Osy wykopane po latach.

Pochwalcie się Waszymi Osami

Osy wykopane po latach.

Postprzez Maciej » niedziela, 2 lutego 2014, 13:49

Dojrzałem wreszcie, by dokończyć moją Osę i sprawić jej nowy lakier. Remont mechanizmów zrobiłem już dość dawno. Po dokładniejszych oględzinach (Osa dość długo stoi zahibernowana) okazało się, że warto dopieścić jeszcze kilka drobiazgów. Zebrałem się więc i wyciągnąłem całe moje osiarstwo. No i wymyśliłem,że odszykuję od razu dwie Osy i pozbędę się niepotrzebnych gratów. Tak wygląda mój warsztacik świeżo po przeniesieniu zdemontowanych Os. Zdjęcie nie jest najlepsze, ale zostało zrobione starą komórką, która w warsztacie pełni rolę radia.
Obrazek
Prawdę mówiąc trochę wystraszyłem się ilości pracy, jaka jest przede mną ;)
pozdrawiam
Maciek
M20 MR230 M52x2 M50
Maciej

Re: Osy wykopane po latach.

Postprzez Halcik » niedziela, 2 lutego 2014, 14:23

Ale nie ma się co bać. Każda praca przy swoim hobby jest tylko i wyłącznie przyjemnością ograniczoną tylko i wyłącznie ilością wolnego czasu. Powodzenia przy remontach
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez mpwit » wtorek, 11 lutego 2014, 21:34

Cześć Maćku!
Zdjęcie może faktycznie mało czytelne, ale jakże fajnie, że się znowu "pojawiłeś" w temacie Os, bo w ostatnim okresie jakby było Cię mało ;)
Co zaś do "pozbycia się niepotrzebnych gratów", to chętnie się nimi zainteresuję, bo wciąż wiele brakuje mi do swoich 2 Os :)
Pozdrówka serdeczne!
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez Maciej » niedziela, 16 lutego 2014, 19:30

Dzięki za miłe słowa.

A teraz ciekawostka - pojemnik i zbiornik do bagażnika. Wykonanie warsztatowe, ale bardzo staranne, z dopasowanymi zaczepami i ryflowaniami wewnętrznej płaszczyzny. Pojemnikowi prawdopodobnie brakuje pokrywy. Oba elementy prawdopodobnie miały ten sam kształt. Zbiornik jest zamykany wkręcanym mosiężnym korkiem.
Obrazek
Obrazek

Kanapa, chyba nigdy nie demontowana, jeszcze strzępy folii wystają spod listwy. Zamierzałem ją wykorzystać, niestety gąbka się kruszy.
Obrazek
pozdrawiam
Maciek
M20 MR230 M52x2 M50
Maciej

Powrót do Wasze Osy