Brak iskry, podłączenie przerywacza.

Brak iskry, podłączenie przerywacza.

Postprzez bmwfan » piątek, 19 lipca 2013, 17:22

Witam serdecznie, jestem w posiadaniu Osy M50 z 62'. Otóż postanowiłem wymienić zespół przerywacza i po tym zabiegu iskry nie ma. Próbowałem podmienić stary przerywacz, na którym iskra występowała i nadal nic. Wydaje mnie się, ze może to wynikać z błędnego podłączenia. Do kowadełka dochodzą 3 przewody, jeden z cewki WN (biały), drugi z kondensatora (niebieski) i trzeci (niebieski), który jest połączony z 2 czerwonymi i biały przewodami (widoczne na drugim zdjęciu).
Proszę o wypowiedź znawców i podpowiedź jak powinno to być podłączone.

Obrazek Obrazek Obrazek
bmwfan

Re: Brak iskry, podłączenie przerywacza.

Postprzez Maciekk » piątek, 19 lipca 2013, 23:13

proponuje w pierw poczytać schemat
http://osomania.pl/download/inne/osa-schemat.pdf

Zaizoluj oddzielnie 2 czerwone, oddzielnie biały i oddzielnie niebieski i wtedy zobacz czy jest iskra
Maciekk

Postprzez Bandurko » niedziela, 21 lipca 2013, 13:40

Nie wykluczone, że montując nowy przerywacz, tak wszystko poukładałeś, że teraz cały czas wszystko masuje co nie pozwala naładwać się kondensatorowi i w konsekwencji nie ma iskry.
Do śruby która przechodzi przez podstawę przerywacza i "sprężynę" kowadełka dochodzą trzy przewody: z cewki wysokiego napięcia (u Ciebie biały), z kondensatora (u Ciebie niebieski) i ze stacyjki (u Ciebie niebieski). Dwa pierwsze nie stanowią zagadki, trzeci przechodzi przez otwór w karterze i razem z czerwonymi (zasilanie świateł, które potem przechodzi w jeden przewód) i białym (ładowanie) idą do złącza potrójnego zamontowanego z prawej strony ramy i dalej już do stacyjki.
Odłącz bialy od złącza - wyeliminujesz wtedy ewentulane masowanie gdzieś dalej w instalacji. no chyba że masuje pomiędzy złaczem a iskrownikiem ale to łatwo sprawdzisz omomierzem.
Sprawdź dokładnie czy śruba i podłączone do niej przewody są odizolowane od podstawy przerywacza. Powinny być tam tworzywowe podkładki - jedna mała wchodząca w otwór w podstawie i dwie większe na zewnątrz. Trzeba pamiętać żeby podkadki stykały się z podstawą a sprężyna i oczka przewodów były na podkładkach. Powinno być to mniej więcej tak (od "góry"):
łeb śruby - sprężyna kowadełka - podkładka tworzywowa duża - podkładka tworzywowa mała (w otworze podstawy) - podkładka tworzywowa duża - oczka przewodów - nakrętka z podkładą sprężystą.
Da się to też złożyć bez tej małej podkładki ale albo trzeba polakierować (lub jakoś inaczej zaizolować) śrubę na odcinku gdzie przechodzi przez podstawę albo bardzo uważnie wszysto złożyć tak żeby centrycznie przechodziła przez otwór - ale nie polecam tego rozwiązanie bo jest raczej prowizoryczne i może zawieść w najmniej oczekiwanym momencie.
Ułóż wszystko jak trzeba, ustaw przerwę i iskra musi być :).
Jak iskra wróci podłącz ponownie biały przewód do złącza - do tego czasu gasić będziesz zdejmując fajkę :).
Daj znać jaki efekt prac.
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez bmwfan » czwartek, 25 lipca 2013, 12:11

@Bandurko
faktycznie chodziło o odizolowanie śruby od podstawy, teraz iskra już jest ;)

Ale mam drugi problem, chciałem ustawić zapłon, wg instrukcji, tj.:
ustawiam tłok w najwyższym położeniu, i teraz powinienem móc wsunąć bibułkę pomiędzy styki przerywacza, ale niestety jest to nie możliwe bo styki są zwarte. Rozwierają się dopiero gdy tłok osiąga swój najniższy punkt.
Próbowałem wyregulować to odkręcając iskrownik ale, nie ma on aż takiej regulacji.
W czym tkwi problem?
bmwfan

Postprzez 2n3055 » czwartek, 25 lipca 2013, 17:12

Spróbuj może najpierw ustawić przy użyciu szczelinomierza właściwą przerwę na stykach.
BMW R-35
EMW R-35
SHL M11
SR-2
GAZ-69
I obecne wyzwanie: OSA M50 1962
2n3055

Postprzez bmwfan » czwartek, 25 lipca 2013, 20:05

Faktycznie po ustawieniu odpowiedniej szczeliny udało mi się ustawić zapłon, ale znowu jest problem z iskrą, nie ma jej.
Przerywacz chodzi, śruba jest odizolowana od podstawy kowadełka, a wszystkie przewody są całe.
Kompletnie nie wiem w czym może tkwić problem.
bmwfan

