Przyczepka motocyklowa - kwestia mocowania i nie tylko

Re: Przyczepka motocyklowa - kwestia mocowania i nie tylko

Postprzez bitels » środa, 2 lutego 2011, 08:44

Ze strony Zakładu Przyczep Niewiadów dział historia zakładu:

"W 1955 roku zakład został podporządkowany Zjednoczeniu ?PREDOM? i zmienił nazwę na Wytwórnia Wyrobów Precyzyjnych ?NIEWIADÓW?.
Od tego czasu firma rozwijała swoją działalność poprzez różnorodną produkcję, m.in. ozdób choinkowych, kajaków, łodzi żaglowych, młynków elektrycznych.
W 1966 rozpoczęto produkcję przyczep kempingowych. Jeszcze dwukrotnie zmieniano nazwę zakładu na Zakłady Sprzętu Domowego i Turystycznego ?PREDOM-PRESPOL? oraz w 1986 r. na Zakłady Sprzętu Precyzyjnego ?NIEWIADÓW?.
1970 r. ? Zakład zajął l miejsce we współzawodnictwie międzyzakładowym Zjednoczenia PREDOM
W 1994 roku przekształcono firmę w spółkę akcyjną. Kolejnym krokiem w historii jest wydzielenie dwóch spółek ? Fabryka Przyczep Niewiadów Sp. z o.o. oraz Fabryka Artykułów Domowych FAD Niewiadów Sp. z o.o. "

Sam osobiście mam przyczepę samochodową N250 z 1977 i przed malowaniem były na niej naklejki Predom , podobnie jak na wszystkich sprzętach domowych z tamtego okresu Predom Wrozamet, Predom Zelmer, Predom Termet.

Dzisiejsza firma Predom Sprzęt z Białegostoku:
http://www.allegrostudio.pl/biawar/ofirmie/historia.htm

Firma z Białegostoku powstała w 1968 , targi są z 1969 wychodzi na to ,ze to Białystok opracował przyczepkę którą potem produkował Niewiadów, w Niewiadowie pierwsze przyczepy samochodowe zaczęto produkować niewiele wcześniej w 1966. A weźmy pod uwagę jeszcze jedną rzecz Białystok był zakładem doświadczalnym.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez marso » czwartek, 3 lutego 2011, 14:53

mpwit napisał(a):Posłuchajcie. Ja jeszcze w kwestii historii przyczepek typ 31. Wiemy, że produkowane były przez Wytwórnię Wyrobów Precyzyjnych "Niewiadów", najprawdopodobniej tylko w latach 1971-72. Natomiast jakiś czas temu trafiłem na artykuł pt. "Targi Krajowe Jesień 1969" zamieszczony w numerze 42 "Motoru" z tegoż roku, a w nim na wzmiankę, że Zakłady Doświadczalne "Predom Sprzęt" z Białegostoku wystawiły przyczepkę motocyklową. Jest też mała fotka, z której wynika, że jest to raczej nasza "Niewiadówka". Pod spodem wklejam fragmenty wspomnianego artykułu.
Pamiętamy, że w marcu ub.r. kol. "zakrzes" zaprezentował nam świetne fotki przyczepki motocyklowej z badań kwalifikacyjnych "Predomu". Ta przyczepka jednak minimalnie różni się od tej, którą znamy. Ciekawe jest to, że widać na niej naklejkę z napisem "Predom". Podobne zachowały się na nielicznych przyczepkach do dziś.
Do napisania tego postu zmobilizowała mnie aukcja na Allegro, na którą dzisiaj natrafiłem:
http://allegro.pl/przyczepka-motocyklow ... 34952.html
Jak zatem kształtowała się historia "naszych" przyczepek? Przyznam, że zanim przeczytałem opis tej aukcji miałem takie same podejrzenia, jak sprzedający.
Może jednak ktoś dysponuje dodatkową wiedzą, a jeszcze lepiej jakimiś dowodami?
Nie ukrywam kol. "zakrzes", że liczę tutaj m.in. na Twoją pomoc :) Może w swoich zasobach masz jeszcze jakieś materiały?
A oto wspomniane fragmenty artykułu z "Motoru"
Motor 1969-42.JPG

Kolego mpwit znowu wyszukałeś nam coś ekscytującego - dzięki!

