przez kpt-bomba » czwartek, 24 stycznia 2013, 00:16
po kolei. najpierw apropos kleju o którym wyżej pisał Marecki. ja użyłem na próbę zwykłego silikonu sanitarnego który do lakieru po przetarciu go rozpuszczalnikiem trzyma się dość dobrze ,a do nowej kedry jak szalony.miałem trochę wątpliwości czy do tej gumy silikon złapie ,ale jednak ....mysle ,ze opcja tego kleju o którym pisał Marecki jest najlepszym wyjściem.
następne co do postu wyżej. też za kupiłem takie silentbloki i obciacham na szybkości szlifiereczką w pseudo tokareczce.troszkę mała warstwa gumy jest w nich między tulejkami i jest obawa ,czy nie będą się poprostu zrywać na skrajnych wychyleniach wahaczy...uwaga! najważniejsze aby wewnętrzne śruby skręcić w pozycji między najwyższą ,a najniższą pozycją wahaczy,na pewno wydłuzy to ich pracę i może poprostu zwulkanizowana guma nie oderwie się od tulejek .wahacze mają dość krótkie ramiona i duży skok ... będzie to prawidłowo przypadało około 4 cm wyżej niż wahacze opuszczone swobodnie z zamontowanymi amortyzatorami.mierzone w miejscu mocowania amortyzatora, skok amortyzatorów wynośi ponad 8cm.
co do nowych czarnych kedr Mareckiego...mam jeden komplet który był produkowany parę lat przez kogoś innego i porównałem -te są rewelacyjne ,chyba je troszke opiaskuje,albo narzuce ząb czasu jakimś szorstkim zmywakiem i zakładam do tych os które składam wyłącznie z oryginalnych i niezniszczonych częsci.są nie do pobicia . swoją drogą te u konkurencji co to niby tylko gumki przecież i można zalozyć coś podobnego ....błagam ..ludzie którzy restaurują traktory takich bubli nie wkładają .jeszcze żeby ktoś listwy od naproży i inne detale zechciał tak dorabiać....
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati