OSA prototyposa :)

Ogólna dyskusja na temat Osy

OSA prototyposa :)

Postprzez mucha » piątek, 5 lutego 2010, 12:11

Zdjęcia w załączniku ma ktoś może 2 egzemplarz ?????
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Junaki m 10 x 2, Osy m 52 x 3, wsk kos, wsk lelek, garbuski x 2, pzl x 4, dwuramówka, kosz do janka, velorex (nowy), 2 niewiadowy, ogar 200, wsk gnom x 3
mucha

Re: OSA prototyposa :)

Postprzez mucha » piątek, 5 lutego 2010, 12:17

A tu zdjęcia z remontu, chyba zbyt szybko nie będzie dokończony :(. oby ta oska kiedyś ujrzała swiatło dzienne, bo kolo co się do niej zabrał (z tego co wiem to chyba "jastrząb" :)) coś przystopował, bo mailowałem już kiedyśz nim i nic nadal :). działaj jastrzębiu pozdro
Junaki m 10 x 2, Osy m 52 x 3, wsk kos, wsk lelek, garbuski x 2, pzl x 4, dwuramówka, kosz do janka, velorex (nowy), 2 niewiadowy, ogar 200, wsk gnom x 3
mucha

Postprzez pająk » poniedziałek, 29 października 2012, 21:53

pająk

Postprzez pszczółka » poniedziałek, 29 października 2012, 22:39

no właśnie, czy to nie dotyczy tego sprzętu ??

viewtopic.php?f=20&t=1147
Maria

WFM OSA M-52 1963 r.
pszczółka

Postprzez marso » wtorek, 30 października 2012, 09:21

Dokładnie to ta OSka
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 30 października 2012, 11:24

wg. mnie to rękodzieło ludowe ,a nie prototyp. wartość przedstawia ,ale jako twór myśli pasjonata .
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez marso » wtorek, 30 października 2012, 20:24

Hmm czy rękodzieło to bym nie był taki pewien, choć to niewykluczone i rzecz trudna dziś do zweryfikowania.
Kiedyś rozmawiałem z Panem Gąsiorkiem i z jego archiwum się o tej Osie ( prototypie ) właśnie dowiedziałem i jak sam twierdził koła zastosowali od Jawy, a 4 biegowa skrzynia biegów w tej Osie była rewelacyjna.

Kpt u Pana Piątkowskiego widziałeś jakieś plany silnika (oskowego?) z tą 4 biegową skrzynią czyż nie?
Jeszcze co do stwierdzenia "rękodzieło" to czy prototypy ćwiczone w tamtym okresie to nie właśnie rękodzieło zapaleńców?
Jeśli faktycznie to prototyp, wykonany jak wykonany, wg mnie bardzo ciekawa koncepcja, to czy gdyby nie jego seryjna produkcja to nie był by to HIT tamtych lat?
Dziś też trochę trwa droga od projektu ( komputerowego ) do seryjnej produkcji, więc czy nie jest to niesamowite jak przez krótki okres produkcji Osy tyle było pomysłów, ciekawych niezrealizowanych pomysłów?
Żałuję, że nie dane było ciągnąć i rozwijać dalszej produkcji naszej wspaniałej Osy...
PS.
Podsumowując niebawem jeden z naszych forumowiczów zaszokuje ukazując kolejne nieznane "rękodzieło" prototyp Osy ...
Ciekawe co jeszcze się odnajdzie i czego jeszcze się dowiemy o polskich projektach nie tylko WFM.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mpwit » poniedziałek, 5 listopada 2012, 18:08

kpt-bomba napisał(a):wg. mnie to rękodzieło ludowe ,a nie prototyp. wartość przedstawia ,ale jako twór myśli pasjonata .