Postprzez 2n3055 » czwartek, 25 lipca 2013, 21:21

1. Ustawiasz szczelinę pomiędzy stykami.
2. Ustawiasz moment zapłonu. Ustawiasz tłok w maksymalnym górnym położeniu i cofasz go w dół o 4,4mm (? dla M52) styki przerywacza powinny otwierać się, najłatwiej sprawdzić to wkładając pomiędzy styki coś cienkiego (ja stosuję folię aluminiową lub tzw. głupolepa) i lekko wyciągnąć, jeśli w tym miejscu styki nie zaczynają się rozwierać musisz pokręcić całym stojanem do którego mocowane są cewki, jest on przykręcony 3 śrubami, przy czym jednak nie możesz zmienić położenia tłoka.
3. Po tych czynnościach, jak już dokręciłeś 3 śruby, PONOWNIE ustawiasz szczelinę pomiędzy stykami na właściwą wartość.
Jeżeli i to nie pomaga spróbuj zastosować się do rad Kolegi Bandurko :D , ponadto zdejmij fajkę i sprawdź obracając rozrusznikiem, w tym czasie zbliżając koniec przewodu wysokiego napięcia do karteru silnika czy jest iskra "na krótko". Jak tak - zmień fajkę lub świecę. No nic innego już w tym prostym układzie nie może się zdarzyć (no może za kilkoma sprawami na czele z trzęsieniem ziemi na Kamczatce). :)
BMW R-35
EMW R-35
SHL M11
SR-2
GAZ-69
2n3055

Postprzez stryjmieczyslaw » piątek, 26 lipca 2013, 16:19

A kondensator? Nie bierze w tym wszystkim udziału?
Osa M52, Moto Guzzi Breva 1100, BMW Scarver, Honda Rebel, MZ Trophy.
stryjmieczyslaw

Postprzez 2n3055 » piątek, 26 lipca 2013, 17:38

stryjmieczyslaw napisał(a):A kondensator? Nie bierze w tym wszystkim udziału?

Oczywiście :D , przecież jest to układ RLC (rezystancja-indukcyjność-pojemność), niemniej jednak "problem" kondensatora uwidacznia się przy wyższych prędkościach obrotowych silnika. Pod warunkiem braku jego przebicia. Kolega Bandurko świetnie opisał najprostsze podłączenie przy którym powinna być iskra zakładając że cewka jest sprawna, magnesy na kole posiadają dostateczną moc itp. :P
Wydaje mi się, skoro w wyniku wskazówek Bandurko, Kolega bmwfan "znalazł" iskrę, a następnie po ustawieniu właściwego kąta wyprzedzenia zapłonu ponownie ją "stracił" - logicznym się wydaje brak dostatecznej przerwy na stykach.
BMW R-35
EMW R-35
SHL M11
SR-2
GAZ-69
2n3055

Postprzez mpwit » wtorek, 1 października 2013, 20:36

A może kolega bmwfan da się zaprosić do Powitalni? Może jestem upierdliwy, ale taka kolejność nie tylko mi wydaje się właściwsza.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez adam1g » sobota, 24 stycznia 2015, 19:33

witam Serdecznie !
postanowiłem uruchomić moją Osę m52, stała u mojej babci ok 40 lat, mam podobny kłopot z iskrownikiem jak bmwfan, dlatego też uważnie przeczytałem Wasze podpowiedzi.
na moim iskrowniku sytuacja wygląda ciut inaczej, mianowicie do śruby kowadełka dołączone są tylko 2 przewody /kondesator i cewka wn/, z cewki ładowania idzie przewód na prostownik, a pozostałe dwie cewki podłączone są przez listwę / na boku/ do stacyjki.
proszę o info. czy tak to powinno wyglądać.
pozdrawiam
adam1g

Postprzez Halcik » niedziela, 25 stycznia 2015, 13:50

Tak jak na schemacie. Brakuje Ci jednego kabla, ale może najpierw zawitasz do powitalni i poprawisz wielkość liter w poście?
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez tomaszowczarz » niedziela, 25 stycznia 2015, 18:00

Dokładnie jak kolega zapraszam do powitalni w celu pochwalenia się swoim owadem :)
do przerywacza dochodzą zazwyczaj 3 przewody :
1 -od cewki wn
2- masowy od stacyjki ( czyli tzw gaszenie)
-3 od kondensatora
mogą występować 2 przewody jeżeli kondensator jest przykręcony do listwy połączeniowej na ramie
pozdrawiam Tomasz
osa m52 63r
Junak m10 63r
motorynka pony M2 87r
Bmw f650gs 2001r
Romet ogar 205 1986r
Panonia tlf 250+wózek 1958r
Mz es150 1969r
tomaszowczarz

Postprzez bmwfan » sobota, 25 lipca 2015, 20:41

Hey! Kupiłem cewkę WN i zamontowałem do mojej osy. Podpowiedzcie mi proszę, jak połączyć to z przewodem WN do świecy? Z cewki wystaje coś na kształt wkręta. W sklepie są takie przewody WN do wkręcenia?

Zdjęcie poglądowe cewki: Obrazek

Połączyłem ze starym przewodem prowizorycznie na skrętkę, jednak iskra jest bardzo słaba. Czy może to wynikać właśnie z prowizorycznego podłączenia?
bmwfan

Postprzez towot » sobota, 25 lipca 2015, 21:27

Przewód wysokiego napięcia skręca się na ten wystający wkręt. Iskra może też być słaba z uwagi na zbyt małą przerwę na przerywaczu.
towot

Powrót do Elektryka