Przyczepka motocyklowa - kwestia mocowania i nie tylko

Re: Przyczepka motocyklowa - kwestia mocowania i nie tylko

Postprzez jack-son » sobota, 15 października 2011, 15:04

Dzięki za odpowiedź. Zdecydowanie jest to ta sama przyczepka. Nie jestem jej właścicielem, ale trafiłem ostatnio na gościa, który chce ją sprzedać. Widocznie czarny lakier i tylna lampa musiały być strasznie drogie, bo cena wzrosła dwukrotnie w porównaniu do aukcji z allegro :D
Też mi wygląda na jakąś samoróbkę, ale chciałem się jeszcze upewnić. Będę wdzięczny, jakby ktoś miał jeszcze jakieś informacje na jej temat.
Osa M52 - wkrótce będę bzykał
jack-son

witam - czy ktoś kiedyś próbował dołożyć boczny wózek

Postprzez pagom » środa, 9 listopada 2011, 11:22

do oski - pytam bo może to być fajna sprawa - rodzinka mi się rozrasta i można by się w 3 lub 4 osoby załadować i jeździć.
Proponuję by ktoś twórczy wziął się za ten temat mogę troszkę pomóc finansowo w przedsięwzięciu i mam kilka części ale na technice w ogóle się nie znam. Chociaż
jak myślę wózek można by dorobić z jakiejś innej oski no i oczywiście cała reszta przód i kokon wmontować... Artyści ruszcie głową i zróbcie proszę jakieś projekty...
Widziałem ostatnio takie lambrettki z wózkami i wygląda to fajnie i jest praktyczne... rzucam pomysł i czekam na odzew - pozdrawiam forumowiczów paweł vel pagom (tutaj nowy)
Osa M52 '64
Suzuki Gn 250 '96
Nissan 100 nx '92
pagom

Re: witam - czy ktoś kiedyś próbował dołożyć boczny wózek

Postprzez marso » środa, 9 listopada 2011, 12:13

Kolego zapraszamy do powitalni i opisz coś więcej o Sobie.
Co do tematu wózka bocznego do Oski to spójrz tu:http://osomania.pl/galeria-zdjecia-historyczne
Już w latach 60 - tych ludzie sami kąbinowali i zakładali sobie własnej konstrukcji takie wózki, by wozić tam dzieci np.
Były nawet przymiarki i w którymś z "Motorów" są wzmianki o prototypowym wózku dla Osy właśnie...
W swoim archiwum posiadam również fotki komarka 230 z wózkiem i powiem Wam wygląda to mega zarąbiście.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez pająk » niedziela, 11 grudnia 2011, 22:28

Przeglądnąłem ten wątek, widzę, że wypowiadają się ludzie kompetentni w temacie przyczepek. Czy ktoś może cokolwiek powiedzieć na temat dwukołówki, której wrak prezentują załączone zdjęcia? Wiem że to model WFM W06, znam zaledwie dwa jej archiwalne zdjęcia (w tym pochodzące z tego wątku - skan z Motoru) i nie mam pojęcia jak wyglądała konstrukcja podwozia. Na archiwalnych fotkach widać koła od Osy, dyszel i tyle :( Czy ktoś taką przyczepkę widział w realu? Ja odkupiłem wrak od kolegi, który znalazł go porzuconego w lesie. Jak widać są to same blachy, wyspawanie to nie problem ale chciałbym ją odrestaurować zgodnie z oryginałem.
Autorem zdjęć jest Thomax.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

pająk

Postprzez mpwit » czwartek, 22 grudnia 2011, 00:59

Jeśli o mnie chodzi, to muszę pogratulować ciekawego "leśnego" znaleziska. Ja interesuję się głównie przyczepkami z Niewiadowa, a na WFM-W06 natknąłem się jakoby przy okazji. Z pewnością jest to jednak ogromny rarytas. Przykro mi, że nie mogę (bynajmniej na razie) w żaden sposób pomóc. Z drugiej zaś strony wdzięczny byłbym za pokazanie innego archiwalnego zdjęcia tego modelu, które znasz.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez pająk » piątek, 23 grudnia 2011, 21:19

Drugie archiwalne foto poniżej, innych na razie nie znam. Mam wrażenie że rama była bardzo prosta, przydałoby się jakieś zdjęcie od strony dyszla.