Nie wiem czy zbyt szybko nie stawiasz tez. Masz do tego jakieś podstawy? Sorry, ale gdy się trochę poświęci czasu na zgłębianie historii Os, można znaleźć dowody (w literaturze z lat 60-tych i nie tylko) na to, że jednak był taki prototyp.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez kpt-bomba » poniedziałek, 5 listopada 2012, 22:00

może i był ,ale ten egzemplarz nie był tworzony przez inżyniera. nikt by czegoś takiego nie skroił jako kolejny model poglębiając błędy poprzednich modeli.nie tak sie projektuje poprawione modele pojazdów ,tak to można sobie przerobić coś na własne potrzeby we własnym zakresie.
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez marso » poniedziałek, 5 listopada 2012, 22:21

kpt-bomba napisał(a):może i był ,ale ten egzemplarz nie był tworzony przez inżyniera. nikt by czegoś takiego nie skroił jako kolejny model poglębiając błędy poprzednich modeli.nie tak sie projektuje poprawione modele pojazdów ,tak to można sobie przerobić coś na własne potrzeby we własnym zakresie.

OJ kapitan kapitan, po czym to stwierdzasz?
Po tym co widzisz, jak ktoś pomęczone resztki M52A po wielu godzinach ciężkich prób wskrzesił ( lepiej czy gorzej nie wnikam ) do życia?
Nie czytałeś chyba tego co wyżej napisałem co?
Czy dzisiaj następne modele samochodów chociażby są lepsze bardziej udane ?
Też się zdaża, że coś sknocą zamiast poprawić.
Niedowiarek z Ciebie widzę, ale są dowody na to, że jednak inżynierowie nad tym pracowali, a lekko nie mieli niestety proszę ja Ciebie.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 6 listopada 2012, 03:30

może się mylę, ale mam pewne powody by tak twierdzić. oczywiście to dobrze ,ze ktoś uratował ten egzemplarz ,jest to kawałek historii takiej ,czy innej.
popatrz na przednie zawieszenie,zawsze było fatalne -opóznienie w hamowaniu,do tego nurkowanie przodu nawet przy lekkim hamowaniu ,a tu wygląda jakby wahacze były jeszcze bardziej pionowo co potęguje poprzednie problemy.ponadto dwa długie i nie połączone ze sobą ,spięte cieniutką ośką koła wahacze przednie,nie obciskane na ośce. nie koniecznie jest to słuszne .kształt błotnika zrozumiem ,może na skróty ku modzie przerobiony.kolejny zbiornik paliwa-to było może jedyne wyjście w przygotowaniu paru sztuk do rajdów powiększając go w ten sposób ,ale do seryjnej produkcji taki zbiornik ,który wchodził w siedzenie i dodatkowo podniósł obudowę(kokon)??siedzenie już było za wysoko! następne przemyślenia -pierwsze modele osy miały kierownicę wygiętą w stronę kierowcy,potem to zmieniono bo kierowca siedział prawie z tyłu,mało miejsca dal pasażera,następnie kosztem wyglądu i zachowania ładnej linii przedłużono siedzenie.już po wyprostowaniu kierownicy było mało miejsca na kolana dla wysokiego kierowcy,a tu nagle jeszcze bagażnik przed kolanami...chyba bywało to bolesne.
dla mnie też to jest dość spora zagadka bo być może znalazło się tam kila elementów prototypowej osy .
ciekawym rozwiązaniem ,jest umocowania silnika ,już nie na dwóch uchwytach ,jakby na wysięgniku ,lecz dolny na sztywno oparty o dodatkową poprzeczkę ramy.rama zyskała na sztywności ,a silnik zapewne już nie luzował się i nie wyrywał się z ruchomych uchwytów.to bardzo słuszne.
jeszcze się temu poprzyglądam.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez marso » wtorek, 6 listopada 2012, 12:12

