Wałek zdawczy - Pomocy.

Wałek zdawczy - Pomocy.

Postprzez Jaca » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:27

Panowie, przepraszam że zakładam oddzielny temat, ale moje poprzednie posty umarły śmiercią naturalną.
Mam problem ze zrozumieniem diagramów odnośnie wałka zdawczego.

W rozbieranym silniku, pomiędzy łożyskiem a wałkiem była zamontowana podkładka - taka miedziana.
Zakrywała ona kulki w łożysku. Myślałem, że to jedna z pozycji zaznaczonych na czerwono na diagramie.

Jednak oryginalnie zamontowany wałek od strony skrzyni biegów miał tylko jedną podkładkę - wygląda mi to na dystansową,
a po drugiej stronie była podkładka, która dociskała simering - ta, którą na diagramie zaznaczyłem na niebiesko.

Więc co to jest ta miedziana podkładka (już w kilku silnikach ją widziałem - na moje oko ona utrudnia smarowanie)? Czy to jest zamiennik tej "niebieskiej"
podkładki i powinien być montowany z drugiej strony?

I czy wałek zdawczy się dystansuje od strony łożyska? Co to są te "czerwone" podkładki?
Na diagramie niestety nie ma łożyska i dla mnie jest on nieczytelny.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Jaca

Re: Wałek zdawczy - Pomocy.

Postprzez bitels » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 22:32

Łożysko jest nr 44 :)
Może to ci pomoże:
Obrazek

Ta mosiężna podkładka ma za zadanie odrzucać olej została jeszcze ze starego typu uszczelnienia z silnika M06 ,poprzednie w ogóle nie miało simmeringa.
Na łożysko przez tą podkładkę zawsze trochę oleju przeniknie ,zwłaszcza ,że olej przekładniowy podczas pracy skrzyni pieni się.Poza tym podczas pracy skrzyni powstaje nadciśnienie które jest w stanie wepchnąć olej w każdą szczelinę.
Bardzo ważne jest to aby zębatka był dobrze zakręcona na wałku zdawczym .Jeżeli będzie miała luz tulejka nr 13 nie będzie się obracał razem z wałkiem zdawczym,co spowoduje o pewnym czasie zniszczenie jej lub wałka zdawczego i wycieki.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 00:17

Bitels, nie rozumiemy się.
Ja wiem że 44 to jest łożysko wałka zdawczego.
Problemem jest to, że nie potrafię dojść co jest "za" i "przed" łożyskiem.
W dodatku te łożysko mi przelatuje przez karter, więc będę je musiał wkleić,
dlatego nie chcę tego ponownie rozbierać, a składanie "na pałę" odpada.

Opiszę jak było:

Strona wewnętrzna karteru:

Wałek zdawczy --> Podkładka mosiężna --> Łożysko

Strona zewnętrzna karteru:

Łożysko --> Simmering --> Uszczelka --> Oprawa uszczelnienia

W innym silniku było tak:

Strona wewnętrzna karteru:

Wałek zdawczy --> Podkładka "chyba dystansująca" --> Łożysko

Strona zewnętrzna karteru:

Łożysko --> Podkładka dociskająca simmering --> Simmering --> Uszczelka --> Oprawa uszczelnienia

I teraz moje pytania:

Czy te oba rozwiązania można łączyć? - wewnątrz dać podkładkę mosiężną (czyli tak jak w starym typie) i podkładkę dystansującą i dopiero łożysko (schemat z czerwonymi podkładkami tak właśnie pokazuje) a po zewnętrznej dodać tą podkładkę która dociska simmering i simmering. Czy to nie będzie za dużo? Z czego zrezygnować? Jaki patent jest najlepszy?

Czy mosiężna podkładka była montowana od wewnątrz? przecież to osłabia smarowanie łożyska.

Czy wałek zdawczy się dystansuje?
Jaca

Postprzez bitels » wtorek, 21 grudnia 2010, 07:58

Wszystko widać na rysunku technicznym który wkleiłem. Potem ci opiszę co jest co.
bitels

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 08:11

Bitels, proszę zerknij na swój schemat.
Ja to widzę tak jak pokolorowałem, czyli jeszcze inaczej niż jest wg. katalogu części OSY.

Nie wiem czy dobrze patrzę, ale tam po zewnętrznej stronie są dwie podkładki (czerwona i niebieska).

Czy tak naprawdę podkładka o nr 40 na schemacie pierwszym to ta sama podkładka o numerze 18 na schemacie drugim?

Ja po prostu nie wiem jak lepiej to zamontować, bo żaden wałek który widziałem nie był zamontowany poprawnie.
Jaca

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 11:56

Bitels przepraszam że tak napieram, ale mi się mega śpieszy.
Dlatego porobiłem zdjęcia możliwych konfiguracji z opisem - tego co mnie interesuje w relacji wałek/karter.
Mam nadzieję że tak będzie czytelnie.

1 - tak ja rozumiem schemat osy wg. oficjalnego katalogu. (Podkładki 2 i 3 są tutaj zamienione miejscami)
2 - tak złożona była osa.
3 - tak było w silniku SHL, który PODOBNO nigdy nie miał rozbieranego wałka zdawczego.
4 - tak ja rozumiem twój schemat z książki od SHL.

