Olej Stihl'a

Olej Stihl'a

Postprzez Jaca » środa, 12 stycznia 2011, 21:26

Właśnie się dowiedziałem, że olej Stihl'a traci swoje właściwości smarne po ok. 2 tygodniach rozmieszania go z benzyną. Nie wiem czy to prawda, ale to opinia nie pierwszej osoby, która się na ten temat wypowiada. Nie potrafię sam tego zweryfikować, więc wybaczcie jeśli głoszę herezję. Piszę to tylko dlatego, że niektórzy z Was używają tego oleju w Oskach. Na potwierdzenie dodam, że kumpel zatarł piłę, w serwisie jako przyczynę podali właśnie tą tezę.
Jaca

Re: Olej Stihl'a

Postprzez picek » czwartek, 13 stycznia 2011, 17:13

Olej nie traci właściwości smarnych a wytrąca się i osadza na zbiorniku lub pewna część paliwa ma o wiele większe proporcje oleju a później jest go za mało i silnik się zaciera. Nie trwa to 2 tygodnie, w sumie to ciężko określić ale tak do miesiąca to można się nie przejmować. W straży pożarnej mamy procedurę że taką mieszankę należny wymienić po 3 miesiącach ( z tym tylko że sprzęt ma być raz albo dwa razy w miesiącu uruchomiony) do każdego sprzętu jest kanister 5l i 100ml oleju do szybkiego rozmieszania. Ja osobiście w motocyklach pozostawiam mieszankę na zimę a wiosną spuszczam tak aby zostało połowę tego co było i dolewam do pełna świeżej mieszanki.
picek

Postprzez markwa » czwartek, 13 stycznia 2011, 20:41

Mieszanka z olejem stihl do dwusuwa jak najbardziej.
Zatarcie silnika grozi w wypadku przejścia z mieszanki z np. mixolem na mieszankę ze stihlem (olej stihl rozpuszcza nagar)
Osa M52
markwa

Postprzez Jaca » czwartek, 13 stycznia 2011, 21:10

Ok, dobrze wiedzieć.

Picek, wlałem przed chwilą 5 litrów do osy. Nie będę jeździł na pewno przed majem. Czyli ta "piątka" idzie na przemiał?
Jaca

Postprzez bitels » czwartek, 13 stycznia 2011, 22:08

Nie, na wiosnę dokup z dychę świeżego paliwa pomieszaj to wszystko razem.
Lux tak kiedyś miał ,że wytrącał się z benzyny i opadał na dno.
Jak jest z dzisiejszymi olejami łatwo sprawdzić nalej do przeźroczystej butelki mieszankę zostaw na jakiś czas będziesz widział czy się wytrąca czy nie.
We wszystkich dwusuwach zawsze zostawiałem cały zbiornik mieszanki na zimę aby nie skorodował zbiornik i nie zauważyłem jakiegoś pogorszenia smarowania czy nadmiernego dymienia po odpalaniu. Współczesne oleje syntetyczne i półsyntetyczne bardzo dobrze rozpuszczają się w benzynie.
A co do oleju Stihla to gdzieś kiedyś czytałem ,że to są oleje Castrola pakowane tylko w opakowania Sthila a firma Castrol w ciągu kilku ostatnich lat zaliczyła kilka spektakularnych wpadek i po jej olejach umarło trochę silników, więc wszystko mogło być możliwe,ze padały piły.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Jaca » piątek, 14 stycznia 2011, 17:50

Ok, dzięki!
Jaca

Postprzez mwasiu » środa, 2 lutego 2011, 08:39

Ja jeżdżę na shelu. Ma czerwony kolor i tak też zabarwia paliwo. Nie wytrąca się jak np. mixol.
Panowie widzę że jakby nie rozróżniamy 2 tematów.
Jeden to utrata własności oktanowej paliwa, a drugi to wytracanie oleju.
Tak jak pisze picek jest procedura wymiany paliwa ale wydaje mi się, że właśnie ze względu na utratę jej kaloryczności. Stare paliwo to paliwo, w którym rozwijają się grzyby, a także mniejsza liczba oktanów. Mniejsza liczba oktanowa wpływa na wybuchowość. Dla nas to oznacza zmianę momentu zapłonu. Sprzęt z takim paliwem może mieć problemy z rozruchem i stabilna pracą.
Natomiast olej po wytrąceniu można znowu rozmieszać kiwając motocyklem. Jak tego nie zrobimy dostanie najpierw mieszankę zbyt tłusta i bedzie widac że jedziemy :) a po wypaleniu oleju pojedzie na samej benzynie. I tu wydaje się jest problem.

