Karlos napisał(a):Witam,
troche zajmuję sie instalacjami do motocykli i wydaje mi się że montaż elektronicznego modułu do OSY jest niepotrzebny, oryginalny iskrownik jest prosty i bezawaryjny, a moduł wymaga sprawnej instalacji. Mój dziadek mówił," ..że do SHL/OSA wystarczy kawałek iskry i można jechać ".
Daj jakiś namiar na te żarówkiFlesz napisał(a):Heh
A jeśli ktoś potrzebuje mocniejsze światła to na rynku pojawiły się żarówki halogenowe do weteranów (m.in. 6V 25/25W - trzeba tylko poszperać w necie).
Poza tym w WFM-ce 125 cewka ładowania była nawinięta na cewce od świateł (podwójne uzwojenie) i można założyć, w miarę potrzeb, jedną lub dwie (oprócz istniejącej) i sprawdzić czy takie rozwiązanie da oczekiwane rezultaty.
Pozdrawiam
Flesz
Flesz napisał(a):Hehe.
Tak czytam sobie i śmieję się pod nosem. Według mnie Osa i inne polskie dwusuwy mają o niebo lepszą elektrykę niż Junak. W Junaku ładowanie zaczyna się przy ok. 2000 obr/min, a w Osie żarówka żarzy się przy mocniejszym kopnięciu w rozrusznik. Iskra pojawia się przy kręceniu magnetem ręką. Wszelkie problemy z elektryką znikają po starannym poskładaniu elementów do kupy. W iskrowniku ważna jest izolacja przy przerywaczu (ta na śrubce mocującej przewodu od cewki, kondensatora i stacyjki), stan samych przewodów i styków przy odbiornikach. O ile można by zastanawiać się nad diodami (ew. gotowym mostkiem Greca(?)) zamiast prostownika selenowego, to inne przeróbki na moduły nie specjalnie się opłacają.
Ten silnik jest przystosowany do takiego rozwiązania i wszelkie przeróbki należałoby wprowadzać na stanowisku badawczym (hamowni).
A jeśli ktoś potrzebuje mocniejsze światła to na rynku pojawiły się żarówki halogenowe do weteranów (m.in. 6V 25/25W - trzeba tylko poszperać w necie).
Poza tym w WFM-ce 125 cewka ładowania była nawinięta na cewce od świateł (podwójne uzwojenie) i można założyć, w miarę potrzeb, jedną lub dwie (oprócz istniejącej) i sprawdzić czy takie rozwiązanie da oczekiwane rezultaty.
Pozdrawiam
Flesz
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość