Osa M50 Bercika

Pochwalcie się Waszymi Osami

Osa M50 Bercika

Postprzez Bercik01 » sobota, 19 stycznia 2019, 18:09

Witam wszystkich osiarzy! Chciałbym opowiedzieć tutaj moją historię :)
Wczoraj stałem się właścicielem mojej pierwszy Osy, od dawna gdzieś chodziła mi po głowie ale widząc ceny na portalach społecznościowych :o to nie myślałem nad tym poważnie, ponieważ jako 17-latek uczący się jeszcze nie dysponuje takimi środkami. Mineło troche czasu, w między czasie nazbierałem pare motorowerów typu komar, motorynka a nawet Wsk. Lecz zawsze było mało, pytałem zawsze znajomych i innych czy nie mają gdzieś może jakiś starych motorków części i innych pierdół, zawsze coś się znalazło, lecz ostatniej niedzieli godzina blisko 22 dostaje cynk od znajomego że od roku czasu u niego w garażu stoi i marnuje się motorek model Osa z tego co wie, jest to pewnego znajomego który go u niego trzyma bo u siebie nie ma miejsca i wspominał że chyba musi go sprzedać bo nie da rady go zrobić. Ja wiedziałem już wtedy po tych słowach że musze ją mieć :P Odrazu odpisałem mu żeby podał mi wiecej informacji i tak na drugi dzień dostałem cene o dziwo bardzo przyzwoita :o A na następny dzień fotki, wszystko mi pasowało, za dwa dni zebrałem się z tatą 200km w jedną strone więc w miare się przeleciało. Zajechaliśmy na miejsce gdy było już ciemno i podjeżdżając pod wskazany adres ujawniła się w świetle lampy z blaszanego garażu ona OSA 8-) Tak właśnie stałem się posiadaczem mojej pierwszej Osy, obejrzeliśmy dogadaliśmy się cenowo i pojechaliśmy do domu właściciela spisać sobie papierek na nią. Kupiłem ją jednak nie od pierwszego właściciela lecz od "murarza" który dorwał ją od pewnej babci która jeździła nią do końca, wykonując jej remont, wrastała ona w ziemie z tego co mówił i ciężko ją było wyciągnąć, rok przestała i nic z nią nie zrobił z braku czasu więc stwierdził żeby się nie marnowała sprzedał mi. Spisaliśmy dokumenty wypiliśmy ciepłą herbatę i dalej w droge znowu 200km ale było warto. Na miejscu w domu znalazłem pierwszy drastyczny probelm :shock: kopiąc internet okazało się że w mojej Osie M50 według tabliczki ktoś założył silnik z M52 :? Szkoda mi jest że silnik nie jest oryginalny ale no cóż myślę że za takie małe pieniądze jak dałem to było warto choć bym miał kupić oryginalny silnik. Plany na nią jakie mam to pierw wymyć z tego 30letniego kurzu i zająć się sprawnością silnika. Renowacja w swoim czasie, nie chcę rozbierać wszystkiego na "hurra" bo nie dysponuje wielkimi środkami na renowacje a nie chce żeby leżała rozgrzebana, niech zostanie na razie w stanie jakim jest, a w swoim czasie się nią zajme. Obecnie szukam do niego braków czyli kopki, filtra powietrza, wentylatora z obudową, jak by ktoś miał to proszę o wiadomość prywatną. Na razie chce zostawić ten silnik bo z tego co wiem jest lepszy ponieważ się nie przegrzewa. Jest w miare możliwości kompletna, a jej stan najgorszy nie jest. Uprzejmy Pan zapisał mój numer i obiecał mi że jak na wiosne bedzie znowu u tej Pani to poszuka mi tych części, może i silnik się znajdzie, było by super :D Dobra może koniec tych opowieści teraz troche fotek:

Zapraszam do komentowania
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano sobota, 19 stycznia 2019, 19:40 przez Bercik01, łącznie edytowano 1 raz
Bercik01

Re: Osa M50 Bercika

Postprzez Karol » sobota, 19 stycznia 2019, 18:18

Trochę majsterkowane przy niej było. Owszem silnik jest z M52. Jak i parę innych pierdół. Największy jej plus to to że ma ładną niepordzewiałą karoserię z którą nie będzie dużego problemu aby w przyszłości ją odbudować :) Wklej foty w załączniku. Tak jak są teraz mogą wygasnać za jakiś czas i nikt już jej nie zobaczy :)
Gratuluję zakupu
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez Bercik01 » sobota, 19 stycznia 2019, 18:53