Jeśli ktoś znalazłby chwilę na przestudiowanie tego co napisałem i wyrażenie opinii, byłbym bardzo wdzięczny.
Ostatnio edytowano wtorek, 21 grudnia 2010, 13:36 przez Jaca, łącznie edytowano 1 raz
Jaca

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 12:06

Kolejne 2 schematy:
Jaca

Postprzez bitels » wtorek, 21 grudnia 2010, 16:46

Żadna z tych kombinacji :D
1. Wałek zdawczy.
2. Podkładka mosiężna.
3. Łożysko.
4. Podkładka duża średnicy zewnętrznej bieżni łożyska (to jest podkładka dystansująca łożysko i wałek zdawczy).Na ostatnim twoim zdjęciu numer 5
5. Podkładka mała średnicy wewnętrznej bieżni łożyska. Na twoim ostatnim zdjęciu numer 2.
6. Tulejka oporowa.
7. Uszczelka .
8. Pokrywa z simmeringiem.
bitels

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 17:02

Wielkie dzięki Bitels. Po raz kolejny.
Cały dzień dzisiaj czekałem na odpowiedź :)

Słuchaj, ta mała podkładka to jest sztukowana, ja ją dorwałem w sklepie z częściami do....URSUSA.
Mam nadzieję żę będzie ok.

Jeszcze jedno - wklejać łożysko (Loctite 638)? Nie jest dobrze - polski karter + portugalskie łożyska = duży luz (na polskich był "mniejszy").
Jeszcze przygotuję wszystko, zrobię zdjęcie i wkleję tutaj dla sprawdzenia, żebym czegoś nie pomieszał.
Jaca

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 17:30

No i jest lipa.
Ta mała podkładka ze sklepu z ciągnikami nie zachodzi na tą dużą, jej średnica zewnętrzna jest minimalnie mniejsza od wewnętrznej dużej podkładki, w dodatku jest 3 razy cieńsza...

Czy jest sens zakładania tego? może założyć kilka tych małych, żeby simmering się na nich opierał?
Jaca

Postprzez bitels » wtorek, 21 grudnia 2010, 19:37

To załóż bez niej simering i tak dobrze uszczelni bo jest zamocowany w tłoczonym gnieździe.
Ważna tylko jest ta największa, ona dystansuje wałek, właśnie jej brak powoduje rozbicie gniazda łożyska.Łożysko podczas pracy przesuwa się i wyciera gniazdo. Właśnie to miało miejsce u Ciebie.Dlatego jest tam luz.
bitels

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 20:29

Wielkie dzięki Bitels.

Mam jeszcze prośbę. Mógłbyś mi wytłumaczyć ca co jest odpowiedzialna ta mała podkładka? Ona dociska tylko simmering?
I czy montowanie takiej podkładki w takim rozmiarze jaki posiadam może jakoś negatywnie wpłynąć na pracę wałka zdawczego?
Jaca

Postprzez bitels » wtorek, 21 grudnia 2010, 22:26

Tak dociska tylko simmering ale jak go wprasujesz w pokrywkę nie przesunie się.
bitels

Postprzez Jaca » wtorek, 21 grudnia 2010, 22:42

Ok. Dzięki wielkie!
Jaca

Postprzez Jaca » środa, 22 grudnia 2010, 23:55

Bitels, rozgryzłem to w końcu.

Jest jeszcze jedna podkładka. Ona nie jest widoczna na schemacie w książce od SHL, ale jest ujęta w katalogu OSY.
Na wałku zdawczym, przed mosiężną podkładką, powinna być podkładka stalowa, bardzo cienka, grubości włosa.
Udało mi się ją zdobyć. To właśnie ta podkładka jest na rysunkach w katalogu i to ona mi burzyła cały koncept.
Jaca

Postprzez bitels » czwartek, 23 grudnia 2010, 07:40

O której podkładce mówisz?
bitels

Postprzez Jaca » czwartek, 23 grudnia 2010, 09:39

Nie zrobiłem wczoraj zdjęcia a już zamontowałem wszystko do silnika.
Jest jeszcze jedna podkładka która wielkością nie przekracza średnicy kołnierza na wałku zdawczym.
Grubość włosa.
Jaca

Postprzez Jaca » czwartek, 23 grudnia 2010, 13:01

Bitels, mógłbyś zerknąć na zdjęcia, bo ja trochę poprawiłem fabrykę i nie wiem czy mi nie wyrwie simmeringu jak będę jechał 160 km/h :D

Ja jednak założyłem tą podkładkę, która wymiarowo jest inna niż w katalogu osy - ta co ma tylko dociskać simmerig. I teraz tulejka na której jest osadzona zębatka opiera się nie na wewnętrznym kołnierzu łożyska,
tylko na tej podkładce. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, bo przy zakręceniu zębatki czuć, że tryb zdawczy chodzi ciężej. Nie jest to jakaś kolosalna różnica, jednak wolę spytać, czy przypadkiem ta podkładka
może mi wyrobić np. simmering jeśli będzie się obracać i dotykać do jego ścianki (chyba raczej nie dotyka). Po co dałem tą podkładkę? Bo tuleja na której się opiera zębatka wystaje w tym momencie ok 1 mm ponad pokrywę uszczelnienia. Z obserwacji w innych silnikach jest to trochę mało.... To wina trybu zdawczego, który jest inaczej toczony i niestety tylko na tym trybie jestem w stanie spasować silnik. Mam nadzieję że to wszystko wytrzyma i zębatka nie dostanie przekosu, bo na moje oko może zacząć trzeć o pokrywę.
Jaca

Postprzez Maciekk » czwartek, 29 września 2011, 22:57

czy może mi ktoś podać wymiary podkładki oporowej simeringu którą kolega powyżej na schemacie pomalował na niebiesko, numer 40 z tablicy t-3
Maciekk

Powrót do Silnik i osprzęt