Podkładki dystansowe - wał.

Re: Podkładki dystansowe - wał.

Postprzez bitels » piątek, 31 grudnia 2010, 23:27

Katalog nie jest żadnym schematem do składania silnika.To tylko obrazkowy wykaz podzespołów.Zwłaszcza ,że w w tym katalogu dużo podzespołów jest porozbijanych osobno w różnych tabelach. Składasz coś z danej tabeli a potem się okazuje się że jeszcze coś było w innej tabeli :D i jeszcze raz rozkładanie.
Ostatnio edytowano sobota, 1 stycznia 2011, 11:03 przez bitels, łącznie edytowano 1 raz
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Jaca » sobota, 1 stycznia 2011, 00:51

Dzięki Misiek, Tobie również, jak i całej ekipie.

Dokładnie Bitels, dlatego chcę napisać te swoje wypociny jak to wyglądało u mnie. Ja musiałem rozpoławiać już sklejony silnik przez głupotę, bo nie chciało mi się sprawdzić pewnej rzeczy i składałem na pamięć. Dobrze że mam już to za sobą. Ale powiem szczerze, że dla mnie OSA zasłużyła na miano "zemsty PRL'u". Pewnie mi się oberwie, ale niektóre rozwiązania konstrukcyjne przyprawiły mnie o siwienie. Dobrze że się golę na pałę.
Jaca

Postprzez zegarek » czwartek, 22 stycznia 2015, 22:29

szybkie pytanko do fachowców:
składam silnik(nowe łożyska , simeringi itd.)na sucho tzn bez uszczelki i w ogóle tak na próbę i okazuje się że nie zchodzi się do końca tylko pozostaje szpara ok. 0,5mm .skręcam go śrubami trzema najbliższymi wokół wału i się zchodzi lecz jakby trochę ciężej kręci się wał.Luzuję śruby tak żeby została szpara 0,15(szczelinomierz !)i wał kręci się lżej tzn też z lekkim oporem bo nowe simeringi i nie pamiętam czy posmarowałem olejem.
co robić ? wkładać uszczelkę i zostawić czy kombinować z podkładkami - nadmienię że podkładki zostały po staremu a wymieniłem łożyska itd.
acha ! po rozkręceniu karterów znów pojawia się szczelina ok 0,5mm
M50
zegarek

Postprzez towot » czwartek, 22 stycznia 2015, 22:39

A jakie będziesz dawał uszczelki? Jeśli sam będziesz robił, to weź parę zbędnych kawałków - ścinek z materiału na uszczelki, powkładaj je między kartery i teraz skręć na próbę i dopiero sprawdź jak to wszystko chodzi.
towot

Postprzez zegarek » czwartek, 22 stycznia 2015, 22:49

nie, już kupiłem na alledrogo ale takie lepsze za 35 zeta od silnika s-34
M50
zegarek

Postprzez Halcik » czwartek, 22 stycznia 2015, 23:30

Dziwne, łożyska miałeś równo w karterach? Jeśli rozpiera Ci to może jednak na skrzyni zęby się niewłaściwie ułożyły?
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez towot » piątek, 23 stycznia 2015, 16:22

Możliwe, że wcześniej między karterami była uszczelka i dlatego wszystko było OK, a teraz przy sprawdzaniu na sucho bez uszczelki są problemy.
towot

Postprzez zegarek » sobota, 24 stycznia 2015, 15:57

Sprawa się wyjaśniła :P .
Po dokładnych pomiarach grubości uszczelki śrubą mikrometryczną wyszło 0,45mm czyli wszystko o.k.
M50
zegarek

Poprzednia strona

Powrót do Silnik i osprzęt