Osa m52 po dziadku : Plan działania

Pochwalcie się Waszymi Osami

Osa m52 po dziadku : Plan działania

Postprzez Osapodziadku88 » piątek, 27 listopada 2020, 17:04

Cześć Wszystkim,

W kilka dni otrzymałem tak wiele cennych informacji ze postanowiłem poprosić Was tym postem o pomoc przy zaplanowaniu wizualnych prac przy mojej Osie. Mechanicznie jest już zrobiona, działa wszystko pięknie. Teraz chciałbym skupić się na jej wyglądzie. Mam w głowie obraz osy który wrzuce w poście niżej ktory mi sie podoba ale po ostatnich komenetarzach w poscie na powitanie widze ze lepiej sie skonsultować ze znawcami tematu bo nie chcialbym popelnic bledu przez ktory jej zabytkowy charakter sie osłabi mimo ze bedzie mi sie to bardziej podobać (moje hobby to kolekcjonowanie zegarkow wiec wiem ze czasem mozna popelnić bolesny błąd w mieszaniu historii z nowoczesnością nie znając się na temacie :)).

Generalnie nie jestem fanem odpicowanych na błysk oldtimerów w każdym szczególe, chciałbym zostawić troche znaków czasu na niej i tym samym nie mam zamiaru narazie chromować kierownicy, lusterka, nóżek hamulca i biegu oraz wlotów powietrza i zostawić spatyniały czasem wygląd.

To z czym mam teraz zagwozdke to głównie kolor Osy. Dziadek ktory ją dla mnie trzymał zawsze potwarzał żebym nie malował jej na inny kolor bo to był w czasach kiedy go kupował hit i dobrze byłoby go zachować. Jednocześnie jak patrze w internecie to mam wrażenie ze jednak ten odcień jest delikatnie inny niż te oryginalne błękity. Do tego dochodzi zagwozdka wypatrzona przez forumowiczów, że w oryginale Osy w niebieskim miały białe felgi (czy coś jeszcze?) co potwierdza sie na starych zdjęciach - wiec przynajmniej felga była malowana, a może cały motocykl? Na tylnej tabliczce i pod siedzeniem przebija troche bieli ale może to podkład? Wrzucam teraz zdjecia jakie mam a w sobote dorzuce te ktore warto zrobić bo motocykl stoi w garazu u rodzicow teraz i musze podjechać.

Kilka pytań:
- czy lepiej lakiernika przekonać żeby zrobił zaprawki i odświeżył lakier czy jednak malować na nowo? (Lakiernik mowi ze nie da sie juz w takim czyms robic zaprawek ale wiadomo jaka moze byc motywacja)
- czy ktos ma jakies zdjecie w ktorym jest Osa w błekicie w miare oryginalnym stanie? chcialbym dobrać kolor siedzenia i felg
- czy tablica rejestracyjna z tyłu też była w innym kolorze?
- czy ktoś jeździ Osą troche w ciągu sezonu w mieście i ma jakiś patent na to żeby ją zamykać skutecznie (oprocz blokady koła)
- czy lepiej jest wychromować jednak te stare części? Moze macie jakies przyklady, sam nie wiem..
- wiem już ze lakiery w osie nie mialy pelnego polysku tylko pol polysk ale bardzo mi sie podoba efekt na tej sztuce ze Szczecina i lakiernik tez mnie namawia zeby dac bezbarwny bo fajnie to wyglada - co myslicie, straci urok? aktualny stan i polysk nie zachwyca..
- czy kolory Osy z linkow ponizej to jakims cudem prawdziwe historyczne sztuki?
- chetnie poslucham uwag i sugestii ktore moze mi umknely
- a i bede montował boczny bagaznik od Hartmana, juz przyszedl :)
- czy wiecie gdzie mozna kupic daszek nad tylny reflektor? Znalazlem gdzies w internecie ale niestety plastik

Z gory dzieki i pozdrawiam! jak ktos z Wwy to chetnie na wiosne sie spotkam na wspolną wyprawe po okolicznych polach :)
PS
Dajcie znac czego zrobic zdjecia jutro
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano piątek, 27 listopada 2020, 17:20 przez Osapodziadku88, łącznie edytowano 1 raz
Osapodziadku88

Re: Osa m52 po dziadku : Plan działania

Postprzez Osapodziadku88 » piątek, 27 listopada 2020, 17:16

Zdjecie siedzenia od dolu oraz zdjecie Osy z muzeum w Szczecinie + inna ktora troche jest wzorem efektu ktory chcialbym osiagnac
Osapodziadku88

