Tarcze licznika by Yaro and KarolOsaM52

Re: Tarcze licznika by Yaro and KarolOsaM52

Postprzez Karol » czwartek, 17 listopada 2016, 10:40

Dziękujemy za dobre słowo :D
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez pawelek » czwartek, 17 listopada 2016, 12:11

Kolego Robson. Towarzysze, jak piszesz chyba o tych, którzy tworzyli skuter Osa, swoją pracę i produkt - czytaj skuter Osa - wykonywali w spartńskich warunkach. Nie mieli do dyspozycji dzisiejszych możliwości materiałowych, sprzętowych i technicznych. Wyprodukowanie w "tamtych" czasach skutera tej klasy to ogromny majstersztyk. Tym towarzyszom jak o nich piszesz należy się wielki szcun za to, co potrafili zrobić dla polskiej motoryzacji. Robili to jak mogli, jak umieli, czym mogli to robić i z czego mogli to robić. Takie były ich - towarzyszy - możliwości. Nie wiem ile masz lat, ale może twój tata też żył w epoce towarzyszy, a już dziadek to na pewno. I co ??? Oni też coś robili na miarę swoich możliwości. My dzisiejsi Osiarze fascynujemy się właśnie wytworem - towarzyszy - Osa M50 lub M52 w zależności od tego co komu uda się pozyskać. Ja mam to szczęście, że pamiętam i widziałem jako dziecko jeżdżące po ulicach mojego miasta Osy...Szacunek dla towarzyszy, którzy wymyślili i produkowali skuter Osa. Pozdrawiam - Paweł.
pawelek

Postprzez marian » czwartek, 17 listopada 2016, 17:37

Dzisiaj otworzyłem kopertę i nastąpiło szczęście... ogromne zaskoczenie i uśmiech na mej twarzy. Tarcze są świetne. Polecam dzięki koledzy.
marian

Postprzez beja.j » czwartek, 17 listopada 2016, 21:33

Również do mnie tarcze doszły. Są super. Czekam teraz na produkcję tarcz do M 50.
beja.j

Postprzez Yaro » piątek, 18 listopada 2016, 12:50

Wobec takich opinii jesteśmy z Karolem bezsilni i musimy kontynuować produkcję aż do zaspokojenia potrzeb wszystkich oczekujących na tarcze. Jeżeli ktoś zamontuje swój komplecik to proszę o pochwalenie się fotkami na forum.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Yaro » czwartek, 15 grudnia 2016, 11:40

pawelek napisał(a):Szacunek dla towarzyszy, którzy wymyślili i produkowali skuter Osa. Pozdrawiam - Paweł.

Nie całkiem się zgodzę z tym stwierdzeniem. Osę wymyślili polscy inżynierowie a produkowali polscy robotnicy (rzeczywiście w spartańskich warunkach) w WFM. Towarzyszom zaś Osa zawsze była "solą w oku". A to za dużo blachy szło na nią (bo trzeba było na produkcję czołgów) a to była zbyt dekadencka (jak mawiał towarzysz Wiesław) a to nie przystawała do obrazu chłopa, robotnika i pracującego inteligenta. Towarzysze pomimo świetnej sprzedaży w kraju (a szczególnie za granicą), dobrej kondycji WFM, nowo powstających projektów i ambitnych planów na przyszłość jednym pociągnięciem pióra (lub długopisu) zlikwidowali zakład, który w ich opinii był zbędny klasie robotniczej. To samo spotkało wiele ambitnych i ciekawych projektów (patrz Syrena Sport), które powstawały wysiłkiem inżynierów i robotników a towarzysze bez skrupułów je niszczyli. Pozdrawiam
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Karoseria i zawieszenie