Możesz podpowiedzieć jeszcze co jeszcze nie oryginalne poza silnikiem? Bo mocowanie kierownicy w końcówce M50 z tego co się naczytałem występowało takie jak w M52.
Bercik01

Postprzez Karol » sobota, 19 stycznia 2019, 19:12

Skoro silnik z M52 to i wydech jest z M52 :). W końcówce, W końcówce.... To bardzo ogólnie. Napisz który rocznik posiadasz I numer ramy to podpowiemy.
Karol

Postprzez Halcik » sobota, 19 stycznia 2019, 19:14

Fajna i długa historia, osobiście z chęcią opiszę, ale wstaw poprawnie zdjęcia. Jeśli twoja osa posiada to lubimy też zobaczyć zdjęcie tabliczki, takie nasze wpisowe że względu na tworzoną bazę Os.
Niektóre braki możesz łatwo uzupełnić, bo trochę ich ma. Wrzucisz zdjęcie lewej kadry, jedno zwykłe, a drugie pokazujące przekrój tej gumy?
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Bercik01 » sobota, 19 stycznia 2019, 19:24

Zdjęcie w ten sposób dodawać?
Bercik01

Postprzez Yaro » sobota, 19 stycznia 2019, 19:26

Witaj na forum. Bardzo ciekawa historia. Nie ukrywam, że cieszę się z tego iż Osa trafiła w ręce prawdziwego miłośnika, któremu jak mam nadzieję nie zabraknie zapału do odbudowy. Na początek mam jednak prośbę abyś zdjęcia wstawił jeszcze raz poprzez zakładkę dodaj załącznik (dostępna pod ramką w której wpisuje się posty) bo inaczej znikną już niedługo. Osa wygląda na późniejszą wersję M50 z roku 61 lub 62. Jak pisze Karol z M52 masz silnik i wydech. Pewnie przerobione są też stopki centralne bo przy tych z M50 tłumik od M52 nie wejdzie. Reszta wygląda całkiem nieźle. Osa jest w niezłym stanie więc przy odbudowie większych problemów być nie powinno. Jeżeli mogę coś doradzić to to żebyś zrobił ją na oryginał. Zdobądź silnik S06A gaźnik G20S, kolanko i filtr powietrza. Poza tym potrzebne Ci będzie inna dźwignia zmiany biegów bo w M50 była po prawej stronie (dźwignię hamulca możesz przełożyć tą samą). Kompletuj brakujące rzeczy i renowację zaczynaj już małymi krokami. Podpowiemy Ci co i jak. Szukaj oryginalnych kolorów, zwróć uwagę jak była malowana Osa M50. Jak zrobisz ją tak, że będzie wyglądała jakby opuściła fabrykę to na pewno będziesz miał frajdę i podniesiesz jej wartość. A jeśli chodzi o silnik to rzeczywiście te od M52 lepiej dawały radę ale na nasze zloty przyjeżdżają koledzy na M50 i nie narzekają.
PS. A zdjęcie dodawaj właśnie tak jak fotkę tabliczki
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Yaro » sobota, 19 stycznia 2019, 19:29

Z brakami nie jest źle oprócz tego co pisałem wyżej to uszkodzone grzebyki na błotnik i kokon, kedry, końcówka osłony łańcucha, klosz i daszek tylnej lampy. :)
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Bercik01 » sobota, 19 stycznia 2019, 19:41

Fotki poprawione ;)
Bercik01

Postprzez Halcik » sobota, 19 stycznia 2019, 20:56

Osłona łańcucha na silniku ... Ale to wszystko bułka z masłem.
Dobry pomysł z robieniem na raty, proponuję np zrobić amorki (bez dolnej szklanki jest ok, jak byś miał wątpliwości), koła, chromy zawieszenie (tuleje), silnik (spory koszt), finalnie kończąc np na malowaniu elementów nadwozia i podwozia.
Ale zanim rzucisz się w wir napraw zacznij poszukiwać braków, żebyś nie zostawił tego na koniec i jeździł niekompletną
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Bercik01 » sobota, 19 stycznia 2019, 21:12

