Przemyślenia

Luźna dyskusja na różne tematy.

Przemyślenia

Postprzez mwasiu » czwartek, 26 stycznia 2012, 22:47

Witajcie,
Byłem ostatnio w jednym z wielkopowierzchniowych sklepów. Kupowałem córce zestaw plastyczny.
Na dziale była pewna Pani (którą pozdrawiam z tego miejsca :), z którą miło pogawędziłem.
Porozmawialiśmy o zdolnościach manualnych dzisiejszych dzieci i ogólnie o sztuce.
Kiedy odszedłem zdałem sobie sprawę, że my wszyscy jesteśmy artystami.
Bez względu na to czy robimy wszystko sami od A do Z czy zlecamy część prac, wkładamy w to serce i przede wszystkim tworzymy.
Patrząc na stan naszych pojazdów z pewnością tworzymy bo czasem o odtworzeniu nie ma już mowy. Tworzymy głową i sercem.
Z miłością patrzymy na to czego inni nie chcą nawet wywieść na złom.
Efekty tej miłości są zachwycające. Ta miłość wybacza wiele błędów. Przysparza wiele rozterk. Padamy i podnosimy się. Jak to ktoś kiedyś powiedział miłość zaraża.
Ja zaraziłem całą swoją rodzinę. Wiem, że Wy także. Przeżyłem wiele porażek i rozterk.
I to jest potwierdzenie, że to co robimy to prawdziwa sztuka, przez dusze S ...
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Re: Przemyślenia

Postprzez flor » piątek, 27 stycznia 2012, 11:06

Ciekawy punkt widzenia ale coś w tym jest.Kolekcjonowanie i odtwarzanie zabytków techniki wymaga posiadania"duszy artysty.
flor

Postprzez towot » piątek, 27 stycznia 2012, 13:08

Zgadzam się z powyższymi opiniami. Podobno ludzie wybitni za życia uważani są za... delikatnie mówiąc nienormalnych. Miejmy nadzieję, więc że te nasze opier-papier, które słyszymy od naszych rodzin, że mamy więcej czasu dla motorów niż dla nich są potwierdzeniem naszego geniuszu. A że każdy geniusz to artysta, to chyba nie trzeba nikogo przekonywać. 8-)
towot

Postprzez Czaja » piątek, 27 stycznia 2012, 18:33

Mnie w domu uwazają za świra, że prawie całą kasę jaką posiadam wydaję na renowacje gratów i siedzę do późna w piwnicy ;p

Mam nadzieję, że za parę miesięcy zmienią zdanie i powiedzą, że dla takiego efektu warto było
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez Paddi » piątek, 27 stycznia 2012, 19:53

Madre slowa kolego :) tez sie pod tym podpisuje. A to ze nieraz sa problemy techniczne: Rzym tez sie nie zbudowalo w jeden dzien!
- Osa M52 z 1965 r.
- Ducati Paul Smart 1000 z 2006 r.
Paddi

Postprzez kpt-bomba » piątek, 27 stycznia 2012, 23:27

A ja to poprostu zawsze lubiłem i robię to dla siebie i swojej psychy, nie potrzebuje nawet zazdrosnego spojzenia moich znajomych na widok gotowego pojazdu, bo mogą tylko, jak to sie zwie- zauroczyć ,albo inaczej-dodać uroku.(da sie to odczynić).
nikt nie będzie wiedział o co w tym chodzi ,aż sam sie z tym nie zmierzy,a nie zmierzy sie jesli mu tego do szczęscia nie potrzeba,wiec zawsze cicho zbiera mi sie na mdłości od słow uznania i zachwytu ludzi którzy popieraja moje zajawki i zaangarzowanie w to co robie w dziedzinie zabytków.większośc z tych poklepujacych nie wydałaby złotówki na coś co jest poza planem wydatków na bytowanie -nie wierze w ani jedno słowo takich ludzi co sami nie umoczyli palców w czyms co jest nie tylko "dla ciala ,ale dla duszy ".
nie jesteśmy ani gorsi ,aby dać sie opierdzielac np. swoim kobietom ,ani lepsi bo cos takiego tworzymy.poprostu jeden lubi śledzie ,drugi w ....wjedzie. wazne ,aby robić to co sie lubi ,jesli tak naprawde nie krzywdzi to zależnych od nas,bo nasze szczęscie przekłada sie w prostej lini na szczęscie naszych bliskich,chba,ze z tym przesadzamy zaniedbujac potrzeby innych i wyższe cele , i prosze uznajmy to za normalnośc ,ze np. następna osa , a nie druga plazma w drugim pokoju.osobiście nie wiem jak to jest w małżenstwie ,ale chyba nie wiele się zmieni w moim przypadku.napewno ograniczenia czasowe i finansowe spowoduja pewne zmiany i troszke przystopuje z bawieniem sie zabytkami ,o ile taki stan rzeczy nastąpi...bo druga strona medalu naszego szczescia,jak wcześniej nadmieniłem , jest taka ,ze z niczym nie wolno przesadzac zwłaszcza kiedy ma sie coś wspolnego z drugą osoba ,a gusta bywaja rózne ,a o gustach sie nie dyskutuje i pewnie nie warto uszczęsliwac na siłe całej rodziny swoimi zajawkami.podsumowując ni z tąd ni z owąd -kawalerowie ,chwalcie Pana ,ze was żadna nie chciała jak do tej pory!
ale fajnie miec kogoś kto ma podobne pasje i nie zawsze nosi spodnie....
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » piątek, 27 stycznia 2012, 23:43