Patrząc i porównując tą prototypową przyczepkę PREDOM widać wyraźnie kilka istotnych różnic w stosunku do seryjnie produkowanych NIEWIADÓWek Typ 31 i tak:
- dyszel i jego wzmocnienie są ciut inne,
- bagażnik w porównaniu z pierwszą wersją całą metalową też jest inny ( patrz foto w załączniku ),
- tabliczka znamionowa też jest umieszczona lekko z boku.
Nie wiem jakie były lampy w prototypowej (ych?) patrząc na zamieszczony artykuł można przypuszczać, że i ten element był inny?
Jeśli ktoś z Was ( i tu szeroki uśmiech w stronę Kolegi Zakrzesa ) posiada jakąś wiedzę w tym temacie to zachęcam do podzielenie się tym, bo to rzeczywiście interesująca sprawa.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez marso » czwartek, 3 lutego 2011, 15:16

mpwit napisał(a):...Ciekawe jest to, że widać na niej naklejkę z napisem "Predom". Podobne zachowały się na nielicznych przyczepkach do dziś.
[/attachment]

Właśnie ta sprawa wymienionej przez Kolegę naklejki też mnie zastanawia i już piszę dlaczego.
Otóż w roku 1975 mój wujaszek razem ze swoim kumplem wybrali się w podróż życia na dwóch motocyklach WSK ( niesamowita historia ).
Nie były to jednak takie zwykłe WSKi - mianowicie ( i tu muszę szczegółów wypytać wujaszka ) były to WSK SPORT 175 wersje EXPORT ściągnięte z wystawy z Kanady...
Tak więc tymi WSKami wybrali się z podczepionymi Niewiadówkami, ale moją uwagę zwróciła na jednym ze zdjęć właśnie wspomniana naklejeczka.
Teraz rodzi mi się w głowie pytanie czy te przyczepki mieli jako nowe, można powiedzieć salonowe, czy zdobyte jako używane i dlaczego naklejka PREDOM ???
Może nie było by to aż tak zastanawiające w przypadku przyczepki w jej pierwszej wersji, ale widać wyraźnie że obie mają bagażnik stosowany w późniejszych egzemplarzach ...
Ciekawa sprawa na prawdę ciekawa...
Może ktoś się spotkał z taką naklejką chętnie rzucilibyśmy okiem na lepsze jej zdjęcie ...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez bitels » czwartek, 3 lutego 2011, 17:50

Chyba wyjaśniłem skąd naklejka Predom :D
Wszystkie przyczepy z Niewiadowa takie miały.
bitels

Postprzez bitels » czwartek, 3 lutego 2011, 19:39

Marso prosił o wklejenie tych fotek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
bitels

Postprzez Qlaira » sobota, 5 lutego 2011, 14:11

Musze powiedzieć że dowiedziałem się ciekawych rzeczy na temat mojej przyczepki
Qlaira

Postprzez Qlaira » sobota, 5 lutego 2011, 19:29

Zauważyłem że w większości Niewiadówek zawiaski od klapy są plastikowe
w mojej przyczepce < predom > są alluminiowe
Qlaira

Postprzez mpwit » wtorek, 22 lutego 2011, 23:17

Qlaira napisał(a):Zauważyłem że w większości Niewiadówek zawiaski od klapy są plastikowe
w mojej przyczepce < predom > są alluminiowe

Wygląda na to, że tylko w prototypach (albo prototypie, bo nie wiemy na razie czy było ich więcej, niż 1 sztuka :) ) zawiasy były aluminiowe.
Przyznam się tym, którzy jeszcze nie wiedzą, że w ramach zgłębiania historii "naszych" przyczepek, nabyłem od. kol. Qlaira prototypową przyczepkę na aukcji, do której link zamieściłem wcześniej. Chyba było warto, zważywszy, że jej nr fabryczny, to...1 :)
Oczywiście, jak będzie zainteresowanie, to zapodam tutaj jej fotki.
Przy okazji - marso, przejrzałem zdjęcia, które posiadam(y) i okazuje się, że taki bagażnik, jak w prototypie był montowany w pierwszych egzemplarzach seryjnych. Wygląda na to, że ponad setka przyczepek wyszła z takim właśnie bagażnikiem.
Coraz bardziej wciąga mnie sprawa początków (choć nie tylko) historii polskich przyczepek motocyklowych. Oczywiście będę na bieżąco informował o efektach poszukiwań. Może w najbliższym czasie dowiemy się coś więcej nt. stosowanych naklejek z napisem "Predom" :)
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez dzikken » sobota, 26 lutego 2011, 18:26

Witam...
Ostatnio natrafilem przypadkiem na to forum i dowiedzialem sie, ze w szopie posiadam tą oto wlasnie przyczepke motocyklową NIEWIADOW :shock: niestety przyczepke bardzo zniszczylem choc jeszcze gdzies ok 4-5 lat byla cala w bardzo dobrym stanie. Stelaż niestety sprzedalem na złom... a kufer slużyl do zabawy, kolo przydalo sie do taczki, która nadal mam i kolo bardzo dobrze sie w niej sprawuje... wystawilem kufer na allegro, oto link http://allegro.pl/show_item.php?item=1465561119. Teraz wiedzac jak niespotykana przyczepka jest NIEWIADÓW jestem na siebie wsciekły :) ale kto by pomyslal:) Nr fabryczny to 999. Ile jest warte takie koło??
dzikken

Postprzez al99 » piątek, 25 marca 2011, 07:29

bitels napisał(a):Spoko muszę do kolegi napisać skąd wytrzasnął takie fajne kółeczko.

Witam, jeśli był byś zainteresowany to posiadam orginalne kóka z ostatniej fazy produkcji,jakie były wypuszczone na polski rynek, niestety ze względu na koszty Niewiadów je zatąpił czymś w rodzaju koła z taczki i nie wiedzieć dla czego zakończył definitywnie produkcję.
Z tego co się oriantuję kół tego typu pozostało sporadycznie nie wiele na naszym łez padole, moje kółko jest nowe,z atestami oraz nową oponą jaka była zakładana 40 lat temu. Jedyny mankament to cena bo nie jest niska i powstaje kwestia opłacalności, no cóż to już zostaje do decyzji kupującego. Fotki postaram się opublikować na początku następnego tygodnia.
al99

Postprzez mpwit » piątek, 25 marca 2011, 11:45

al99 napisał(a):(...)posiadam orginalne kóka z ostatniej fazy produkcji,jakie były wypuszczone na polski rynek(...)
(...) Fotki postaram się opublikować na początku następnego tygodnia(...)

Czekamy z niecierpliwością za szczegółowymi fotkami.
Napisałem też priva z prośbą dot. Twojej przyczepki :)
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
mpwit

Postprzez bitels » piątek, 25 marca 2011, 13:40

Oryginalne kółko to ja mam , tylko problem jest innego typu.
Piasta oryginalnego kółka jest bardzo tandetna i wykonana z bardzo kiepskiego materiału, co by nie zrobił szybko się rozcentrowuje.Przyczepka wtedy przy pewnych prędkościach zaczyna się niebezpiecznie bujać.
Dlatego szukam lepszego zamiennika.
bitels

Postprzez siwy » sobota, 16 lipca 2011, 16:25

witam po przerwie natknołem się przypadkiem na przyczepke i kupiłem ,postaram się wrzucić fotki tej wcześniejszej poskładanej ,i tej kupionej jest to starszy model w całkiem przezwoitym stanie nr.599
siwy