Postprzez Yaro » piątek, 27 listopada 2020, 20:04

Przeczytałem z zainteresowaniem to co napisałeś i cieszy mnie Twoje podejście. Jestem przekonany, że kolor który ma Twoja Osa nie jest oryginałem tylko twórczą inwencją dziadka. Ja bym uszanował jego wolę ale pewne rzeczy bym poprawił. Nadwozie niech zostanie w tym kolorze. Według mnie trzeba przemalować bo jakość tego malowania mogła być różna. Dobrał bym lakier w półpołysku żeby nie wyszła świecąca jak choinka ale żeby jednocześnie ładnie się prezentowała. Osa, którą pokazujesz na zdjęciu jako wzór to model M50 - Ty masz M52. Zdjęcie pewnie przekłamuje kolory bo w żadnym modelu nic nie było malowane na biało. Ta z muzeum to M52 i na niej możesz się wzorować. W M52 felgi, blacha siedzenia i blacha tablicy rejestracyjnej były malowane w jednym kolorze - kość słoniowa. Może uda Ci się znaleźć próbkę (chyba na blasze siedzenia masz) a jeżeli nie to z palety RAL najbardziej zbliżony jest RAL 1015. Jeśli chodzi o Twoje pytania:

Ad 1. Jak pisałem, ja malowałbym od nowa.
Ad 2. Na tym zdjęciu z muzeum oprócz koloru Osa, jest w miarę w oryginalnym stanie, nawet pokrowiec siedzenia jest oryginalny. W katalogu części wśród kolorów wymieniany jest błękitny pastel. Jeden z naszych kolegów zarzekał się że kiedy remontował swoją Osę to dotarł do tego koloru. Ja wziąłem od niego próbkę. Znajdź w dziale Wasze Osy temat Osa z Sulejówka nr 2 to zobaczysz.
Ad 3. Jak pisałem blacha tablicy była w tym kolorze co felgi i blacha siedzenia - kość słoniowa (oryginalnie to wyglądało na beż wpadający w żółty)
Ad 4. Trochę jeżdżę, jak zostawiam to koła nie zamykam ale zakręcam kranik i zamykam kanapę przez co nie ma do niego dostepu
Ad 5. Jak stare części są w fajnym stanie a powłoki chromowe w dobrym stanie to może warto jedynie wypolerować
Ad 6. No to rzecz gustu. Ja mam jedną pociągniętą bezbarwnym i nie jest źle ale dużo zależy od koloru na jakim to zastosujesz. Myślę, że na Twoim źle nie będzie wyglądać.
Ad 7. Raczej nie - te Osy zostały przemalowane. Jest na forum temat o oryginalnych kolorach Os - poczytaj
Ad 8. Nie wiem co Ci sugerować, myślę, że pytania się pojawią. Masz swój temat założony i w nim możesz pytać o wszystko.
Ad 9. Bagażniki to rzecz gustu. Mi się osobiście boczne nie podobają ale to tylko moje zdanie. Wiele osób je montuje. Ja na którejś z Os pewnie założę tylny.
Ad 10. Daszki metalowe pojawiają się co jakiś czas w sklepie skuterydębica. Musisz tam zaglądać od czasu do czasu a najlepiej zadzwoń i zapytaj. Są fajnie zrobione i niedrogie.

PS. Mieszkam pod Warszawą w okolicach Sulejówka. SKM S2 ze Śródmieścia jedzie 25 minut. Zapraszam do kontaktu
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Karol » sobota, 28 listopada 2020, 12:15

A ja jestem niemalże pewny wręcz dał bym sobie rękę uciąć (najwyżej będę bez) że te malowanie jest fabryczne. Koledzy spójrzcie na rdze, która jest widoczna zaraz pod tym lakierem, pomiędzy tymi warstwami nie pojawia się inny kolor. Porób zdjęcia z bliska, tam gdzie widać oznaki korozji bo sam jestem tego ciekaw :)
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez Osapodziadku88 » sobota, 28 listopada 2020, 17:33

Yaro, wielkie dzieki za porady i czas poswiecony na odpowiedz!!

Mam zagowzdke bo w rodzinie wszyscy sie zarzekaja ze nie malowal wiec musial byc ten odcien a moze w tamtych czasach dalo rade kupic ten odcien i sobie rzucil nowa warstwe? Dziadek byl ostro zmotoryzowany, studiowal mechanike, mial warsztat i pelno znajomych, moze dal do malowania na ten sam zeby odswiezyc i machnal do tego kolor? Cos jest na rzeczy bo zobaczcie blotniki. Z drugiej strony pod jesna warstwa druga..
Osapodziadku88

Postprzez Osapodziadku88 » sobota, 28 listopada 2020, 17:56

W jednym miescu widac niebieski pod niebieskim. W drugim na tych mini plamkach albo to podklad albo cos lekko bialegi. Mam tez pytanie. Po jezdzeniu chwile dzisiaj paliwo cieklo po filtrze paliwa, co to zrobic?
Osapodziadku88

Postprzez Osapodziadku88 » sobota, 28 listopada 2020, 17:58

Cd
Osapodziadku88

Postprzez Osapodziadku88 » sobota, 28 listopada 2020, 18:26

Osapodziadku88

Postprzez MateuszSCI » sobota, 28 listopada 2020, 18:47

A ja bym zrobił ja mechanicznie do perfekcji, a resztę zostawił taka jak jest . Z tą patyna tamtych lat wygląda super.
MateuszSCI

Postprzez Karol » niedziela, 29 listopada 2020, 16:12

Wyciek z filtra standardowy obiaw. Malowana była, świadczą o tym liczne zacieki
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Powrót do Wasze Osy