

Witajcie,

mam problem z magnetami, jaki sposób montażu wiatraka do magneta jest prawidłowy, jak widać mam w 2 wersjach :)
Kolejne pytanie dotyczy samych magnet, jak widać są między nimi różnice, które będzie lepsze?

Iskrowniki też się różnią między sobą, już się powoli pogubiłem z tym wszystkim.

I ostatnie, czy mogę dać całe magneto do ocynku (chyba, że było malowane?) czy muszę je rozbierać bo się np. rozmagnesuje

Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
welpl

Postprzez Halcik » piątek, 7 listopada 2014, 09:31

Magneto pełne zapewnia gładszą jazdę, łatwiejsze ruszanie, jest tylko jedno ale, silnik wolniej się wkręca. Magneto przy ocynku się nie rozmagnesuje, ale jeśli dasz z wirnikiem to nie wiem, jak kąpiel cynkową przeżyje aluminium. Iskrownik po lewej jest na pewno ok, ten po prawej chyba nie ma numerów, więc może to samoróbka? Co by nie było jeśli tylko młoteczek otwiera się we właściwym miejscu to śmiało można korzystać.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez towot » piątek, 7 listopada 2014, 09:32

Jak mamy rozumieć pytanie odnośnie oddania całego magneta do ocynku?
towot

Postprzez welpl » piątek, 7 listopada 2014, 09:50

Oczywiście bez wiatraka, bo zostało by po nim tylko wspomnienie :)

Chodzi mi bardziej o to czy muszę re rozkręcać w sensie magnesów i tych wypełnień w pełnym magnecie. Bo nie chciałbym tego rozkręcać, bo znając życie śruby są już pewnie nie do odkręcenia. Śruby wyglądają na mosiężne przeżyją cały proces cynkowania?

Myślicie, że te rozwiązanie z nitowaniem jest oryginalne?

Chce z wszystkiego co widać na zdjęciach stworzyć jeden działający zestaw, jeden iskrownik jest z aluminium a drugi ze stali, gdzieś już ktoś o tym wspominał, stalowy nie ma też tego filcu
welpl

Postprzez Halcik » piątek, 7 listopada 2014, 10:58

Stalowy sobie daruj i odłóż na półkę. Przy jego użyciu będą się wytwarzać prądy wirowe i będziesz miał mniej wydajny zapłon, ładowanie i światła.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez tomaszowczarz » niedziela, 7 grudnia 2014, 20:43

cześć kolego
ja wiem że na pewno nie można rozkręcać magnesów o części stalowej ponieważ jest to fabrycznie wyważane :)
pozdrawiam Tomasz
osa m52 63r
Junak m10 63r
motorynka pony M2 87r
Bmw f650gs 2001r
Romet ogar 205 1986r
Panonia tlf 250+wózek 1958r
Mz es150 1969r
tomaszowczarz

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 9 grudnia 2014, 02:37

nazwijmy rzeczy po imieniu i od tego zaczniemy k.m. podstawa iskrownika to to do czego są przykrecone cewki. wydaje mi sie ze wspominałeś iz jedna jest stalowa...nic podobnego obie alu. sprawdz która podstawa siadzie dobrze na karterze silnika, bo jedna jest od wsk 125 ,ale nie wiem która a która osa ,shl wfm s34.... kolejna rzecz kolo magnesowe to to do czego przykrecamy wentylator. fakt poprzednik napisal ,ze pełne ,cięższe lepiej sie na nim jezdzi w standardowych warunkach ,ale z mojego doświadczenia lepsze magnesy maja koła niepełne, warto sprawdzic wszystkie po kolei i wybrać kolo z lepszymi .kolejna klasyfikacja to stan krzywki i nitów,jesli sie okaze w jednym dobre magnesy a w drugim dobra piasta to nie pozostaje nic innego jak kupić ...chyba 8 nitów 5mm ewentualnie przewiercić na 6 mm długośc nitów 10,5 mm i dorobionymi zakuwakami w postaci podstawki w dolkiem na łebek wyfrezowanym uprzednio frezikiem o okrąglym czólku... i przybijaka z kształtem delikatnego doleczka jak pól soczewki...po kolei po troszku zakuwac nowe stalowe nity ,aż im starczy i będzie na wiele lat. proponuje taki uklad nie zadne nowe krzywki tylko jesli nie ma jednego dobrego kola to zrób z dwóch. wentylator fabrycznie mocowany był 6 nitami 5mm ,stacje gwarancyjnie wymieniały szybko na srubki m5 z łebkiem stozkowym od wewnątrz i nakrętkami z podkładkami od zewnątrz, jeśli otwory masz rozbite ,cenrtycznie ustaw i przewierć na m6 ,wentylator mozna przykrecic tylko do kola magnesowego stalowego ,starsze wersje jak w osie m50 aluminiowe miały mniejsza średnice,ale tylko tam gdzie się centruje wentylator...( swoją droga dobrze go tam posadzic na klej jakis do metalu ,bo wentylator silą odsrodkową doś mocno pracuje ,a klej go ustabilizuje.) ,a podobne w wfm 125 mialy w innym miejscu wpust. trafiała się tez kola magnesowe stalowe które do osy mogą nie pasować ,np w wfm m06 125 z silnikiem s01 z roku 63go zastosowano już kolo magnesowe stalowe .ale ma ono wpust prawie miedzy duzymi okienkami bo nadal jeszcze iskrownik ma tam wysoka podstawę, . wystarczy ! jeszcze o cynkowaniu kola magnesowego bo chyba o to chodziło.... kola stalowe byly malowane srebrna matową farba ,tak jak np dzis baza srebrnego lakieru samochodowego z dodatkiem malej ilosci utwardzacza.
sie rozpisałem bo coś mi się wydaje ,ze wszyscy chcą pomóc ,ale język jest taka fikcja ,ze każdy ma coś innego na myśli przy użyciu podobnych terminów
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » niedziela, 14 grudnia 2014, 15:23

kpt.bomba mógłbyś cyknąć fotkę magneta, które nie pasuje do Osy? Może to jest powód moich kłopotów.
towot

Postprzez Halcik » niedziela, 14 grudnia 2014, 16:17

Wygląda normalnie ale ma krzywke przynitowana inaczej, ot cala równać
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez towot » niedziela, 14 grudnia 2014, 20:08

Więc jeśli krzywka przynitowana inaczej, to jeśli ktoś ma to bym poprosił o fotkę.
towot

Postprzez kpt-bomba » poniedziałek, 15 grudnia 2014, 01:34

towot pod jakim względem nie pasuje to kolo magnesowe??? moze pod dwoma wzgledami nie pasowac albo aluminiowe- i nie pasuje wiatrak do niego ..kanalek na wpust moze miec dobrze jesli jest od silnika so6 lub so6a,albo w zlym miejscu jesli jest od silników so1 do polowy 63 roku. druga opcja kolo z blachy stalowej.... wentylator berdzie pasowal no chyba że jest nie wytoczony pod kolo magnesowe tylko surowy odlew. kanalek powinien pasowac bo silniki z kolami stalowymi byly w wiekszosci z tzw niskim zaplonem to tak jak w osie,.wyjątek wfm mo6 jakos po polowie 63 roku...wysoki zaplon i kolo stalowe nie pasuje do osy pod wzgledem na miejsce wpustu co za tym idzie przerywacz nie bedzie sie otwieral w odpowiednim momencie. teoretycznie daloby sie zapewne przenitowac krzywke ,ale co sie stanie z otworkami do sciągacza?? z pewnoscia będa załonięte .krzywki w obu zapewne sa takie same ale w innych miejscach kola magnesowe maja miejsca na otwory od mocowania sciągacza .
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » poniedziałek, 15 grudnia 2014, 09:26

Chodzi o to, że w mojej Osie, nie było magneta z wiatrakiem. Było włożone takie koło z dużymi otworami jak w WSK-ach 125. A że w ogóle Oska stała z 30 lat pod chmurką musiałem wywalić cały zapłon bo był zardzewiały. Zapłon wstawiłem taki jak do silnika S32, a jeśli chodzi o koło magnesowe to trafiło mi się nowe takie jak w WFM-kach, jak w tej aukcji: http://allegro.pl/magneto-kolo-magnesow ... 98127.html
Myślałem, że jak będzie nowe koło magnesowe to nie powinno być problemów z zapłonem, a faktycznie Osa pali ale z wielkim trudem i trochę mnie to zraża do jazdy na niej. W związku z tym prosiłbym o fotkę takiego koła magnesowego, które nie powinno być zamontowane do tego silnika.
towot

Następna strona

Powrót do Silnik i osprzęt