Postprzez marecki » poniedziałek, 25 lipca 2011, 08:36

Panie i Panowie :) Kto chce oponkę do niewiadówka?? Jak chcecie :) to proszę :) http://www.agromech.com.pl/7.htm numer 4 :) Perfekcyjnie może nie jest bo jest to 4.0x4 a w oryginale 4.0x4.2 ale różnica minimalna a bieżnik się zgadza :) A tu http://www.agromech.com.pl/8.htm macie takie same kółko ale z felasią :) i to tyle w temacie może się komuś przyda :)
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez marecki » środa, 3 sierpnia 2011, 08:23

pokrążyłem temat :) takie kompletne koło na z łożyskami, felgą i dętką kosztuje 149zł. Maxymalna prędkość to 50 km/h. Na oś 20. Tańsza wersja z felgą jakby aluminiową i łożyskami igiełkowymi to 113 złotych. Obciążenie 250 kilo :) A przeznaczeniem tej oponki są wózki transportowe i karting :)
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez bitels » środa, 3 sierpnia 2011, 21:30

Jakie jest tam łożysko , bo dotąd w wszystkich tych kółkach rolniczych jakie oglądałem(a było ich trochę) :D było pseudo łożysko igiełkowe które nie nadawało się do niczego więcej jak do taczek.
bitels

Postprzez marecki » czwartek, 4 sierpnia 2011, 13:31

Wiem tylko że łożyska są kulkowe. Wersja z "alu"felgą ma łożyska igiełkowe. Jutro powinno mi sie udać podjechać i hmm pomacać :) jak będę miał fotki wrzucę na forum
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez mpwit » piątek, 5 sierpnia 2011, 20:57

siwy napisał(a):witam po przerwie natknołem się przypadkiem na przyczepke i kupiłem ,postaram się wrzucić fotki tej wcześniejszej poskładanej ,i tej kupionej jest to starszy model w całkiem przezwoitym stanie nr.599

Ja również miałem przerwę w obcowaniu z Forum. Nieważne. Ważne, żeby tym razem udało Ci się zapodać fotki ;) Szczególnie proszę o czytelne tabliczek znamionowych.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Postprzez jack-son » sobota, 15 października 2011, 09:22

Witam.
Co powiecie o takiej przyczepce? Nigdzie nie mogłem czegoś takiego znaleźć na necie. Niestety nie ma tabliczki znamionowej i teraz nie wiem, czy to jakaś samoróbka, czy były takie seryjnie? Warto się tym zainteresować? Dodam, że cena niska nie jest :?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Osa M52 - wkrótce będę bzykał
jack-son

Postprzez mpwit » sobota, 15 października 2011, 13:50

Hmm, znam tę przyczepkę, a raczej poznaję ją.
Nie zdradzę żadnych tajemnic, bo każdy może to sam znaleźć w necie, więc podam, co ustaliłem.
Ta przyczepka była ostatnio wystawiona na tej aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1814877293
Sprzedający zapewne ma coś wspólnego z Osą (a może jest na naszym forum?), bo w ostatnim okresie zakupił do Owada wiązkę przewodów oraz białe kedry od...wojtkaaukcje. Ale to tak na marginesie ;)
Wracając do osoby, która kupiła w dn. 17 września br. przyczepkę, to jest nią użytkownik Allegro o nicku CagLa7 z Tarnowa.
Zakładając, że to nie Ty jesteś tą osobą (sorry za hipotetyczną, ale możliwą wersję) muszę stwierdzić, że obecny właściciel rzeczonej przyczepki, trochę w nią "zainwestował" :) Na pierwszy rzut oka widać choćby, że założył jakiś klosz lampy oraz, nie wiedzieć czemu, pomalował klapę przyczepki na czarno.
Na dole załączam fotkę porównującą przyczepkę z aukcji z tą, o którą pytasz. Widać z całą pewnością, że to ten sam przedmiot.
Nie widzę jej na Allegro, więc zapewne ofertę sprzedaży trafiłeś gdzieś indziej. Zdradź z ciekawości, jak kwota kryje się pod stwierdzeniem "cena niska nie jest".
Jeśli chodzi o pochodzenie tej przyczepki, to ja osobiście twierdzę (albo przynajmniej zakładam), że jest to jakaś samoróbka, a nie seryjny produkt. Trochę wskazuje na to wykonanie. Poza tym od kilku lat drążę temat przyczepek motocyklowych i nigdy nie trafiłem na podobną.
Będę wdzięczny za opinie innych użytkowników. A może ktoś może powiedzieć coś więcej?
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne problemy