mpwit napisał(a):Posłuchajcie. Ja jeszcze w kwestii historii przyczepek typ 31. Wiemy, że produkowane były przez Wytwórnię Wyrobów Precyzyjnych "Niewiadów", najprawdopodobniej tylko w latach 1971-72. Natomiast jakiś czas temu trafiłem na artykuł pt. "Targi Krajowe Jesień 1969" zamieszczony w numerze 42 "Motoru" z tegoż roku, a w nim na wzmiankę, że Zakłady Doświadczalne "Predom Sprzęt" z Białegostoku wystawiły przyczepkę motocyklową. Jest też mała fotka, z której wynika, że jest to raczej nasza "Niewiadówka". Pod spodem wklejam fragmenty wspomnianego artykułu.
Pamiętamy, że w marcu ub.r. kol. "zakrzes" zaprezentował nam świetne fotki przyczepki motocyklowej z badań kwalifikacyjnych "Predomu". Ta przyczepka jednak minimalnie różni się od tej, którą znamy. Ciekawe jest to, że widać na niej naklejkę z napisem "Predom". Podobne zachowały się na nielicznych przyczepkach do dziś.
Do napisania tego postu zmobilizowała mnie aukcja na Allegro, na którą dzisiaj natrafiłem:
http://allegro.pl/przyczepka-motocyklow ... 34952.html
Jak zatem kształtowała się historia "naszych" przyczepek? Przyznam, że zanim przeczytałem opis tej aukcji miałem takie same podejrzenia, jak sprzedający.
Może jednak ktoś dysponuje dodatkową wiedzą, a jeszcze lepiej jakimiś dowodami?
Nie ukrywam kol. "zakrzes", że liczę tutaj m.in. na Twoją pomocMoże w swoich zasobach masz jeszcze jakieś materiały?
A oto wspomniane fragmenty artykułu z "Motoru"
mpwit napisał(a):...Ciekawe jest to, że widać na niej naklejkę z napisem "Predom". Podobne zachowały się na nielicznych przyczepkach do dziś.
[/attachment]
Qlaira napisał(a):Zauważyłem że w większości Niewiadówek zawiaski od klapy są plastikowe
w mojej przyczepce < predom > są alluminiowe
bitels napisał(a):Spoko muszę do kolegi napisać skąd wytrzasnął takie fajne kółeczko.
al99 napisał(a):(...)posiadam orginalne kóka z ostatniej fazy produkcji,jakie były wypuszczone na polski rynek(...)
(...) Fotki postaram się opublikować na początku następnego tygodnia(...)
siwy napisał(a):witam po przerwie natknołem się przypadkiem na przyczepke i kupiłem ,postaram się wrzucić fotki tej wcześniejszej poskładanej ,i tej kupionej jest to starszy model w całkiem przezwoitym stanie nr.599

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości