M-52 - Amortyzatory tył

M-52 - Amortyzatory tył

Postprzez arthek » środa, 6 stycznia 2010, 08:24

Witam,
Jestem w trakcie zakupu amortyzatorów tylnych do Osy M-52.
Jak pisałem wcześniej , moja Osa ma z tylu nieoryginalne amory (za dlugie).
W trakcie przeglądania zdjęć Osek , zauważyłem że w niektórych osach M - 52 , tylne amory rożnią się między sobą górnym mocowaniem do ramy.
U kolegi mucha68 górne ucho ma jednolity podłużny kształt , natomiast na zdjęciu innej Osy mocowanie górne amortyzatora jest "okrągłe" - typowe.Pozatym amortyzatory są identyczne.
I tu pojawia się problem:
Mam możliwość zakupu amortyzatorów ale właśnie w górnym mocowaniem "okrągłym".Sprawdzałem długość spoczynkową , całkowitą - od osi górnego mocowania do osi dolnego mocowania i zgadza się z tym co podawał mi mucha68 - dł całkowita360mm,a od osi do osi 330mm.
.
I tu prośba do kolegów z forumowego "Roju" ;-)
Czy moglibyście sprawdzić jak wygląda to u Was w Oskach .
Gorąca prośba bo amory są "zaklepane" ale nie wiem czy je brać czy nie.

Z góry dzięki za wszelkie info.

P.S.
Tak na marginesie to znalazłem jeszcze dwie inne cześci w Osce M-52 które mimo że są od modelu M - 52 i zamiennie pasują to rożnią sie szczegółami wykonania w zależośći od roku produkcji ( prawdopodobnie) .Wrzuce zdjęcia i napiszę o tym niebawem.

pozdrawiam.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Re: M-52 - Amortyzatory tył

Postprzez marso » środa, 6 stycznia 2010, 10:10

W mojej Osce z 64r. wygląda to tak:
Długość amorków w stanie "spoczynku" 360mm
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez arthek » środa, 6 stycznia 2010, 10:28

Właśnie takie samo górne mocowanie ma kolega mucha68.
Ale spotkałem sie jeszcze z innym (patrz załacznik)
Dziś postaram się wrzucić zdjęcie Oski z takim amortyzatorem.
Wygląda na to ze były dwa rodzaje.No chyba że to sa amortyzatory od M 50 ? ( nie wiem jak wyglądają )
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez motorski » środa, 6 stycznia 2010, 15:47

Hej!
Z tego co się orientuję to amortyzatory z okrągłym górnym mocowaniem były montowane do 64 roku a póżniej wprowadzono z takim mocowaniem jak np. w SHL M11 (takie jak ma marso) .Budową w środku też różnią się od siebie.

Tylko Arthek uważaj żebyś nie zakupił czasem amorków przednich bo jeśli są gołe czyli bez kielichów(osłon spręrzyn) to wtedy raczej będą to przednie!?.Amortyzatory przednie z tylnymi różnią się też ilością zwojów na sprężynie i chyba też grubością pręta z którego jest wykonana sprężyna

P.S Kolega Arthek ma rację co do tych części różniących się od siebie w modelu M52 ja też zauważyłem kilka różnic między rocznikiem 63 a 65 może nie są to zbyt duże różnice ale jednak są :)
pozdr.
motorski

Postprzez arthek » środa, 6 stycznia 2010, 22:11

Wstawiam zdjęcia.
Dwa rodzaje , różniące się górnym mocowaniem.
Pewności nie mam , a moje przypuszczenia oparte są na obserwacjach zdjęć Osek.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mucha68 » czwartek, 7 stycznia 2010, 18:46

W mojej Osie z 65r są amortyzatory z okrągłym mocowaniem,ale oba mocowania są prawidłowe.W zielonej książce są pokazane oba amortyzatory,i podpisano je jako wersja I,i wersja II.Poza mocowaniem różnią się budową,ale mają te same wymiary.Z tego co zauważyłem,to wersja I(taka jak u marso) jest starsza ,i montowano ją w M50,ale też w starszych M52.Chociaż znając realia PRL,oba mogły być montowane zamiennie,po prostu montowali takie jakie były w magazynie :lol:
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez zakrzes » piątek, 8 stycznia 2010, 12:37

Witam,
w mojej M50 mam przednie i tylne amortyzatory z "okrągłymi" górnymi mocowaniami.
Niepokoi mnie jednak co innego - wiele razy słyszałem, że przednie i tylne amortyzatory są różne (nie tylko ze względu na osłony).
Mam w swoich zbiorach kilka sztuk amortyzatorów do Osy, ale wszystkie są identyczne. Dostałem je (i całą masę innych części do Osy) razem z Osą więc nie sądzę żeby były od czegoś innego.
Składam teraz Osę i już sam nie wiem jak to powinno wyglądać.

Czy ktoś mógłby przedstawić konkretne różnice między tyłem i przodem? Chodzi mi o grubość drutu, liczbę zwojów i wysokość sprężyn?

