Lekka przesada.

Luźna dyskusja na różne tematy.

Re: Lekka przesada.

Postprzez Czaja » czwartek, 2 grudnia 2010, 21:18

oh:D to będę trzymać części:D
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez rUCHACY » piątek, 3 grudnia 2010, 12:58

Bo teraz jest taka pora że każdy chce skompletować to czego mu brakuje żeby na sezon mieć wszystko gotowe. lecz na pewno idzie to w parze z wyższa ceną ;)
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez motorski » sobota, 4 grudnia 2010, 15:20

Nie chce zakładac nowego wątku z tego tytułu że jest tu dział zwiazany z allegro a chodzi mi o tą aukcję
http://allegro.pl/wfm-osa-m-65-najtanie ... 94533.html
Kurna czy to nie jest Osa naszego kolegi z forum??
mucha68 co jest grane??
motorski

Postprzez misiek » sobota, 4 grudnia 2010, 16:08

jakis gnojek wzial foty z polskiejjazdy lub z forum i podszyl sie pod wlasciciela, pisze ze chce 2000, co juz jest podejrzane i jeszcze mu wplacic 50% ceny to dowiezie :D mucha pewanie by nie sprzedal swojej oski choc kazdego moze cos spokac niemilego i naprawde trzeba odzalowac owada, sama ilosc komentarzy mowi sama za siebie a jesli sie mysle to cofam wszystkie slowa ;)

EDIT:
jednak sie nie mylilem auckji juz nie ma, oferty odwolane, pewnie czytal forum na bierzaca :)
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez marso » sobota, 4 grudnia 2010, 21:45

Może i czytał forum, ale w porę zadziałaliśmy i niech nie myśli, że Kolega mucha68 tak to zostawi...
To, że ten piecka1984a zdjął już aukcję to świadczy tylko o jego nieczystych zamiarach ...
OSZUST i tyle !!!
OK to na tyle w tym dziale resztę opisze mucha68 w dziale WASZE OSY...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez rUCHACY » wtorek, 14 grudnia 2010, 17:49

Nie chce pisać to niego ale uważam że trochę przesadza z tymi cenami za coś co można dostać w Dębicy za 50zł tak samo daszki za 40zł a na allegro 90zł w górę oraz kolanka w Dębicy 100zł na alledrogo 120 a nawet 220 :D

http://allegro.pl/osa-oryginalne-swiate ... 57274.html

dla porównania dla ludzi co nie wiedzą o tej stronce ;)

http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=1329
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez misiek » sobota, 18 grudnia 2010, 19:17

dzis przegladajac zakonczone aukcje alledrogo natknalem sie na ciekawa oferte gaznika:

http://allegro.pl/nowy-gaznik-pegaz-jun ... 57973.html

ladnie poszedl
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez rUCHACY » sobota, 18 grudnia 2010, 19:29

Jednym słowem popier*** ich :lol:
WFM OSA M 52
Fiat 126p 600S 82r
rUCHACY

Postprzez bitels » sobota, 18 grudnia 2010, 21:21

Ja jednak czekam na chińczyków, w końcu może dorobią... Rynek na te gaźniki będzie baaaaardzo chłonny.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez motorski » sobota, 18 grudnia 2010, 22:10

bitels napisał(a):Ja jednak czekam na chińczyków, w końcu może dorobią... Rynek na te gaźniki będzie baaaaardzo chłonny.

A daj spokój co za głupoty wypisujesz, juz dość mam tej tandety skośnookiej!
Kumpel ma zakład motocyklowy i zasypywany jest tym dziadostwem chinskim co dzień,bo psuje się to nagminnie
A czesci fakt moze i tanie są ,ale co z tego jak wytrzymują max 1000 km,a mało tego to pokazywał mi nowe tłoki jajowate lub niepodolewane :D
Chińskim cześciom zamiennym w naszych Polskich motocyklach mówimy NIE!!! :evil:
motorski

Postprzez misiek » niedziela, 19 grudnia 2010, 07:19

ja rowniez tak jak bitels czekam na te gazniki :D bo wiekszosc pegazow na allegrogo to sa szroty i dochodza do 100zl a nowe kosztuja w granicach 500zl, a jak wiadomo chinskie g20 nie sa wcale zle i jak by zrobili tez takie pegazy to bym lyknal ze 3 szt bo tyle na te chwile by mi sie przydalo a z uzywkami ciezko.
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez bitels » niedziela, 19 grudnia 2010, 10:28

motorski napisał(a):
bitels napisał(a):Ja jednak czekam na chińczyków, w końcu może dorobią... Rynek na te gaźniki będzie baaaaardzo chłonny.

A daj spokój co za głupoty wypisujesz, juz dość mam tej tandety skośnookiej!
Kumpel ma zakład motocyklowy i zasypywany jest tym dziadostwem chinskim co dzień,bo psuje się to nagminnie
A czesci fakt moze i tanie są ,ale co z tego jak wytrzymują max 1000 km,a mało tego to pokazywał mi nowe tłoki jajowate lub niepodolewane :D
Chińskim cześciom zamiennym w naszych Polskich motocyklach mówimy NIE!!! :evil:

A teraz ja ci napiszę ,że ty piszesz głupoty.Nie wszystko co chińskie jest złe nie możną wszystkiego wrzucać do jednego worka.Wszystko zależy kto i za jakie pieniądze zamawia u tego chińczyka ,80% produktów na rynku pochodzi od chinoli wszyscy potentaci rynku produkują u nich. Gorsze gówna robią u nas popatrz na większość współcześnie dorabianych części nawet do osy.. Tłoki odlewane z klamek puchnące po 2 mm na obwodzie, zębatki z blachy z puszek nie mające żadnej twardość...
Zębatka łańcuszka sprzęgłowego Made in Poland współczesne rzemiosło zrobione ze stali St1-2 (taka jak na konserwy) po 2000 przebiegu ,gość przytargał mi silnik ,którego nie mógł zapalić.
Obrazek
Obrazek

