Amortyzatory i linki

Amortyzatory i linki

Postprzez arthek » poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 16:31

Będę sie przymierzał do wymiany uszczelnień w przednich i tylnych amortyzatroach.
Dobrze było by przed rozbiórką zaopatrzyć się w nowe uszczelnienia.
W związku z tym mam pytanie do osób które robiły u siebie amortyzatory , jaki jest rodzaj i wymiar uszczelnień ?

I jeszcze odnośnie linek.
Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w linki ( komplet) do Osy tak aby nie było problemu z ich ewentualnym montażem ?
Przymierzam się do zakupu w Skuterdębica.

Pozdrawiam miłośników Owadów.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Re: Amortyzatory i linki

Postprzez czapel77 » poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 22:11

arthek napisał(a):Będę sie przymierzał do wymiany uszczelnień w przednich i tylnych amortyzatroach.
Dobrze było by przed rozbiórką zaopatrzyć się w nowe uszczelnienia.
W związku z tym mam pytanie do osób które robiły u siebie amortyzatory , jaki jest rodzaj i wymiar uszczelnień ?

I jeszcze odnośnie linek.
Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w linki ( komplet) do Osy tak aby nie było problemu z ich ewentualnym montażem ?
Przymierzam się do zakupu w Skuterdębica.

Pozdrawiam miłośników Owadów.

viewtopic.php?f=25&t=93
OSA M52
GSX1300R
czapel77

Postprzez mucha68 » poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 22:18

Kiedyś dobre linki miał arecki,ale jakie ma teraz niewiem :?
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez b_k » wtorek, 28 kwietnia 2009, 13:39

Hej - kupowałem biały komplet (bez licznika) w Dębicy.
Linki ładne, ale..
- biała gazu - za długa - historia identyczna jak u Doktora - w gaźniku wykręcona na maksa, a i tak lata - obsadka linki gazu zaginęła ... w trawie
- biała od hamulca nożnego - super solidna - nijak nie dało się założyć żeby działała - za długa - trzeba będzie przerabiać
- do sprzęgła akurat nie mieli na stanie, ale ta jest akurat regulowana śrubą to nie będzie problemu
- do ssania jest ok
- do hamulca ręcznego ok
b_k

Postprzez arthek » środa, 29 kwietnia 2009, 15:36

No to mam problem , bo zmiałem już zamawiać linki w Dębicy i jestem w kropce.Po co mi liniki które nie pasują.
Myślałem że czasy "Prywaciarzy" któzy robili części zamienne słabej / marnej jakości do popularnych niegdyś MZ , WSK ,JAWA , SHL , Simsonów itp . odeszły do lamusa.
Płacić ciężko zarobione pieniadze za coś ( nowa część ! ) co trzeba przerabiać to rozbój w biały dzień.
Może ktoś zna jakieś pewne źródło ?

POzdrawiam i życzę wytrwałosci w odbudowej Owadów.

ps.
Teraz jak już rozpocząłem remont "pszczółki" to dopiero zrozumiałem dlaczego koledzy życzyli mi wytrwałosci w jej odbudowie.... ;-)
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mucha68 » środa, 29 kwietnia 2009, 20:38

To jest telefon do areckiego501 075 762,spróbuj u niego,tak jak pisałem kiedyś miał niezłe,i białe,i czarne. :D
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez arthek » piątek, 8 maja 2009, 07:52

Doktor,
Co miałeś na myśli pisząc "...może lepiej nie " ?

Nikt nie zna pewnego źródła ?
Nie usmiecha mi się przerabiać nowych linek.
Jeśli nigdzie nie znajdę "dobrych" linek hamulca tył i gazu to jest jeszcze firma pod Warszawą która dorabia każdą linke w/g wzoru.
Chyba skorzystam z ich usług.

Pozdr
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez pawkiec » piątek, 8 maja 2009, 18:06

jak będziesz dorabiał to daj znać bo jak nie będzie kosmicznych cen to ja bym się również pisał ale na biały komplet
pawkiec

Postprzez lukaszuwm » sobota, 9 maja 2009, 08:10

Witam!
Ja też walczyłem z linkami. Najpierw zamówiłem z allego kpl. za chyba 89 pln. Linki dotarły, solidnie zrobione i wogóle ale jak tylko zacząłem przymierzać to się rozczarowałem bo pasowała tylko do licznika. Te hamulcowe miały za małe "baryłeczki" na końcach, długości też nie dobre, gaz i ssanie wogóle kosmos, sprzęgło chyba od innego motoru. Jedyna dobra rzecz to uczciwy sprzedawca, który mi oddał pieniądze jak mu przesłałem zdjęcia i opisy. Teraz widzę, że już ich nie sprzedaje.
Nie wiem czy znacie taki sklep : http://www.agmot.pl/, tam kupiłem część po dobrej cenie a resztę w Dębicy. Linki hamulcowe, licznikowa i sprzęgło są ok ale chyba gaz będe musiał poprawić. Z drugiej strony dziwi mnie fakt, że produkują linki do Os i nie potrafią zrobić wszystkiego jak trzeba mając możliwość zciągnięcia wymiarów z oryginalnych linek.
Pozdrawiam
lukaszuwm

Postprzez arthek » wtorek, 19 maja 2009, 11:59

A propos linek.
Zamówiłem w Dębicy:
Linki ogólnie solidne z budowy, tylko żadnej z trzech które kupiłem nie można zamontować bez przeróbek......a w zasadzie trzeba by było jej zwrócić.
1. linka hamulca tył - badziew
- Zaprasowana na lince tulejka , która mocowana jest w dźwigni hamulca , ma za dużą średnicę - efekt - nie można jej włożyc do dźwigni.
- Baryłka na drugim końcu linki ( przy bębnie) ma za małą średnicę i jest za wąska przez co "kolebie się " i przekasza w uchwycie.
- Za długa linka względem pancerza , tak około 2-3 cm ( mam oryginał - przymierzałem do niego)
- oryginalnie sa motylki do regulacji , w tym jeden motylek z takim prowadzeniem które wchodzi w uchwyt przy bębnie - a w tej lince z Dębicy są zwykłe nakrętki ...przez co brak jest tego prowadzenia.
2 .linka napędu licznika - badziew
- za duża średnica tej baryłkowatej części która wchodzi w tylny bęben .Nie można jej wogóle włożyć.
3.linka hamulca przód - badziew
Baryłka na drugim końcu linki ( przy bębnie) ma za małą średnicę i jest za wąska przez co "kolebie się " i przekasza w uchwycie.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Powrót do Silnik i osprzęt