przez kpt-bomba » piątek, 4 stycznia 2013, 02:54
Mwasiu, takie mieciutkie pierścienie jakie teraz sa dostępne np do osy 52 będą miały duże przedmuchy ,silnik nie rozwinie pełnej mocy. dla przykładu tłoki od mz 150ts które stosuje się w osie m50 maja niższe ale grubsze pierscienie ,są bardzo sztywne i mocno dolegaja do cylindra,wcale to nie szkodziło mz-kom,owszem w naszych realiach robiono mniej spręzyste ,a to chyba dlatego ,ze przy tragicznym oleju i przegrzanym silniku była mniejsza możliwośc urwania filmu olejowegoi porysowania gładzi .panowie ,ale mamy teraz oleje syntetyczne 100procent oleju w oleju ,a nie jak kiedyś lux 10,czy mixol rozrzedzany naftą by w zimie dało sie go jakimś cudem pomieszać z benzyną.ja do swojej osy m52 którą teraz składam do jazdy dostałem pierscienie ze starych zapasów,wysokośc standard 2,5 ,ale grubość nieco większa ,jak dobrze pamiętam współczesne mają 2mm a tamte miały 2,3mm.sa dwa razy sztywniejsze i wkładająć w cylinder oba rodzaje widać wyrażną róznice w dokładności przylegania jednych i drugich oczywiście na plus tych grubszych. a jaka kompresja!!!kupiłem je na alle...ale juz nie widze tych aukcji.
a kolega niech dopiłuje i będzie grało.
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati