Tłumik wraz z kolankiem już kupiłem nowy, ponieważ z tego co się orientuje to firmy nie chcą chromować używanych wydechów. Tłumik kupiłem u pewnie znanego wam Pana Hartmanna. Wygląda super, mam nadzieje że nie będzie problemu z montażem. Resztę rzeczy w Osie także chcę odświeżyć (polakierować, poprawić chromy, oczyścić elementy aluminiowe, założyć nową instalację itp.) tak aby doprowadzić ją do perfekcji zachowując jednocześnie w miarę możliwości oryginalność

I tu w sumie miałbym kilka pytań. Pierwsze odnośnie koloru (wiem, że temat był już poruszany na forum, ale konkretów nie znalazłem), czy ma ktoś informacje na temat numerów koloru turkusowego w jakim Osy wychodziły z fabryki, ponieważ mój lakier z tego co określił lakiernik nie jest jej pierwszym lakierem i nie wiem z jaką dokładnością względem oryginalnych barw został dobrany. Drugie pytanie, czy ktoś ma informacje na temat anodowania aluminium, ponieważ znajomy powiedział mi że jest to bardzo dobry sposób na oczyszczenie elementów aluminiowych i przywrócenie stanu zbliżonego do fabrycznego z jednoczesnym zabezpieczeniem przed utlenianiem. Obawiam się, że będzie to droga zabawa, ale jeśli efekt miałby być zadowalający i trwały to jakoś przeżyję

Zamierzam w najbliższym czasie zaczerpnąć nieco wiedzy od osób zajmujących się tym anodowaniem odnośnie jaki to daje efekt, a także jakie są koszty takiej zabawy, więc jak będę coś konkretnego wiedział to się podzielę informacjami. Oczywiście, jeśli już ktoś temat przerabiał to proszę informacje.