BTW - błędami Castrola szczególnie została dotknięta grupa VAG. Silniki nie wytrzymywały 100 tys. km.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez bitels » środa, 2 lutego 2011, 09:15

Akurat naszym dwusuwom spadek liczby oktanowej raczej nie przeszkadza :D
W czasach świetności najlepsze czym je pojono to niebieska 86 :lol:
bitels

Postprzez mwasiu » środa, 2 lutego 2011, 09:34

bitels - spadek liczby przeszkadza :)
To na czymś kiedyś jeździły ... w zasadzie na wszystkim co się spala. I tez dlatego niektóre jednoślady miały manetkę przyspieszenia zapłonu.

A dziś - masz ustawiony zapłon pod liczbę oktanową np. 95 Im większa liczba oktanowa tym paliwo mniej wybuchowe (mniej gwałtownie się spala)
W związku z tym masz większe wyprzedzenie zapłonu. (porównaj swoje fizyczne wyprzedzenie z książkowym z tamtego okresu).

I teraz do tak ustawionego silnika (pod 95 oktan) wlewasz paliwo o mniejszej liczbie oktanowej i masz fizycznie za wczesny zapłon.

Czyli każda taka modyfikacja kaloryczności powoduje zmianę ustawienia punktu zapłonu.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez bitels » środa, 2 lutego 2011, 09:50

Liczba oktanowa paliwa jest tez zależna od wilgotności powietrza i ciśnienia atmosferycznego. 95 na poziomie morza nie równa się temu samemu w górach.
Ale to już wszystko było opisane już w jednym temacie na tym forum...
bitels

Postprzez mwasiu » środa, 2 lutego 2011, 10:07

Racja.
Ale mówimy o ogólnych warunkach. I nieco zboczyliśmy z tematu oleju. :)
Shela stosuje od kilku lat i nie miałem z nim nigdy problemów. Taka mała reklama.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez bitels » środa, 2 lutego 2011, 10:46

A ja zareklamuję Mobila :D
bitels

Postprzez Jaca » środa, 2 lutego 2011, 11:42

Chwila, to w takim razie wyprzedzenie zapłonu 4,5 mm to przy dzisiejszym paliwie nieodpowiednia wartość?
Jaca

Postprzez mwasiu » środa, 2 lutego 2011, 12:20

Powinieneś skorygować to ustawienie. Okaże się że tłok się nie przyciera :) bo mniej się grzeje, mniej pali.
Opóźnij go troszkę i sprawdź jak się zachowuje.
Mój zundaap książkowo ma wyprzedzenie 3-4 mm przed GZP. Przy tym ustawieniu tylko mnie straszył :) i pufał na mnie.
Docelowo ustawiony jest na 6-7 mm i jeździ jak wariat :)
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez bitels » środa, 2 lutego 2011, 14:33

mwasiu napisał(a):Mój zundaap książkowo ma wyprzedzenie 3-4 mm przed GZP. Przy tym ustawieniu tylko mnie straszył :) i pufał na mnie.
Docelowo ustawiony jest na 6-7 mm i jeździ jak wariat :)

To akurat mnie nie dziwi.To motocykl z całkiem innej bajki, przed wojną stosowano powszechnie paliwa mieszane z spirytusem,zwłaszcza u Niemców którzy byli czołowym producentem benzyny syntetycznej(z węgla) silniki dwusuwowe zachowują się na nich trochę dziwnie wiec były inaczej ustawiane (jako ciekawostkę dodam ,że to paliwo syntetyczne 87 oktanowe stosowano było też w lotnictwie ,czytałem kiedyś taki opis członka jednego polskiego dywizjonu lotniczego ,jak zdobyli na zajętym poniemieckim lotnisku sprawnego Messerschmitta Bf 109G, jak to młodzi chłopcy z fantazją postanowili polatać zdobyczą , napełnili zboirniki angielską 100 oktanówką i odpał,samolot latał ale niemiłosiernie dymił dwa dni nasi mechanicy męczyli się aby go "dostosować" do normalnego paliwa .
Co do wpływu mieszek spirytusowych na dwusuwa przekonał jeden kolega motocyklista co wybrał się z drugim na Nordkap , jeden WSK M21, drugi junakiem.
W Skandynawii to bardzo popularne i ekologiczne paliwo. Junak bardzo dobrze sobie radził ,a WSK-ę trochę zmuliło. Wszystko jest opisane w Automobiliście.

