S-33 - wielkość ciśnienia sprężania

S-33 - wielkość ciśnienia sprężania

Postprzez arthek » środa, 25 maja 2011, 13:18

Wczoraj stuknęło 700 km od remontu.
Postanowiłem zmierzyć kompresję na gorącym silniku i wyszło równe 5 kg/cm2, teoretycznie powinno byc ponad 6 .
Silnik był dokładnie remontowany ,tłok oryginał prl'owski - 1 szlif, luz tłok cylinder - książkowy 0,06 mm ( mierzyłem średnicówką i mikrometrem) , luz montażowy mierzony szczelinomierzem na zamku pierścieni - 0,2 mm.Silnik pięknie odpala, poprawnie jeździ,cicho pracuje , nic nie dzwoni i nie grzechocze.
Stawiam na uszczelkę pod głowicą, która w trakcie montażu wydawała mi się gruba.
Uszczelka rzekomo oryginalna kupiona u Areckiego , ta azbestowa z takim pierscieniem miedzianym.
Nie ma za bardzo jak sprawdzić w osie pojemności komory sprężania , żeby określić stopień sprężania i właściwą grubość uszczelki, bo silnik jest pochylony.
Mierzył ktoś u siebie w M52 ciśnienie sprężania manometrem ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Re: S-33 - wielkość ciśnienia sprężania

Postprzez wiaterek » wtorek, 2 sierpnia 2011, 14:01

witam

Ja bym z wnioskami jeszcze zaczekał ze 2-3 tys km. Jeżeli tak jak piszesz silnik pracuje poprawnie, nie czujesz braku mocy to jest ok. W ostatnim Automobliscie jest omowienie prób drogowych SHL m11 z silnikiem s32. Jak stwierdza autor max cisnienie sprężania silnik osiągnał po 10.000 km!

700 km to jeszcze nawet nie polowa docierania tak więc spoko :) .
wiaterek

Postprzez mwasiu » wtorek, 2 sierpnia 2011, 14:08

Pewnie !

Jeszcze się nie poukładały pierścienie, tłot, cylinder.
Gdyby po 700 km wszystko było poukładane to po 10 tys. można by szykować się do remontu :)
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez arthek » wtorek, 28 stycznia 2014, 08:12

Temat niskiego ciśnienia sprężania dręczy mnie do dziś.
Obecnie od remontu zrobiłem prawie 3000 km i nadal mam ciśnienie w cylindrze na poziomie 5 kg/cm2.
W/g Pancewicza teoretycznie powinno być ponad 6,5 .
Jak już pisałem silnik był dokładnie remontowany ,tłok oryginał prl'owski - 1 szlif, luz tłok cylinder - książkowy 0,06 mm ( mierzyłem średnicówką i mikrometrem) , luz montażowy mierzony szczelinomierzem na zamku pierścieni - 0,2 mm.Silnik pięknie odpala, poprawnie jeździ,cicho pracuje , nic nie dzwoni i nie grzechocze.
Dlatego stawiam na tą nieszczęsną uszczelkę pod głowicą, która wydaje się bardzo gruba.
Chodzi o tą oryginalną uszczelkę azbestową (kupiona u Areckiego) ,z pierscieniem miedzianym.
Nie ma za bardzo jak sprawdzić w osie pojemności komory sprężania , żeby określić stopień sprężania i właściwą grubość uszczelki, bo silnik jest pochylony.
Ponawiam pytanie , czy ktoś ma u siebie założoną w Osie tą grubą uszczelkę miedziano-azbestową ?
A może jeździcie na cienkich uszczelkach aluminiowych ?
Mierzył ktoś u siebie w M52 ciśnienie sprężania manometrem ?

Mierzył ktoś u siebie w Osie M52 rzeczywistą prędkość maksymalną ?

I osobne pytanie do kolegi "MUCHA68":
Jaką u siebie zakładałeś uszczelkę pod głowicę ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mucha68 » wtorek, 28 stycznia 2014, 18:21

Uszczelkę mam od Areckiego. :)
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez kpt-bomba » sobota, 1 marca 2014, 03:05

teoretycznie powinieneś zmierzyć przy otwartej max przepustnicy przy mocnym rozruchy.
uszczelka którą masz jest ok . co do prędkości max spędziłem rok nad tym i wyzej d...nie podskoczyłem. obecnie osa ma dużą moc ,rozpędza sie jak szatan na niskich biegach ,wkręca sie w obroty jak młynek do kawy ,ale na 3 biegu 85 to max. dodam ,ze kanał wylotowy jest zrobiony jak w shl z alucylindrem ,czyli na 10 km. wlot zaopatrzony w membranę od wspólczesnego 2t,kanał oczywiście obniżony do możliwości wcześniejszego napełniania mieszanką oraz otwór w płaszczu tłoka ,membrana i tak zamknie sama powrót mieszanki... zapłon jak by nie ustawiać nic nie daje,oczywiście CDI,fakt małe kolo zamachowe od wspólczesnego skuterka zabrało moment obrotowy niskich obrotów i przy ruszaniu bylo słabo ,ale moent obrotowy dołu wrócił wraz z zamontowaniem membrany na kanale ssącym. tłumik wspólczesny daje gorsze wkręcanie się na obroty na 1 i 2 biegu ,próbowałem tłumik oryginalny i od gazeli (dłuższy i większa średnica , i to samo 85 to max,aa skrzynia korbowa mocno doprezona ,u mnie blachami wału wypelniajacymi komorę ,obliczeniowo to samo co podkowa i niccc.dysze w gazniku oczywiscie dobierane tak by najlepiej szedł ,nie miał dławki i wkrecał sie bez 4 taktowania ,aaa komora sprezania nieco obnizona o 1,5 mm .fakt zrywny jest ,ale przy obrotach bliskich 80 km/h kończy się moc i ch..!
moze ktoś podpowie w czym jest problem a lepiej jak go ominać ,zeby nie zmieniać wyglądu skuterka ...może grubsze kolanko ,które wyliczeniowo jest zapewne za długie ,albo kanaly przeplukujace ze skrzyni na górę cylindra za małe?? ratunku!!!!!!!!!!!!
ps .pomiary z gps przyklejonym do osy .
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez arthek » sobota, 1 marca 2014, 17:20

Mierzyłem z max otwartą przeustnicą i przy kilkukrotnym b.energicznym kopaniu.
Nie chce być więcej jak 5.2 kg/cm2 w w/g cichowskiego powinno być conajmniej 6.3
Ile masz u siebie

Pochwaliłbyś się na forum zdjęcami z przeróbek silnika .
Membrana ? Umieram z ciekawości jak to wygląda w osie :shock:
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Powrót do Silnik i osprzęt