Rejestracja po raz kolejny

Rejestracja po raz kolejny

Postprzez jack-son » poniedziałek, 17 października 2011, 14:22

Witam,
Nadszedł czas, żeby zainteresować się rejestracją mojego owada i od razu strzał w pysk od Wydziału komunikacji.
Motor od 40 lat należał do mojego teścia, jednak od lat 70-tych stał niezbyt kompletny na strychu. Chcę go doprowadzić do używalności. Problem jest taki, że teść kupił go za flaszkę od gościa z drugiej części Polski i nigdy go na siebie nie zarejestrował. Były właściciel jest nieznany. Oczywiście umowy nie ma, a do tej pory dowód zaginął. Na przednim błotniku odkryłem numery rejestracyjne RH.... (rejestracja z lat 60-tych). Dzwoniłem do tamtejszego Wydziału Komunikacji, jednak nie mają już żadnych danych z tamtego okresu w żadnych księgach ani archiwach. U mnie w urzędzie powiedzieli, że bez umowy i dowodu nie ma szans na rejestrację na białe blachy. I teraz pytanie do Was: Jak to rozwiązać, żeby było dobrze? Jeśli spiszę umowę na teścia i jakiegoś fikcyjnego pana Waldka, to przejdzie? Skoro nawet w Urzędzie, gdzie Osa była zarejestrowana nie mają żadnych danych, to tym bardziej w moim niczego nie będą wiedzieć. Ktoś próbował takiego czegoś?
Jestem pewien, że Osa nie jest kradziona.
Osa M52 - wkrótce będę bzykał
jack-son

Re: Rejestracja po raz kolejny

Postprzez mwasiu » poniedziałek, 17 października 2011, 19:11

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Spróbuj. Dowodu teoretycznie mieć nie musisz. Zginął.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez bitels » poniedziałek, 17 października 2011, 22:23

RH to prawie u mnie :Stary powiat jasielski.
Gdzie dzwoniłeś do wydziału pewnie do Jasła i tu może być zonk. W latach 60 wszystkie rejestry z całego województwa przekazano do Krosna. Tak było z moją SHL M11
5 lat łażenia zanim zarejestrowałem.
Druga sprawa ,że po pierwsze na telefon takiej sprawy nie załatwisz przynajmniej w naszych podkarpackich wydziałach komunikacji. Ochrona danych osobowych ,tak to tłumaczą.
Po drugie,że na telefon to na 100 % nie chciało im się drałować do archiwum wyciągnąć stary rejestr.Musisz być osobiście i z umowa.
Tak jak chcesz zrobić to trochę śliska sprawa nie mając 100% wiedzy ,że ów rejestr nie istnieje. Bo może się okazać ,że ty zanosząc lewą umowę rozpoczniesz , Twój WK wyśle dokumenty do potwierdzenia zgodności danych i w cudowny sposób ten rejestr się odnajdzie. Jesteś wtedy ugotowany ty i Twój teść. Zawiasy jak nic za składanie fałszywych zeznań. I jeszcze zaczną szukać czy rzeczywiście pojazd nie skradziony,dotrą do właściciela a po wielu latach kolesiowi się może przewidzieć że motór panie mi ukradły jakieś łobuzy dawno temu ....
W takim wypadku najbezpieczniejsze jest nie ujawnianie rejestracji i próba na żółte lub sadowe zasiedzenie.
A dziś na żółte nie jest już wiele drożej jak na białe bo można pominąć rzeczoznawcę i białą kartę wykonać samemu.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez mwasiu » wtorek, 18 października 2011, 09:18

bitels nie strasz jack-sona
jak mu się sprawa dupnie bo znajdą rejestr (w co na 100% wątpię - niska kategoria przechowywania akt) a umowa będzie z malinowskim a nie jak wynika z rejestru z iksińskim to nie znaczy, że poświadczył nieprawdę.
Po prostu się znaczy :) że iksiński sprzedał malinowskiemu osę w przeszłości. A tej umowy już nie ma.
Po prostu nie zarejestruje ale go nie zamkną. A w rejestry nie wierze. Ja przeszukałem całe województwo, sądy, cepik, archiwa, wydziały komunikacji. Nie znalazłem śladu.
Oczywiście do niczego nie namawiam opisuje tylko swoaje doświadczenia ;)
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez jack-son » wtorek, 18 października 2011, 12:38

A gdybym spisał umowę między mną a teściem, tak z jakąś obecną datą? Dodać, że dowód zaginął. I niech szukają u mnie w Wydziale dokumentów. Oczywiście nic nie znajdą, ale jakbym szedł w zaparte, że w latach 60-tych była zarejestrowana, to może dostałbym zaświadczenie (czy tam teść by dostał). Nikt tu nic nie kombinował? Wszyscy mają taki porządek w papierach? :D
Osa M52 - wkrótce będę bzykał
jack-son

Postprzez mwasiu » wtorek, 18 października 2011, 14:38

Spróbuj i koniecznie podziel się efektem. Tym bardziej ze nic w tym przypadku nie jest kombinowane.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez mucha68 » wtorek, 18 października 2011, 18:56

Nie kombinuj z "panem Włodkiem",bo możesz więcej stracić niż zyskać.Spisz umowę z ojcem ,a potem rejestruj na zabytek,inaczej tego nie ugryziesz.Ja też nie miałem dokumentów ,tylko rej. na błotniku ZP .....,to kiedyś był Świebodzin ,dzwoniłem do nich i też powiedzieli że nie mają takich starych dokumentów,więc odnalazłem córkę właściciela,i z nią spisałem umowę,a dalej to już normalna procedura rejestracji na żółte blachy,bez dow.rej. :) viewtopic.php?f=20&t=37
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez mwasiu » środa, 19 października 2011, 08:24

Panowie przepisy mówią, że w przypadku pojazdu zabytkowego nie musi być dowodu. Jak są umowy to na białe można próbować.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez tomtom » środa, 19 października 2011, 22:43

Cześć,

przy rejestracji zabytkowej, co w wielu przypadkach po prostu się opłaca, nie trzeba mieć (i to czasem niestety) żadnych dokumentów.
Wyrobienie białej karty (ok 400zł), zgłosznie do konserwatora zabytków (bezpłatne), oświadczenie do Wydz Kom, opłaty rejestracyjne i pojazd jest "nasz".

Jeśli ktoś chciałby szczegóły i ew namiar na dobrego rzeczoznawcę w celu wykonania białej karty (Warszawa i najbliższe okolice), chętnie wspomogę.

Pozdrawiam,

Tomasz
Tomasz

Osą w mrowisku zabytków :)
tomtom

Postprzez bitels » piątek, 21 października 2011, 21:20

Wykonanie białej karty jak pisałem wyżej kosztuje tyle ile sam papier o gramaturze bodajże 200 i jego wydruk. Nie dajcie się nabijać w butelkę pazernym rzeczoznawcą.
Według istniejących przepisów białą kartę możecie wykonać sami.
Tu tego przykład na ten pojazd kolega białą kartę wykonał sam :

http://www.motoryzacja-prl.pl/?pojazd=7

Rzeczoznawca nawet nie powąchał kwitów z tego autobusu ,choć ciekawe ile by za niego zawołał skoro za osę krzyczą 400.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Maciekk » poniedziałek, 24 października 2011, 21:35

Bitels masz racje i nie masz :)
Jestem na świeżo w temacie bo sam sobie pisałem białą karte na Forda Capri i kosztowało mnie to jedynie zdjęcia i wydruk czyli w zasadzie nic. Wpis u konserwatora uzyskałem ale w ostatnim Classic Auto piszą niepokojące rzeczy:
http://i108.photobucket.com/albums/n27/Maciekk203/Oska/bialakarta.jpg

kolejny numer już wyszedł więc moze coś jeszcze napisali
Maciekk

Postprzez mwasiu » wtorek, 25 października 2011, 09:01

Ja również białą kartę robiłem sam. Teraz robię kolejną dla kolegi.
Jedyne co zrobił rzeczoznawca to w miejscu uwagi podbił ja swoją pieczątką. Ponieważ karta jest chroniona prawem autorskim jako wykonawca karty jestem wpisany ja.
Nie dajcie się nabić w butelkę kosztownymi ekspertyzami i opiniami.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez mwasiu » wtorek, 25 października 2011, 09:06

Maciekk trochę w tym logiki jest bo jak się patrzy na niektóre zabytki to się nóż w kieszeni otwiera.
Po części właściciele starych beczek, których jest na pęczki czy innych "pojazdów zabytkowych" korzystali i rejestrowali na żółte tablice by taniej za OC płacić i nie bujać się z corocznym przeglądem.
Procedura w takiej formie jak dotychczas dawała możliwość nadużyć ze strony właścicieli pojazdów.
Moim zdaniem w ewidentnych przypadkach nie będzie problemu z rejestracją.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Maciekk » środa, 26 października 2011, 22:58

no wiem, taka natura polaka - dasz palec ujebie ręke przy samej dupie.... szkoda jeśli rzeczywiście te zmiany były podyktowane takimi nadużyciami
Maciekk

Postprzez mucha68 » czwartek, 27 października 2011, 17:18

Dokładnie tak,z tego też powodu firmy ubezpieczeniowe zlikwidowały zniżkę na weterana.Teraz do tego wracają,ale powoli i obwarowują zniżki różnymi paragrafami,a to trzeba należeć do jakiegoś klubu,a to jeszcze coś tam,wiem bo się ostatnio dowiadywałem o ubezpieczenie weterana,bo jest to opłacalne,oprócz normalnych zniżek jest jeszcze 70% zniżki weterańskiej :)
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Powrót do Inne problemy