Wejdź na inne fora np. WSK-owe czy SHL i poczytaj co piszą ludzie o współczesnym dorabianym GM20 ,paru moich znajomych kupiło te gaźniki i starego więcej by już nie założyli, w motocyklach znalazły się wolne obroty ba zobaczyli ,że można je regulować ,silnik reaguje na kręcenie tymi dwoma śrubkami :) , zaczęły się lepiej wkręcać na obroty. A większość z nich podchodziła do tematu sceptycznie jak ty.
Jest parę osek M50 na forum niech się wypowiedzą.
Z drugiej strony reasumując patrząc relatywnie jakie przebiegi robią dziś nasze zabytki to taki gaźnik jest nie do zajeżdżenia. Biorąc jeszcze jego cenę ,dziś 80 pln to nawet reanimacja starego nie wchodzi w grę staje się nieopłacalne.
bitels

Postprzez motorski » niedziela, 19 grudnia 2010, 17:50

Kupując w tych czasach cześci z metką MADE IN POLAND wcale nie oznacza że ta cześć jest wykonana w Polsce, kazdy o tym wie ze lepiej sprzeda się produkt z nadrukiem MADE IN POLAND niż MADE IN CHINA
Zgadza się o tym co piszesz że materiały z których wykonywane sa czesci są za przeproszeniem do dupy ale jaka cena taka jakość!Ja osobiście wolałbym zapłacić drugie tyle za zamiennik ale żeby był solidnie zrobiony i żeby długo posłużył!
Jesli chodzi o gaźnik G20 to powiem szczerze że ja na oryginał nigdy nie narzekałem , od młodych lat tłukłem się sprzetami typy WSK 125 :D I gaźnik był akurat najmniej awaryjną cześcią w tym sprzęcie i zawsze silnik pracował mi równo

Tak na marginesie jednego nie mogę tylko pojąć chodzi mi tu o współczesne wyroby,człowiek który bierze się za produkcję powiedzmy linek do okerslonego modelu motocykla MAJĄC ORYGINAŁ W RĘKU dorabia za krótkie lub za długie lub za cienkie a potem zapewnia kupujacego że wszystko jest git 100% jak oryginał, , a prawda jest taka że jak zaczynasz je montować przy sprzęcie to mało szlak cie nie trafi bo okazuje się ze coś tam nie pasuje i chciało by się tego chłopa przez telefon zabić :evil: Jeszcze człowiek kumaty sam coś tam przerobi tu skróci tu przedłuży ale czemu nowe trzeba od razu przerabiac :?: :?: :?: Przy dzisiejszej technice nowo wyprodukowane części powinny być dobrej jakości a jest gożej niż za PRL
Ale nie mozna tu wszystkich producentów oczerniać bo jest kilku po których nie trzeba poprawiac :)
motorski

Postprzez Czaja » środa, 12 stycznia 2011, 09:35

[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez bitels » środa, 12 stycznia 2011, 12:47

Błotnik i kokon pochodzą prawdopodobnie z osy sportowej.
Podobnej do tej:

Obrazek
Obrazek
bitels

Postprzez misiek » środa, 12 stycznia 2011, 18:00

watpie kolego aby ten blotnik i kokon pochodzil ze sportowej osy, wogole nawet nie przypomina tego, przedni blotnik cos podobnego do jawy kaczki no a kokon ktos pewnie przerobil bo na export chyba nie bylo az takich roznic w obudowach, znaczek na kokonie jest od m52. tylko pytanie czy to bylo oryginalnie robione czy przez jakiegos magika prlu, bo wtedy chyba nie malowali na bialy metalik.
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez bitels » środa, 12 stycznia 2011, 19:23

Jak masz książkę Zielińskiego Polskie motocykle 1945-1985 tam jest kilka zdjęć sportowych os.
Zauważ ,że ten błotnik i osłona nie jest wycięta w domu nożycami tylko ma ładne przewalcowanie w dolnej części.
Błotnik to jak najbardziej osa tylko wycięty.
A co do koloru to koleś ma gust, popatrzcie na WSK stojącą w tyle.
bitels

Postprzez picek » czwartek, 13 stycznia 2011, 10:34

Jednej rzeczy mi brakuje aby była sportową wersją- ogromnego otworu chłodzącego silnik.
picek

Postprzez motorski » czwartek, 13 stycznia 2011, 11:50

Moim zdaniem jest to zwykła przeróbka błotnika i kokonu,więcej nie widzę żadnych różnic!?.Każdy z nas ze swoich sprzętów mógłby sobie taką sportową Oske zrobić ;)
motorski

Postprzez arthek » piątek, 11 lutego 2011, 10:24

http://moto.allegro.pl/wfm-osa-bagaznik ... 65952.html
:shock: :shock: :shock: :shock:
.....trochę drutu + chrom = cena kosmos.
Widzę , że jak nastała koniunktura na części do Osy to "handlarze" chcą zedrzeć ostatnią skórę z kupującego....
Często nawet zdarza się , że częsci od SHL M11 , które są identyczne z częscaimi od Osy , sprzedawane są jako części tylko do OSY , a nie np. czesci do SHL , po to tylko by podbić cenę.
Zawsze trafi się jakaś osoba niedoinformowana.

Na marginesie, potrzebuję wymiarów bagażnia oryginalnego .
Mam możliwosci , żeby zrobić sobie go we własnym zakresie.
Potrzebne mi sa tylko wymiary .
Dysponuje ktoś takowymi ?

pozdr
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtopic