Osa M50 DZIWO

Pochwalcie się Waszymi Osami

Osa M50 DZIWO

Postprzez batagur » wtorek, 15 lutego 2011, 12:41

Witam!
Nie dawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Osy. Po wielu przymiarkach i podejściach w końcu trafiłem COŚ co mnie zainteresowało na dłużej. Z początku zainteresowało następnie zachęciło do kupna. Nie po raz pierwszy kupuje coś co do końca nie wiem czym jest. Osoby stale przeglądające allegro pewnie ją skojarzą. Osę kupiłem dokładnie z drugiego końca kraju - dalej być już nie mogła, obecnie stoi już tylko 150km od domu, ale sam cały czas myślę cóż to za cudo.

Do rzeczy. Model M50 - stan oceńcie sami wg mnie dość dobry, dużo zrobione, ale jeszcze sporo rzeczy do poprawienia i zrobienia -i dobrze ;) Na allegro trafiła pod nazwą Osa Export, ok wykopałem wszelakie stare prospekty w różnych językach, opisy z motorów o wysyłaniu naszego rodzimego produktu w różne miejsca na świecie, ale żadna NI w ząb nie pasowała do tej. W końcu natknąłem się przeglądając wszelakie osowate zdjęcia na fotki i artykuły o osie rajdowej i stwierdziłem że do tej ma najbliżej - charakterystyczne krótkie błotniki wysoko podcięte, aby pomieścić terenowe ogumienie. Niestety po multiplikatorze, ani szprychowych kołach śladu nie ma, innych cech rajdówki też się nie dopatrzyłem. Ale dochodzę do 3 wniosków jeśli to coś miało kontakt z rajdami.
Pierwszy: powstawało kilka wersji OS przystosowywanych z biegiem czasu i doświadczeń do różnych rajdów i różnych warunków, więc może to być któraś z pośrednich wersji?
Drugi: może po karierze rajdowej trafiła do codziennej eksploatacji i ponownie przywrócono jej dawne walory użytkowe?
Trzeci: mogła należeć do któregoś z pracowników WFM, któremu dostało się jakieś inne części, albo osę przystosowaną do innej eksploatacji (co zdarzało się w ówczesnych realiach).
Części są wykonane zbyt dokładnie jak na chałpniczą robotę klepania młotem w szopie ;)

Najbardziej jestem ciekaw jakie jest Wasze zdanie, przypuszczenia, pomysły?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
NSU 501 T
SHL M05
SHL M06T
WFM OSA x2
KOMAR x2
ŻAK
BMW GS 1150
Motorynka M1, M2
IŻ 350
MAW, Gnom
batagur

Re: Osa M50 DZIWO

Postprzez mwasiu » wtorek, 15 lutego 2011, 12:55

Witaj,

Jeżeli jest to oryginał a na taką wygląda to wielkie ukłony.
Z drugiej strony jakbyś w swoich publikacjach dotarł przy okazji do OSY m52 LUX czy Luxus to poprosiłbym o jakieś info.
podobno ich cecha był rozbudowany bagażnik składający się z 3 części. Właśnie takowy mam stad moje zainteresowanie.

jeszcze raz ukłon :)
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez marso » wtorek, 15 lutego 2011, 23:01

Słuchaj Kolego wg mnie to dobra robota jakiegoś zdolnego blacharza, ale myślę, że Twoje wątpliwości mógłby rozwikłać jedynie np. Pan Włodek Gąsiorek były kierowca doświadczalny WFMu.
Najlepiej zerknij tu i napisz do niego http://www.wfm.pl/index.php?page=email_us
Ewentualnie napisz pw. to będziemy działać inaczej...
Pozdrawiam.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mpwit » środa, 16 lutego 2011, 18:05

Egzemplarz Osy ciekawy :) Troszkę już koledzy wcześniej wypowiadali się na jego temat w tym wątku:
viewtopic.php?f=20&t=583&start=60
Podejrzewam, że my dowiemy się więcej od Ciebie, niż Ty od nas nt. swojej maszyny. Dawaj jak najwięcej zdjęć.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez webster » środa, 9 marca 2011, 01:27

Hejka czytając ten temat piszecie o osie lux i bagażniku z trzech części

obejrzyjcie te fotki co wy na to ?

http://allegro.pl/osa-m50-m52-inna-niz- ... 43966.html
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Postprzez batagur » piątek, 3 czerwca 2011, 20:12