Obrazek

pająk

Postprzez radek996 » sobota, 31 grudnia 2011, 11:49

Ostatnio stałem się posiadaczem takiego oto mocowania do wfm i chciałem zapytać czy orientuje się ktoś od jakiej przyczepki to pochodzi, bo nie wyglada to na jakas samodzielna konstrukcje:
http://allegro.pl/wfm-wfm-125-komar-pol ... 71402.html
radek996

Postprzez radek996 » sobota, 31 grudnia 2011, 18:56

Do kolegi pajaka:
Czy to nie rama do twojej W6?
http://moto.allegro.pl/przyczepka-motoc ... 20231.html
radek996

Postprzez pająk » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:15

no, to się nazywa czujność rewolucyjna :) Dzięki za trop.
pająk

Postprzez radek996 » wtorek, 3 stycznia 2012, 14:13

Jak ruszy sie sprawa z ta przyczepka to licze na fotki i jakies jej wymiary z Twojej strony :) Ja też bym chciał w przyszłosci wyremontować taką przyczepkę do swojej wfm, ale narazie BRAK CZASU. A swoja drogą tak patrząc na tą rame zapenie świetnie nadaje się na wózek dla jakiegoś złomiarza - to moze być dobry trop do poszukiwań :)
radek996

Postprzez pająk » wtorek, 3 stycznia 2012, 15:38

Oczywiście, fotki zapewnione :) Ale to czy temat ruszy zależy od tego czy mi się uda wylicytować tę ramę, byłaby wtedy podstawa, żeby remontować. Rozmawiałem ze sprzedającym, sympatyczny gość ale miał już parę ofert kupna, więc uznał, że rozstrzygnięcie nastąpi w aukcji.
pająk

Postprzez radek996 » wtorek, 3 stycznia 2012, 19:47

Jesli nie uda Ci sie jej wylicytować to warto poprosić go o zdjęcie wymiarów, bo sama konstrukcja jest dość prosta. Problem jest tylko z tymi profilami kadłubka :) ale akurat Ty masz te blachy.
radek996

Postprzez mpwit » środa, 4 stycznia 2012, 01:42

Moim zdaniem, to duże prawdopodobieństwo, że rama jest od tego samego typu przyczepki. Też ją dojrzałem na Allegro i nawiązałem kontakt ze sprzedającym. Ze względu na okres noworoczny Kolega radek996 ubiegł mnie jednak w zasygnalizowaniu tego na forum :)
Jeśli chodzi o wymiary, to uzyskałem taką odpowiedź, cyt.: "szer z kołami 94cm miedzy kołami60 ;dł80cm +dyszel 80 cm, opony 325x14"
Mam dodatkowo jedną, IMO bardzo ciekawą informację. Najprawdopodobniej w "Motorze" nr 34 z 1957 r. jest również artykuł o tej przyczepce. Temat nie dawał mi spokoju i przejrzałem wszystko (albo prawie), co miałem. "Motory" mam (bez kilku egzemplarzy) skompletowane od r. 1958 do 1980. Jednak na kompie mam też zachowane trochę zdjęć wcześniejszych numerów, które kiedyś wystawiane były na Allegro. Z racji tego, że nigdy nie interesowałem się tym typem przyczepki, nie starałem się też kupić tych gazet. W załączeniu do tego postu wklejam poglądową fotkę, jednak nie jest ona zbyt czytelna. Kolego pająk, wiesz jednak, czego szukać :)
Życzę Ci, abyś wygrał aukcję i pięknie odrestaurował tę przyczepkę!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
mpwit