Pozdrwiam,
zakrzes
zakrzes

Postprzez picek » piątek, 8 stycznia 2010, 20:30

Ja jeszcze nie miałem okazji "rozbierać" mojej OSY - ale bardzo chce to niebawem zrobić- mogę jedynie napisać jak to wygląda w SHL.
SHLki miały też dwa rodzaje tego mocowania- typ okrągły był zamieniony na nowszy w 62roku. Myślę że OSY miały tak samo - oczywiście stosowane je do wyczerpania zapasów więc dokładny czas - to jest numer ramy motocykla z takimi mocowaniami -możemy nigdy nie poznać.
Amorki różnią się wewnątrz oraz trzeba uważać przy składaniu amortyzatora bo są inne długości ustawcze.
Jeśli zakrzes bardzo chcesz mogę dla ciebie dokładnie zrobić małe opracowanie( z fotkami) dotyczące nowego i starego typu amorków stosowanych w SHL.
Na potwierdzenie tego co piszę chcę was odesłać do katalogu części (tekstowego) OSY i SHL, przed każdą częścią jest numer "fabryczny".
Z katalogu OSY M52 dostępnego na stronach Osiary mocowanie górne to cześć na schemacie numer 25 i oznaczenie numeru "fabrycznego" to M11.31.17 a w SHL jest M11.11.17 - M11 oznacza napewno SHLkę M11. Końcówka numeru jest taka sama różni się tylko człon środkowy co zakładam że mówi o sposobie mocowania ( może być inna tulejka pod śrubę ) - to myślę jest do sprawdzenia.
Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę przesłać linka do katalogu części do SHL- katalogi bardzo dużo mi pomagają śledzę w ten sposób rozwój części. Napisze również że katalogi części SHL różnią się miedzy sobą zależnie od roku wydania. Więc może i w OSAch też tak jest.
picek

Postprzez arthek » niedziela, 21 lutego 2010, 23:15

Oto obiecane zdjęcia , tych samych elementów z M-52 a , jednak różnych....
Jeden pochodzi z silnika o numerze 3 tys z kawałkiem a drugi z numerem 15 tys "cóś".
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez misiek » poniedziałek, 22 lutego 2010, 16:44

ja w swoim silniku o numerze 405 mam ten karter z tym zaostrzonym koncem u gory ale nie wiem czy jest od tego silnika, ale jest tez taka sprawa ze oslony silnika mi nie pasowaly do niego, tzn ta oslona cylindra duza nie pasowal w niej otwor ten co sie przykreca do kartera magneta ale dzis sprawdze jeszcze jaki numer i czy wogole byly numerowane

pozdrawiam
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez arthek » niedziela, 14 marca 2010, 22:06

Witam,
Chciałbym zweryfikować i uaktualnić informacje dotyczące obu rodzajów amortyzatorów stosowanych w Osach.
Mianowaicie:

"Stary" typ ( ten z okrągłymi główkami górnym mocowaniem) :
Montowany był w Osach M50 i M52 do połowy 1964 r.
Charakteryzował się między innymi "długą " tulejką prowadzącą tłoczyska.
W związku z tym , z arówno w przedni jak i tylny amortyzator wlewamy po 60 cm 3 oleju.

Natomiast "Nowy " typ :
Montowany był w Osach M52 od połowy 1964 r. (do końca produkcji)
Charakteryzował się między innymi "krótką " tulejką prowadzącą tłoczyska.
W związku z tym , zarówno w przedni jak i tylny amortyzator wlewamy po 75 cm 3 oleju.

Wynika to z różnicy objętości cylindra wynikającej z zastosowania różnej długości tejże tulejki prowadzącej.

Źródło informacji:
Motor nr 2 z 1965 r.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 marca 2010, 19:17 przez arthek, łącznie edytowano 2 razy
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez zakrzes » poniedziałek, 15 marca 2010, 11:35

Witam,
w końcu jakieś konkrety ;) Gratuluję dociekliwości.
A może znajdą się jakieś namacalne dowody na różnice między tylnymi i przednimi amortyzatorami (oczywiście poza szklankami)?
Pozdrawiam,
zakrzes
zakrzes

Postprzez arthek » poniedziałek, 15 marca 2010, 17:34

Tak z ciekawostek , to modele M-52 z 1963 r ( może również do połowy 1964r - tego jeszcze nie wiem na 100% ;) ) nie miały dekielka zakładanego na wentylator, zasłaniającego otwory do regulacji iskrownika w magnecie.
W Motorze z 1963 r. w jest badanie drogowe Osy M-52 , w którym właśnie poruszyli temat tego brakujacego elementu, pisząc o kurzu i piachu wciąganych tymi otworami do wnętrza iskrownika.
Wydaje mi się , że większośc zmian w Osie M-52 ( min. dekielek magneta , mocowanie kiery , amory itd) była przeprowadzona w "faceliftingu" ;) właśnie w połowie 1964 r. Jestem na etapie sprawdzania tej kwestii ....

Co do amorów , to sprubuję wkleić zdjęcie artykułu z Motoru traktującego o amorach wraz tabelą o danych dotyczących skoku, pojemności , grubości drutu sprężyn , etc. .
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Powrót do Karoseria i zawieszenie