OK kpt zgodzę się z twymi spostrzeżeniami co do pewnych "niedociągnięć" tego i nie tylko tego prototypu - spójrz i poczytaj o "spieprzonych już w fazie początkowej" elementach Osy M55 http://osomania.pl/artykul-automobilista-02-2011, jednak niewątpliwie wyżej omawiany skuter to bez wątpienia PROTOTYP OSY M52A, a nie wydumka garażowa.
Powiem tak, gdyby w tamtych czasach było więcej "normalności" w każdej dziedzinie, to jestem przekonany, że każdy prototyp, a już na pewno produkt finalny dopracowany byłby nie na 100 a na 102%
Pocieszający jest fakt, że i dzisiaj przy współczesnych komputerowych możliwościach wcale nie rzadko słyszymy o chorobach wieku dziecięcego nowych modeli aut i nie tylko, więc tym bardziej ja mam ogromny szacunek dla konstruktorów i inżynierów czasów PRL i jestem im wdzięczny, że dzisiaj nie tylko ja mogę się cieszyć widokiem naszego przepięknego skutera OSA.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 6 listopada 2012, 14:17

powstrzymam się od ostatniego słowa gdyż temat jeszcze sam powróci i być może będę miał z kim podyskutować co do przeszłości tego egzemplarza,może ktoś świeżym okiem przyjrzy się jej bliżej i coś odkryje?? rozumiem ,ze jesteście zapatrzeni w osy jak matka w córkę ,bo ja też ,ale czasem nie warto na zapas bić pokłonów przed czymś co pozostaje wielką niewiadomą.
tak czy siak miło mi ,ze są zdania inne niż moje ,ze ktoś odpisuje ,ze to forum żyje a nie tylko istnieje,że Osy to nie tylko przedmioty dla wielu ludzi ,ale temat rozmyślań i rozmów. :idea:
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez pająk » piątek, 9 listopada 2012, 22:31

marso napisał(a): Kpt u Pana Piątkowskiego widziałeś jakieś plany silnika (oskowego?) z tą 4 biegową skrzynią czyż nie?.

Pytanie nie do mnie ale... Z Panem Piątkowskim widuję się od dwudziestu lat raz na rok albo rzadziej (ostatnio byłem u niego chyba ponad rok temu) ale nigdy nie wspominał o planach silnika z 4 biegową skrzynią do Osy. Inż. Piątkowski miał plany silnika 4-biegowego do WFM M16 Tarpan, którego był współkonstruktorem, miał też taki silnik wbudowany w podwozie SHL. Motocykl z silnikiem został sprzedany pasjonatowi, nie znam nazwiska.
pająk

Postprzez kpt-bomba » sobota, 10 listopada 2012, 02:43

widziałem te plany .jest to silnik SHL175 ze zmienioną skrzynią. podobno w kartery silnika S32 dało sie zmieścić 4-biegówke ,poza tym zwyczajny silnik Shl M11.bardzo ciekawy projekt,szkoda,ze troszke nie w porę go opracowali.cóż...
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez pająk » sobota, 10 listopada 2012, 10:59

Ja dokumentacji nie widziałem, ale jak rozmawialiśmy to było dokładnie tak jak piszesz, tj. silnik 175 z dołożonym czwartym biegiem. W każdym razie nie ma to związku z Osą.
pająk

Postprzez marso » sobota, 10 listopada 2012, 19:14

Toteż napisałem w nawiasie ze znakiem zapytania (oskowego)...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mpwit » niedziela, 11 listopada 2012, 23:25