Postprzez pająk » środa, 4 stycznia 2012, 15:22

Tak, to na pewno ta sama przyczepka. Dzięki za fotkę z Motoru i życzenia, kto wie, może się uda wygrać.
pająk

Postprzez pająk » niedziela, 8 stycznia 2012, 19:24

Licytacja skończyła się bez mojego udziału, bo zorientowałem się że licytuje inny kolekcjoner, zresztą znany w środowisku. Zadzwoniłem do niego i uzgodniliśmy że nie będziemy się przebijać w aukcji, a on mi udostępni ramę do zdjęcia wymiarów, ew. nawet ją odsprzeda. No więc jak widać "zgoda buduje" i wiadomo, że ani rama ani nadwozie nie zostaną zmarnowane. Być może każdy z nas uzupełni braki w posiadanych częściach i będziemy mieli dwie rekonstrukcje, a może ja albo kolega wyremontuje całość i będzie jedna sztuka "100% oryginał".
pająk

Postprzez mpwit » wtorek, 10 stycznia 2012, 17:19

Bardzo szlachetne podejście. Tak trzymać!
Tak czy inaczej gratuluję. Wszak, jak sam napisałeś, będzie możliwość odrestaurowania odnośnej przyczepki. Mam nadzieję, że podzielisz/podzielicie się z nami ciekawymi zdjęciami. Życzę też powodzenia w zgłębianiu historii tego modelu przyczepki. Na pewno będzie dużo trudniej, niż w przypadku modelu z Niewiadowa.
Swoją drogą ciekawe ile wyprodukowano egzemplarzy modelu WFM W06.
Ja ciągle powiększam swoje zbiory starej literatury motoryzacyjnej, jednocześnie przeglądając to, co już mam. Obiecuję, że jak tylko trafię na jakikolwiek ślad dam znać
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Postprzez towot » wtorek, 10 stycznia 2012, 19:48

Jak będziesz miał wymiary, to mam prośbę, jeśli możesz to może byś je zamieścił na stronie. Może ktoś z nas zrobi sobie replikę. Jakbyś potrzebował to mogę dać Ci namiar na człowieka, który z blachy może zrobić chyba wszystko.
towot

Re: witam - czy ktoś kiedyś próbował dołożyć boczny wózek

Postprzez czapel77 » sobota, 14 stycznia 2012, 18:02

W zeszłym rok na otwarciu sezonu w Opocznie była Oska M50 z wózkiem bocznym. Jak znajdę to postaram się wkleić jakieś foto, choć pamiętam że nie było zbyt dokładne... Zauważyłem dopiero ją jak się zbieraliśmy, ale widać że już ktoś myślał nad pomysłem
OSA M52
GSX1300R
czapel77

Postprzez kris_bdg » wtorek, 24 stycznia 2012, 20:06

Witajcie. przybyłem tu, by uzyskać chociaż jakieś informacje na temat przyczepki którą posiadam.
Przyczepka ostatnie lata spędziła w piwnicy jednej z kamienic, uratowałem ją przed losem wszystkiego co tam się znajdowało. Na zdjęciach przyczepka jest po wstępnym czyszczeniu.
Wymiary przyczepki to:
długość - 90 cm
szerokość - 40 cm w najszerszym miejscu
wysokość około 65 cm
waga około 25 kg.
Poniżej przestawiam kilka zdjęć które mam nadzieję pomogą w rozpoznaniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuje za pomoc:)
kris_bdg

Postprzez towot » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:06

Nie jestem specem od przyczepek, ale zastanawiam się czy nie jest to jakiś rodzaj przyczepki marki SAM. Rozumiem, że brak jest tabliczki znamionowej oraz jakichś otworów, które mogłoby świadczyć, że w danym miejscu się ona znajdowała. Patrząc na zdjęcia to wydaje mi się, że tylna lampa jest od WSK, kierunki od traktora Ursus, a ten błotnik to chyba jest fragment przedniego błotnika SHL M11. Powinni się jednak wypowiedzieć fachowcy od przyczepek.
towot

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne problemy