Nie wiem też na czym stoję bez oryginalnego silnika.
Bercik01

Postprzez Halcik » sobota, 19 stycznia 2019, 21:29

Kolanko jest montowane tak samo więc zmiana silnika wymusza jedynie wymianę podestu. Gdybyś jednak chciał wrócić do oryginalnego wyglądu musiałbyś zmienić: podest prawy, stopka centralna, tłumik i kolanko.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » sobota, 19 stycznia 2019, 21:42

Silniki S06A czasami się trafiają. Ich cena do najniższych nie należy niestety dlatego może warto na początek poszukać samych korpusów a resztę skompletować z tańszych S32 lub S34. Masz też kapitał w postaci silnika S33, który również sporo kosztuje (ja bym jednak go trzymał, a nuż trafi się do kompletu M52). Niestety ale głowica i cylinder to już muszą być już od M50 (uważaj bo w sieci często pojawiają się cylindry rozwiercone na 175 cm). Ja jednak na początek rozkręciłbym Osę i wrzucił na jedną kupkę rzeczy do ocynku, na drugą do chromu, na trzecią malowane na czarno (rama, stopki, widelec, wahacze, zbiornik paliwa, uchwyty silnika, podesty, itp), na czwartą malowane w kolor (kokon, osłona nóg, obudowa lampy, przedni błotnik, klapki, podstawa siedzenia) i na kość słoniową (felgi). Ocynk robiłbym od razu, od razu też regeneracja amortyzatorów (wcześniej malowanie ich i ocynk) i malowanie elementów czarnych. Potem szukałbym blacharza i lakiernika i robiłbym nadwozie. Jak to będziesz miał gotowe to Osę można składać. Z silnikiem powoli - trzeba być cierpliwym jeśli chodzi o zakup a potem remont - silnik można do ramy wrzucić w każdej chwili.
PS. Wydech do M50 kupisz u Hartmana
Yaro
Moderator

Postprzez Yaro » sobota, 19 stycznia 2019, 21:46

halcik napisał(a):Kolanko jest montowane tak samo więc zmiana silnika wymusza jedynie wymianę podestu. Gdybyś jednak chciał wrócić do oryginalnego wyglądu musiałbyś zmienić: podest prawy, stopka centralna, tłumik i kolanko.

Łukaszu, jak oglądam fotki to wydaje mi się, że prawy podest jest od M50, tylko ktoś wyrzeźbił w nim dziurę na wentylator (wystarczy zaspawać), a stopki mogą nie być przerabiane bo ktoś przerobił kolanko (tłumik idzie bardzo na prawo i nisko) tak aby tłumik omijał stopki.
Yaro
Moderator

Postprzez Bercik01 » sobota, 19 stycznia 2019, 21:53

Liczę na to że babcia oryginalny silnik gdzieś trzyma, na wiosnę będę wiedzieć coś więcej :roll:
Bercik01

Postprzez towot » niedziela, 20 stycznia 2019, 11:57

Gratuluję zakupu i popieram pomysł, aby nie rozkręcać OSY na hurra. Lepiej doprowadzić ją do stanu jezdnego, a w międzyczasie kompletować braki i planować remont etapami.
Powodzenia!!!
towot

Postprzez Bercik01 » wtorek, 22 stycznia 2019, 17:32

Pojechały sprzęciki na myjnie żeby umyć z tego syfu :lol:
Bercik01

Postprzez Yaro » wtorek, 22 stycznia 2019, 17:35

Pierwszy krok zrobiony :), a Towota nie słuchaj ;)
Yaro
Moderator

Postprzez Bercik01 » wtorek, 22 stycznia 2019, 17:52

Yaro napisał(a):Pierwszy krok zrobiony :), a Towota nie słuchaj ;)

Rozbiorę, wyremontuje, wszystko a silnika nie będę miał i co mi z takiej osy :(
Bercik01

Postprzez Karol » wtorek, 22 stycznia 2019, 18:23

Włożenie silnika trwa 10 minut. Ja też będę składał trzecią sztukę z części a o silnik się nie martwię
Karol

Następna strona

Powrót do Wasze Osy