przez Bandurko » piątek, 21 października 2011, 18:46
Obie klapki zarówno do M50 jak i M52 mają "wąsy". Muszą mieć bo inaczej klapka wypadała by co chwila trzymając się tylko w przedniej części. Jeśli klapka ich nie ma to najprawdopodobniej przez to, że była brutalnie traktowana. Klapkę trzeba umiejętnie otwierać, mianowicie odblokować zasuwkę (odsuwając ją do tyłu w M50 lub przekręcając kluczyk w M52), unieść delikatnie przód klapki i przesuną ją do przodu tak żeby wąsy wyszły z wycięć w osłonie na nogi. I wtedy można już całkowicie wyjąć klapkę. Z regóły klapka była ostro ciągnięta do góry co powodowało wygięcie wąsów. Żeby włożyć ją z powrotem trzeba było wąsy naprostować i po kilku takich operacjach pewnie odpadały - w wiek w tym zapewne pomagał.
Już ktoś kiedyś pisał o róźnicy pomiędzy klapkami. Ta do M52 ma trzy okrągłe i trzy (albo cztery muszę to jutro sprawdzić) wąskie podłużne otowry. Te pierwsze są przeznaczone do zamka i do wkrętów go mocujących, pozostałe do mocowania zasuwki. Klapki do M50 nie miałem w rękach ale patrząc na rysunki to wg mnie ma podłużny otwór oraz od spodu "widełki" do mocowania zasuwki. Może ktoś ma na wierzchu klapkę do M50 to zdjęcie wstawi. Ja postaram się do M52 wstawić.
A ta zasuwka na klapce replice to od SHL lub WSK jest więc do OSY to nie za bardzo.
Za to blaszka zasuwki na tej szerej klapce, to oryginalna jest, szkodza tylko, że plasticzku nie ma

.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano piątek, 21 października 2011, 18:49 przez
Bandurko, łącznie edytowano 2 razy
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę