dokumenty

Re: dokumenty

Postprzez bitels » wtorek, 27 lipca 2010, 09:07

Zgodnie z ustawą ubezpieczeniową jeżeli pojazd ma skończone 40 lat i nie chcesz wprowadzać go do ruchu nie musisz go w ogóle ubezpieczać. A jak chcesz pojeździć najkrótszy okres na jaki można ubezpieczyć to jeden miesiąc.Umowa po czasie ubezpieczenia wygasa samoczynnie nie trzeba nic zgłaszać.
Więc nie potrzebujesz ubezpieczenia.

Do rejestracji potrzebujesz:
Dowód rejestracyjny.
Umowa kupna sprzedaży.
Ważne badanie techniczne wbite w dowód lub na zaświadczeniu lepiej to ostatnie bo w starych dowodach nie ma pewnych danych które są potrzebne dziś i każą ci wrócić do stacji diagnostycznej po te dane:
Typ, Marka ,Numer rejestracyjny ,Numer Ramy,Numer Silnika,Rok Produkcji,Pojemność silnika,Moc(w kW),Masa Własna,Maksymalna Masa całkowita,Największy dopuszczalny nacisk osi,Stosunek mocy do ciężaru,Rodzaj paliwa,Liczba miejsc,
Jeżeli nie masz tablicy rejestracyjnej to oświadczenie o utracie tablicy rejestracyjnej.

Ja dla świętego spokoju poszukał bym sobie jeszcze te osobę z dowodu, właściciela pojazdu.Może jeszcze żyje i czasem mogą być problemy.
Pamiętaj,że umowa z numerem pesel i numerem dowodu rejestracyjnego jest bardziej wiarygodna.
Ja zawsze najpierw sprawdzam właściciela z dowodu.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez Czaja » sobota, 31 lipca 2010, 11:06

Co do tego dowodu to jest taka sprawa, że oska była (i pewnie jest zarejestrowana) w Toruniu, co do właściciela to nie wiem czy go w ogóle znajdę...
Spisać fikcyjną umowę? Jakieś pismo do WK w toruniu trzeba wysłać? Czy wystarczy WK u mnie w mieście ?
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez bitels » sobota, 31 lipca 2010, 16:00

Juz ci pisałem czytaj dokładnie. Nic nie musisz wysyłać.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez oficer » wtorek, 23 sierpnia 2011, 19:24

Drodzy przyjacielem ma zamiare kupić sobie ose :) tylko jest taki problem osa ma dowód rejestracyjny znaczy jest wpisane wyrejestrowany no i ogólnie jest umowa z pierwszym właścicielem jest szansa to zarejstrować na białem tablice??
oficer

Poprzednia strona

Powrót do Inne problemy