Prototyp Osy oznaczony symbolem M52A istniał na pewno. Ile egzemplarzy stworzono, trudno na dzień dzisiejszy ustalić.
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że w egzemplarzu, o którym tu dyskutujemy, "znalazło się (...) kila elementów prototypowej osy". Raczej kilka może nie być oryginalnych (tzn. zastosowanych w prototypie). W dostępnych źródłach wspomina się o silniku 4-biegowym. Tutaj mamy 3-biegowy i to może być największe odstępstwo od wersji prototypowej. Ale nie wiemy też czy "nowy" silnik był montowany we wszystkich egzemplarzach M52A czy tylko w niektórych. A może był tylko zamiarem? Nie można więc wykluczyć sytuacji, że w tym konkretnym egzemplarzu od początku był ten silnik, który jest do tej pory. Poza silnikiem ta Osa jest wielce zgodna z opisami, zdjęciami i rysunkami M52A. Zdjęcia stanu technicznego sprzed pięciu lat, jak i dokument zakupu tejże Osy z Zakładów Metalowych w Nowej Dębie z 1980 r. (który można znaleźć w necie) raczej wykluczają tezę, że jest to współczesny wyrób garażowy. A nie bardzo chce mi się wierzyć, że ktoś przed ćwierćwieczem spłodził podróbkę prototypu po to, żeby sprzedać ją dopiero teraz.
Kapitanie, jestem ciekaw, co czy kogo przedstawisz nam w temacie "przeszłości tego egzemplarza". Mam nadzieję, że będzie to coś wiarygodnego ;)
Dodam jeszcze, że w materiałach dot. M52A wspomina się o powiększonym zbiorniku paliwa (tak na marginesie - z "funkcją" rezerwy). Jest też przed kolanami właśnie taki schowek, jak w tym egzemplarzu. Zaskoczyło mnie Twoje stwierdzenie o fatalności (tym razem seryjnego) przedniego zawieszenia :shock: Może to nie ważne, że mi się jeździ świetnie i uwielbiam nurkowanie przy hamowaniu, ale właśnie doskonałość zawieszenia Osy podkreślano w latach jej świetności. I nie były to tylko opinie polskich kierowców, ale i zagranicznych "testerów". Jest na to wiele dowodów w ówczesnej literaturze. Poza tym podobne są opinie osób, które miały wówczas możliwość porównania "walorów trakcyjnych" Os z innym jednośladami.
Uff, ale się rozpisałem, ale - jak sam stwierdziłeś - jest to temat do rozmów :)
Na końcu załączam mały wycinek ze starej literatury, który jest jednym z dowodów istnienia Osy M52A. Razem z marso drążymy ten temat i otwarci jesteśmy na wszelkie informacje i materiały, również te negujące nasze stanowisko ;)
Pozdrówka!
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez flor » poniedziałek, 12 listopada 2012, 09:24

Wczoraj tj.11 XI na kanale TVN Turbo w programie legendy motoryzacji była fotografia tej Osy.Może nawiązanie kontaktu z redaktorem prowadzącym oraz osobą z którą przeprowadzał wywiad pozwoli znaleść więcej informacji na temat tego prototypu.Przy okazji może udałoby się namówić redaktora na program w całości poświęcony Osie?Wg. mnie byłoby to kilka odcinków.Przeciesz skuter ten jako jedyny powojenny przyspożył najwięcej chwały polskiej motoryzacji.Pozdrawiam flor.
flor

Postprzez marso » poniedziałek, 12 listopada 2012, 10:36

Cieszę się Kolego Maćku, że w swoim myśleniu nie jestem odosobniony.
Fajnie, że wrzuciłeś ze znanego (znanych) nam materiału (materiałów) wycinek potwierdzający faktyczne istnienie tego prototypu OSY M52A.
Moja hipoteza co do silnika ze skrzynią 3 biegową w omawianym egzemplarzu brzmi : patrząc po nr ramy i silnika z pewnością testowany 4 biegowy został zarżnięty podczas trudnych prób drogowo terenowych i wymieniony na seryjny oskowy o wiele łatwiejszy do zdobycia...
To na tą chwilę tyle moich spostrzeżeń...
Kolego flor masz na myśli Patryka Mikiciuka z Legend PRLu?
Wczoraj nie miałem możliwości obejrzenia tego odcinka niestety i co faktycznie pokazywali tą Osę??? Z kim o niej Patryk rozmawiał??? Nie przypadkiem z panem Włodkiem Gąsiorkiem???
Co natomiast do odcinka tylko o Osie no cóż jedna szansa już zaprzepaszczona niestety - mam tu na myśli ubiegłoroczny zlot pt. 60 Lecie WFM...
Pożyjemy zobaczymy może kiedyś?
OsaM52 63,64r.
marso

Następna strona

Powrót do Ogólnie o Osie