Zeszło na małżeństwa, ale mwasiu temat zacząłeś :)
Kawalerom osobiście polecam instytucję małżeństwa!!!!!!!! Jak najbardziej!!!!!!! Tylko wcześniej przyzwyczajcie swoje narzeczone, że zabytkowe motory to Wasza pasja, a po ślubie wystarczy jedno zdanie: Przed ślubem byłem taki sam i nic w tym zakresie się nie zmieniłem. Ale tak jak kpt-bomba zauważył - już bez przesady. A najlepiej zarazić drugie połówki swoją pasją. ;)
towot

Postprzez hoks » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 11:50

haha, wszystko prawda co tu piszecie, przechodziłem (i nadal przechodze) przez te wszystkie + i - kupowania/posiadania/remontowania motocykli. Faktycznie niektórzy nie rozumieją naszych "wydatków celowych" i poświęconego czasu, ale co tam. Osobiście uważam, że we wszystkim należy zachować umiar i sam tak też postępuję.
Co do małżeństwa - to też bliskie mi stan od pewnego już czasu ;) Również prawdą jest fakt, że za czasów narzeczeństwa partnera najlepiej sobie "przygotować", że musi liczyć z takim obrotem spraw w rodzinnym życiu - mnie się udało! Posuwam się nawet dalej (hmmm "posuwam" - nie wiem czy to dobre słowo, gdy mowa o małżeństwie :lol: ), ale niech będzie - posuwam się dalej we wszczepianiu w żonę choć małej dawki uwielbienia do zmechanizowanych jednośladów, mianowicie poprzez naukę jazdy na moto, czasem - dla żartów - szeptam jej, że zapisałem ją na kat. A :lol: :lol: :lol:
a propos... próbowała jazdy na moim gsxie, ale po kilku metrach sam przemyślałem, że to zły pomysł, bo waga moto no i moc (niby żadna tam rewelacja, ale kobitkę, co pierwszy raz siedzi na moto i ma rękę na gazie, to może ładnie poskładać).
no i takim oto sposobem już wiecie po co mi motorynka, która widnieje w podpisie :twisted: niech się baba uczy jazdy!
p.s. taki mały OT - tych całych kojotów, kiłejów, ruterów itp. to jakoś nie trawię... wystarczy mi, że dźwięk odkurzacza słyszę przy sprzątania, a motór to ma być motór!
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 31 stycznia 2012, 02:28

tak jest!! nalejcie mu wina!!!
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez Ponczek » piątek, 24 lutego 2012, 13:43

Ostatnio przeglądając stare auta na allegro trafiłem na aukcję syreny, a w niej idealnie pasujący do tej dyskusji powód odwołania jednej z ofert...

http://moto.allegro.pl/syrena-syrenka-1 ... 72666.html ;)

Cóż, różne się trafiają kobiety. Moja na szczęście wyznaje zasadę, że lepiej mieć najbardziej pokręcone hobby i pasje, niż nie mieć w ogóle. I ja też taką wyznaję. Oczywiście do momentu, gdy się przesadzi ;)
Ponczek

Postprzez hoks » sobota, 25 lutego 2012, 00:04

przynajmniej sprzedawca napisał prawdę, a nie jak czasem widać przy sprzedaży moto z licytacją BCM: "motocykl uległ uszkodzeniu" i wszystkie oferty wykoszone, wiadomo o co chodzi.
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Powrót do Offtopic