Nowa-Stara OSA w wersji elektrycznej

Pochwalcie się Waszymi Osami

Nowa-Stara OSA w wersji elektrycznej

Postprzez Woolfski » wtorek, 24 maja 2011, 19:25

witam
W sumie to jestem nowym uczestnikiem tego forum, i pewnie za chwilę mnie ktoś ukamienuje za to, co chce zrobić, ale mówi się trudno.
Z jednej strony spełniam marzenia swojego dzieciństwa gdyż chcę mieć własny kultowy motocykl, z drugiej chce przywrócić dawny blask ikonie polskiej motoryzacji. tylko, że chce pójść troszkę dalej. Stworzyć hybrydę - motocykl o napędzie elektrycznym... :)
Całą przygodę rozpoczynam od zakupu wszystkich części zawieszenia, blachy etc oraz doprowadzenie ich do użyteczności, a następnie trzeba będzie pomyśleć nad napędem oraz zasilaniem...
Zatem... zakup ramy już za sobą, kół również - teraz tylko przygotowanie do dalszej przeróbki...
chciałbym utrzymać charakter motocykla, nie zmieniając go wizualnie a uwagę swoją skupić na samym napędzie.
jak zawsze wszystko jest uwarunkowane funduszami, wiec prace moje rozciągną się pewnie w czasie. mam nadzieje ze w przeciągu roku skompletuje większość elementów. a w przeciągu następnego roku dokończyć napęd.
Z grubsza to tyle. ciekawe co o tym myślicie.
Na bieżąco wrzucam wszelkie komentarze oraz fotki na Fb - profil Quantum Project, jeśli ktoś chciałby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem zapraszam.
Woolfski

Re: Nowa-Stara OSA w wersji elektrycznej

Postprzez Marcin » wtorek, 24 maja 2011, 19:38

jak na początek powiem tak - dobrze, że nie robisz tej modernizacji z kompletnej osy, tylko ze zbiórki cześci i elementów, mam tylko nadzieje, że nie bedzie np. cięcia ramy lub podobnych operacji ...
powodzenia w pracy ;)
WSK M21 W2 SPORT/S1
WFM M06
M-72
ŻAK
OSA w częściach
Marcin

Re: Nowa-Stara OSA w wersji elektrycznej

Postprzez Woolfski » wtorek, 24 maja 2011, 21:12

Marcin napisał(a):jak na początek powiem tak - dobrze, że nie robisz tej modernizacji z kompletnej osy, tylko ze zbiórki cześci i elementów, mam tylko nadzieje, że nie bedzie np. cięcia ramy lub podobnych operacji ...
powodzenia w pracy ;)

nie nie - absolutnie. Rama zostaje taka jaką Pan Bóg stworzył - wychodzę z założenia - po co udoskonalać coś co się sprawdza doskonale. niestety co do silnika to muszę powiedzieć, że tych kilkadziesiąt lat ewolucji go ominęło i (szkoda, że tak nie jest) gdyby dalej ten motocykl był w produkcji silnik byłby pewnie podobny do dzisiejszej Vespy czy innego Piaggio. ja chce iść o krok do przodu. plan strasznie ambitny i mam nadzieję, że uda mi się go zrealizować do końca.
szkoda tylko, że części tylko z Alledrogo mam okazję ściągać i to by było na tyle. jeśli ma ktoś jakiekolwiek części do Osy zdublowane, albo po prostu niepotrzebne z miłą chęcią przyjmę pod swój dach.
Ukończyłem pracownie sztuki użytkowej i bardzo lubuję się w przedmiotach z epoki lat 50-60tych jeśli chodzi o design sztuki użytkowej. Osobiście również nie chciałbym zmieniać nic w stylistyce z lat 50-60tych więc wolę dorównać tutaj i nie zmieniać charakteru tego motocykla.
Woolfski

Powrót do Wasze Osy