Problem z czyszczeniem elementów gumowych itp.

Problem z czyszczeniem elementów gumowych itp.

Postprzez motorski » czwartek, 10 czerwca 2010, 21:15

Hej!
Mam problem z doczyszczeniem oryginalnych gumowych raczek kierownicy,kedr i pokrowca siodła.
Składam Osę tylko na oryginalnych częsciach i wymienione elementy mam pożółknięte a pokrowiec siodła ma brązowe powierzchowne przebarwienia ,wszystko jest koloru kremowego(tzn. kiedyś to był krem ;) )
Wiem ze raczej na 100% nie da się uzyskać pierwotnego koloru bo jakby nie było owe elementy mają już pół wieku ;) ale chciałbym jakims sposobem usunąć choć jakiś stopien tego przeżółknięcia bo wszystkie te części są w bardzo dobrym stanie tylko ta brzydka żółć psuje parade :(
Jesli znacie jakieś sposoby na reanimację kolorystyczną to proszę o pomoc
Z góry dziękuje :!:
motorski

Re: Problem z czyszczeniem elementów gumowych itp.

Postprzez bitels » czwartek, 10 czerwca 2010, 21:25

W poprzedniej osie udało mi się wyczyścić trochę acetonem, ale niewiele to daje. To żółknie ze starości cały materiał z jakiego są wykonane elementy.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Maciej » wtorek, 15 czerwca 2010, 19:41

Czarną gumę dobrze odświeża gliceryna. Trzeba tylko zrobić próbę, bo minimalnie rozpuszcza powierzchnię, usuwając m.in. spękania. Wystarczy wcierać środek w powierzchnię przedmiotu. Podobnie działał środek do gumy kupiony kiedyś na stacji benzynowej.
pozdrawiam
Maciek
M20 MR230 M52x2 M50
Maciej

Postprzez motorski » wtorek, 15 czerwca 2010, 22:26

Kedry trochę doprowadziłem do porządku ale nie mam pojęcia jak usunac brązowe przebarwienia z dermy na siodle??szkoda mi wyrzucać ten pokrowiec bo jest calutki i bez zadnych pęknięć itp.
motorski

Postprzez pawkiec » piątek, 12 listopada 2010, 20:44

Co do konserwacji/odświeżania polecam środek "motul" jest w sprayu i w płynie służy on do konserwacji /odświeżania opon.
Uprzedzam że guma/skóra derma świeci się jakby była natłuszczona ale wydaje mi się że to najlepsze wyjście które chroni gumą/skórę przed pękaniem.
pawkiec

Powrót do Karoseria i zawieszenie