Witam po dłuższej przerwie Osa już dotarła z Helu na południe. Po dokładnych oględzinach swoje domysły kierujemy bardziej w stronę Osy wyścigowej niż rajdowej ewentualnie babci osy M-52A o odchudzonej sylwetce. Do Osy LUX niestety nie dotarłem. Przegrzebałem wszystkie książki i masę stron w poszukiwaniu czegoś przynajmniej podobnego. Wersja z samoróbką wstępnie zostaje odrzucona ponieważ wszystko jest zbyt porządnie zrobione np ranty są zagięte, sprasowane i obspawane, blacharz powiedział że nie zdziwiłby się gdyby to było ucięte szlifierką ale taka robota nie wskazuje na dzieło domorosłych blacharzy. Drugą sprawą jest zwężenie osy - osłony na nóg posiadają 2 przetłoczenia oraz załamanie które jest idealnie równe i takie samo po obu stronach co wskazuje na wykonanie tych elementów na prasie. Zobaczymy jeszcze co ciekawego kryje się pod lakierem i szpachlą, ponieważ będzie ona robiona na igłę od podstaw. Za wszelakie zdjęcia części lub czegokolwiek podobnego do mojej oski będę bardzo wdzięczny. Słyszałem że Osy były chętnie wykorzystywane we wszelakich klubach sportowych więc może to jakaś wersja do sportu...

Z ciekawych elementów - listwa łącząca kokon z przednimi blachami na tunelu jest identyczna jak seryjna tyle że wykonana z aluminium. Inne zamknięcie siedzenia (zdjęcie później), element ozdobny na przednim błotniku. W kokonie już widać zaślepiony okrągły otwór do obsługi kranika...

Przyglądam się temu zdjęciu osy sportowej http://img59.imageshack.us/img59/4355/p ... 894886.jpg to ona wygląda jakby została w stodole zrobiona :D :lol:
NSU 501 T
SHL M05
SHL M06T
WFM OSA x2
KOMAR x2
ŻAK
BMW GS 1150
Motorynka M1, M2
IŻ 350
MAW, Gnom
batagur

Postprzez wojciech.13 » piątek, 22 lipca 2011, 17:27

witam
posiadam jeszcze bardziej nietypowa OSE M50 z 1959 roku jest do sprzedania.
prawdopodobnie jest prototypem testowana byla na torze Polmo w Szczecinie wiecej informacji pod nr tel. 507040320
wojciech.13

Postprzez marso » środa, 20 lutego 2013, 22:18

Kolega pojawił się na chwilę i cisza ...
Coś zobaczymy czegoś się więcej dowiemy???
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez batagur » niedziela, 12 stycznia 2014, 22:00

Kolega żyje dalej ;) przeprasza za brak odzewu, ale jak narazie Oska czeka spokojnie na swoją kolej, a w między czasie kompletowane są braki. Z historii Osy nie wiele się zmieniło. Było kilka osób obejrzeć osę i do momentu zobaczenia błotnika i odwłoka byli zdania że to czyjaś ambicja twórcza, ale po oględzinach na żywo każdy stwierdza że nie możliwe żeby takie kształty wyklepać na kolanie zbyt profesjonalnie zrobione. Z ciekawych tropów to dokładnie 2 lata temu w styczniu 2012 na allegro była do sprzedania przednia część osy z osłoną na nogi, dokładnie taka sama jak na mojej osie w ten sam sposób zwężona, oraz błotnik. Także jakiś nowy trop jest, tylko jak narazie do niczego ciekawego nie prowadzi. Jeszcze natknąłem się zdjęcie osy jakiegoś wczesnego prototypu z lampą skrętną na kierownicy która miała praktycznie identyczny przedni błotnik.

Jak narazie po skompletowaniu i odstaniu swojego miejsca w kolejce osa będzie remontowana. Pozostanie ciekawostką do której może ktoś się kiedyś przyzna. Będzie odtważana tak jak się zachowała, na takich częściach, może jedynie silnik dostanie trochę więcej mocy, poza tym pełen orginał jak kolwiek to brzmi w przypadku tego egzemplarza ;)
NSU 501 T
SHL M05
SHL M06T
WFM OSA x2
KOMAR x2
ŻAK
BMW GS 1150
Motorynka M1, M2
IŻ 350
MAW, Gnom
batagur

Powrót do Wasze Osy