Powiem tak ja jeżdżę na wszystkich powojennych zabytkach na książkowym kącie wyprzedzenia zapłonu silniki pracują dobrze nie przegrzewają się nie ma żadnych objawów strzelania w gaźnik czy tłumik. Stały punkt zapłonu tez nie jest rzeczą rewelacyjną To jest rozwiązanie kompromisowe, ustawienie dla . Szczerze mówiąc w silniku dla każdej prędkości obrotowej jest potrzebny inny punkt zapłonu.Zależne jest to od bezwładności układu korbowo - tłokowego przy różnych prędkościach obrotowych silnika. W dzisiejszych silnikach to nie problem. Jest komputer który ma wgraną mapę zapłonu dla każdej prędkości obrotowej czerpiący informację z czujnika położenia wału korbowego, czujnika położenia przepustnicy , czujnika spalania detonacyjnego, sondy lambda, czujnika temperatury.
Proste silniki jak w naszej osie miały stały punkt zapłonu przy prędkości podróżnej , dlatego tak kaleczą na wolnych obrotach.
Przykładowo MZ ES 250 miały odśrodkowy regulator kąta wyprzedzenia zapłonu i chodzą o niebo lepiej.Dla wolnych zapłon jest bez żadnego wyprzedzenia w GMP, dla wyższych obrotów już z wyprzedzeniem. Większe silniki miały dodatkowo podciśnieniowy regulator.
Starsze silniki lubią być też wyposażone w oktanator, to taka miarka ze strzałką na aparacie ,przy stosowaniu gorszego paliwa pozwalało dobrać do niego zapłon.
Sam z doświadczenia zauważyłem ,że stosując lepsze paliwa nic nie trzeba kombinować przy zapłonie , za to w przypadku gorszych trzeba już pokombinować i z zapłonem i z gaźnikiem, miałem kiedyś dostęp do benzyny 86, ekstrakcyjnej czy gazoliny.
Ale znowu odbiegliśmy od tematu....
bitels

Postprzez mwasiu » środa, 2 lutego 2011, 14:46

Zgadzam się z Tobą z domieszkami spirytusu itd.
Ale opisuje stan obecny i będę się upierał :) że modyfikacja ustawienia zapłonu wynika z fizyki obecnego paliwa.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Jaca » środa, 2 lutego 2011, 21:48

Dobra to wytłumaczcie mi, dlaczego większa przerwa na przerywaczu to problem z wolnymi obrotami na światłach?

A druga rzecz - osa pali praktycznie bez problemu na na zimnym silniku. Praktycznie bo jest jedno ale. Czasami "wali" w kopniak - wg książki jest to oznaka zbyt dużego wyprzedzenia. Tyle że ja ten zapłon ustawiałem książkowo właśnie. Opóźniać go, skoro ładnie pali? WTF?
Jaca

Postprzez bitels » środa, 2 lutego 2011, 22:27

Większa przerwa krótszy czas na indukcję napięcia w uzwojeniu pierwotnym ,co powoduje gorszą iskrę na świecy a nawet wypadanie zapłonów. Włączone światła to dodatkowe obciążenie dla silnika.
A co do kopniaka to normalne zwłaszcza na zimnym silniku ,że lubi czasem oddać. Aby zapobiec tej tendencji stosuj metodę jak z instrukcji odpalania większych motocykli, najpierw kopnij kilka razy na wyłączonym zapłonie tak aby silnik dostał trochę paliwa, potem trzeba podprowadzić delikatnie tłok aż do początku odczuwalnej kompresji i wtedy kopnąć energicznie.
bitels

Postprzez Jaca » czwartek, 3 lutego 2011, 00:28

Tak robiłem za każdym razem. Ale czasem jej się zdarza wyrwać "z partyzanta".
Jaca

Postprzez arthek » piątek, 4 lutego 2011, 08:04

Wcześniej "za młodu" dużo latało się Simsonami i Mz'tkami, wymagajace mieszanki 1:50.
Lałem wówczas mobila syntetycznego do dwusuwów w stosunku 1:60 .Kosztował wtedy "ciężkie" pieniądze.
Nie wiedziałem co to mostkowanie świecy , zapieczenie pierścieni , nie znałem pojęcia "nagar" :mrgreen: , o miłym zapaszku z wydechu nie wspomnę.
Z silnikami nie miałem problemu a lekko nie miały, szczególnie simsony (kręcenie na maxa - kopalnia ,kamieniołom , wietrznia, las , piachy , doły , upał nie upał, itp).
Obecnie zakupiłem Castrola 2T racing i zamierzam lać w stosunku 1:40 i myślę , że jest to bezpieczna granica.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Następna strona

Powrót do Silnik i osprzęt