Witam,
tak jak napisałem w Powitalni chciałbym naprawić swoją OSĘ. Od tygodnia czytam to forum ale nadal moje pojęcie zawiłości technicznych jest mierne.
Zanim zacznę inwestować w to cudo techniki chciałbym je uruchomić stąd pojawiły się pierwsze pytania;
1. Magneto (jak na zdjęciu), uszkodzona krzywka. W miarę dostępne są dwie opcje rozwiązania problemu
- kupić używane magneto - nie wiadomo w jakim stanie
- kupić nową krzywkę i przenitować ją do starego magneta - nie wiem tylko czy po przenitowaniu koło będzie nadal dobrze wywazone i wycentrowane
Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o konstruktywną radę
osa magneto.jpg
2. przerywacz iskrownika (platynki) - niestety u mnie zjechane na maksa (jak na zdjęciu) brak plastikowego elementu który ślizga się po krzywce. W internecie znalazłem niby część zamienną ale z filcówką smarującą, której u mnie brak. Czy takie wypasione platynki będą pasowały do mojego silnika?
osa platynki.jpg
3. układ wydechowy - nazwe go skrzynkowym - na pierwszym tłumiku jest ucho do zaczepiania (ucho na zdjęciach). obecnie nie jest nigdzie przykręcone a przedni tłumik trzyma się jedynie na kolektorze wydechowym wychodzącym z silnika. Z instrukcji wynika że powinien on gdzieśbyć przykręcony za pośrednictwem dwóch niewielkich blaszek - nie mam pojęcia gdzie.
osa tłumik przód.jpg
4. ostatnia sprawa to kolejne ucho w ramie (ostatnie zdjęcie) z małą dziurką, na wysokości mocowania podnózka - do czego ono służy?
osa ucho.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.