W kilka dni otrzymałem tak wiele cennych informacji ze postanowiłem poprosić Was tym postem o pomoc przy zaplanowaniu wizualnych prac przy mojej Osie. Mechanicznie jest już zrobiona, działa wszystko pięknie. Teraz chciałbym skupić się na jej wyglądzie. Mam w głowie obraz osy który wrzuce w poście niżej ktory mi sie podoba ale po ostatnich komenetarzach w poscie na powitanie widze ze lepiej sie skonsultować ze znawcami tematu bo nie chcialbym popelnic bledu przez ktory jej zabytkowy charakter sie osłabi mimo ze bedzie mi sie to bardziej podobać (moje hobby to kolekcjonowanie zegarkow wiec wiem ze czasem mozna popelnić bolesny błąd w mieszaniu historii z nowoczesnością nie znając się na temacie
Generalnie nie jestem fanem odpicowanych na błysk oldtimerów w każdym szczególe, chciałbym zostawić troche znaków czasu na niej i tym samym nie mam zamiaru narazie chromować kierownicy, lusterka, nóżek hamulca i biegu oraz wlotów powietrza i zostawić spatyniały czasem wygląd.
To z czym mam teraz zagwozdke to głównie kolor Osy. Dziadek ktory ją dla mnie trzymał zawsze potwarzał żebym nie malował jej na inny kolor bo to był w czasach kiedy go kupował hit i dobrze byłoby go zachować. Jednocześnie jak patrze w internecie to mam wrażenie ze jednak ten odcień jest delikatnie inny niż te oryginalne błękity. Do tego dochodzi zagwozdka wypatrzona przez forumowiczów, że w oryginale Osy w niebieskim miały białe felgi (czy coś jeszcze?) co potwierdza sie na starych zdjęciach - wiec przynajmniej felga była malowana, a może cały motocykl? Na tylnej tabliczce i pod siedzeniem przebija troche bieli ale może to podkład? Wrzucam teraz zdjecia jakie mam a w sobote dorzuce te ktore warto zrobić bo motocykl stoi w garazu u rodzicow teraz i musze podjechać.
Kilka pytań:
- czy lepiej lakiernika przekonać żeby zrobił zaprawki i odświeżył lakier czy jednak malować na nowo? (Lakiernik mowi ze nie da sie juz w takim czyms robic zaprawek ale wiadomo jaka moze byc motywacja)
- czy ktos ma jakies zdjecie w ktorym jest Osa w błekicie w miare oryginalnym stanie? chcialbym dobrać kolor siedzenia i felg
- czy tablica rejestracyjna z tyłu też była w innym kolorze?
- czy ktoś jeździ Osą troche w ciągu sezonu w mieście i ma jakiś patent na to żeby ją zamykać skutecznie (oprocz blokady koła)
- czy lepiej jest wychromować jednak te stare części? Moze macie jakies przyklady, sam nie wiem..
- wiem już ze lakiery w osie nie mialy pelnego polysku tylko pol polysk ale bardzo mi sie podoba efekt na tej sztuce ze Szczecina i lakiernik tez mnie namawia zeby dac bezbarwny bo fajnie to wyglada - co myslicie, straci urok? aktualny stan i polysk nie zachwyca..
- czy kolory Osy z linkow ponizej to jakims cudem prawdziwe historyczne sztuki?
- chetnie poslucham uwag i sugestii ktore moze mi umknely
- a i bede montował boczny bagaznik od Hartmana, juz przyszedl
- czy wiecie gdzie mozna kupic daszek nad tylny reflektor? Znalazlem gdzies w internecie ale niestety plastik
Z gory dzieki i pozdrawiam! jak ktos z Wwy to chetnie na wiosne sie spotkam na wspolną wyprawe po okolicznych polach
PS
Dajcie znac czego zrobic zdjecia jutro