ODRESTAUROWANIE OSY

ODRESTAUROWANIE OSY

Postprzez Lucas » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 15:35

Witam,

mam sprawę następującej natury:

W moim grażu od przynajmniej 1982 roku parkuje OSA z silnikiem WFM 175. Po wejściu na Waszą stronę i po obejrzeniu kilku naprawdę pięknych egzemplarzy + motyw sentymentalny (pamiatka po dziadku), doszedłem do wniosku że przyszedł najwyższy czas aby przywrócić do świetności tę maszynę. W związku z powyższym będę potrzebował namiary na warsztat/osobę która podjeła by się profesjonalnej i kompleksowej odbudowy mojego egzemplarza.

Jesli znacie i jesteście w stanie w 100% polecić mi taką osobę to będę wdzięczny. Ideałem byłby rejon Warszawy i okolic.

pozdrawiam wszystkich
Łukasz.
Lucas

Re: ODRESTAUROWANIE OSY

Postprzez marso » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 17:24

Lucas napisał(a):Witam,
mam sprawę następującej natury:
W moim grażu od przynajmniej 1982 roku parkuje OSA z silnikiem WFM 175. Po wejściu na Waszą stronę i po obejrzeniu kilku naprawdę pięknych egzemplarzy + motyw sentymentalny (pamiatka po dziadku), doszedłem do wniosku że przyszedł najwyższy czas aby przywrócić do świetności tę maszynę. W związku z powyższym będę potrzebował namiary na warsztat/osobę która podjeła by się profesjonalnej i kompleksowej odbudowy mojego egzemplarza.
Łukasz.

No Kolego gratuluję jedynie słusznej decyzji i zapraszam do powitalni, gdzie możesz napisać coś więcej o sobie i Osce, a przy okazji pokazać nam swoje miejsce na mapce.
Wielkim błędem było by "zmarnowanie" takiej rodzinnej pamiątki Osy po dziadku, zatem jeśli sam nie masz na tyle czasu lub wiedzy to zleć remont faktycznie komuś kto się na tym dobrze zna.
Myślę, że Koledzy dadzą szybko konkretne namiary i będzie OK!
Słuchaj jeśli jest to Osa po dziadku to tym bardziej poszperaj w domowym archiwum i wyszukaj jej fotek z epoki no i podziel się nimi tu na naszym forum i stronie.
Ja niestety mam tylko ( ale mam ) jedno zdjęcie mojej maszyny ...
Powodzenia zatem w doprowadzeniu skutera do stanu lepszego niż fabryczny.
3 mam kciuki!
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez misiek » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 17:43

witaj kolego
tak jak wspomnial kolega marso, bardzo dobra decyzje podjales, ale taka moje propozycja, jesli znasz sie choc troche na mechanice i bardzo ci nie zalezy na czasie to na twoim miejscu sam bym sprobowal odrestaurowac ose, jest pelno literatury na tej stronie i innych pomocy, po za tym o co bys nie zapytal na forum to uzyskach rzetelna odpowiedz na nurtujace pytanie no i oczywiscie taniej cie to sporo wyjdzie bo nikt za darmo nie zrobi a robiac samemu to i tak jest to spory wydatek.

powodzonka w remacie.

pozdrawiam ;)
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez bitels » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 19:43

Witamy , wklej szczegółowe zdjęcia skutera będziemy mogli ocenić jakie masz ewentualne braki. Sam remont to niemały koszt. Ja renowację swojej osy szacuję na ok. 4000pln, z zakupem brakujących elementów, tyle że malowanie , remont silnika i składanie skutera wykonuje sam.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Paddi » wtorek, 28 grudnia 2010, 20:52

Witaj, i gratulacje do twojego owada!
Ja moj silnik przekazuje do Pana Szwedo z Brodnicy, on sie zajmoje wyjatkowo renowacja WFM, SHL itd... Znalazlem ogloszenie jego uslug w "Automobilista".
Jak juz moji poprzednicy mowili tez tylko moge powtozyc: nim wiecej potrafisz sam tym wiecje zaoszczedzis! Nie wiem czy znasz te warszwaski zaklad renowaci http://www.retrogarage.pl/ ale domyslam sie ze odbudowa od zera to bedzie ciebie troche kosztowalo.

pozdraiam i zycze powodzenia ;)
- Osa M52 z 1965 r.
- Ducati Paul Smart 1000 z 2006 r.
Paddi

Postprzez misiek » środa, 29 grudnia 2010, 07:44

a moglbys moze powiedziec ile bedzie cie taka impreza kosztowala?? chodzi oczywiscie o sama robocizne silnika.
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez Paddi » środa, 29 grudnia 2010, 22:31

Cala praca: cyli totalny demontaz, regulacj, cyszcenie itd. do momentu oddania jedo "jak swiezo z fabryki WFM" za 600 zl.
- Osa M52 z 1965 r.
Paddi

Postprzez misiek » czwartek, 30 grudnia 2010, 09:12

jesli dobrze zrozumialem i za sam remont silnika bez czesci zaplaciles 600zl to jest kosmos, no ale to zalezy pewnie od firmy, a jak wiadomo oni sobie duuzo licza, ja wole oddac jakiemus znajomemu fachowcowi lub zrobic z nim razem i mozna powiedziec ze nic za to nie place. jedynie czesci sporo kosztuja.
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez Paddi » niedziela, 9 stycznia 2011, 15:31

No, takiego znajomego tez bym chcial znac, ale trudno... Urodzilem sie w niemczech i tu zyje i jakos musze wszystko przez telefon albo internet organizowac. Gdy bym mieczkal w Polsce, to sprawa na pewno wygladala inaczej...
- Osa M52 z 1965 r.
Paddi

Postprzez pablos » sobota, 30 kwietnia 2011, 14:17

to ja się podłączam pod pytanie, Paddi już mi dał namiary do Pana Szwedo z Brodnicy, ale znalazłem tez w necie warsztat Oldtimer Drag Serwis http://www.oldtimer-best.com z Torunia (a wiec trochę bliżej z Trójmiasta), czy ktoś może powiedzieć coś o tej firmie?
w moim przypadku w grę wchodzi renowacja silnika i ewentualnie gaźnika, ktoś ma do polecenia warsztaty w promieniu do 200km od Trójmiasta?
pablos

Powrót do Inne problemy