MOja OSA M52 1963

Pochwalcie się Waszymi Osami

MOja OSA M52 1963

Postprzez hofek » piątek, 4 września 2020, 19:40

Witam ponownie.
W przywitalni już byłem teraz trochę o mojej osie, nabyłem ją dwa tygodnie temu, i chciał bym ją odrestaurować (wyremontować) jak zwał tak zwał do wiosny 2021, jestem po miłej rozmowie z Yaro który mnie trochę już pokierował, ale chciał bym na forum uzyskać trochę pomocy odnośnie miejsc gdzie można kupić (kupować) części do niej, bo jednak trochę braków jest.
Zacznę od:
- pokrywy trójkątnej na przednią lampę i zamka oraz tej chromowanej osłony zamka oraz samego zamka ?
- znaczki emblematy tył i przód ? (tu już Yaro mnie trochę pokierował
- obejma zbiornika paliwa ?
- osłona cylindra ta blaszana ale ta mniejsza (podobno tańsza i bardziej dostępna
- listwy aluminiowe na podesty oraz na przedni błotnik ? (tu też trochę mam już informacji).
- kedry ?
- sprężyny różnego rodzaju ?
- części silnika głownie elementy skrzyni biegów ?
- klosz lampki tylnej ?
Jeśli nie wymagam zbyt wiele jak by się dało dopisać obok zapotrzebowania jakieś namiary i gdzie to nabyć lub ktoś na forum posiada to będę zobowiązany :roll:

Pewnie dojdzie jeszcze trochę detali ale te dopiero wypłyną w praniu.

Tak na marginesie zajmuje się również polerowaniem wibracyjnym aluminium, posiadamy dwie maszyny w miejscowości Wólka Radzymińska k/Warszawy. już kilkukrotnie polerowaliśmy bębny i szczękotrzymacze oraz kultowe kratki.
Dla forumowiczów na hasło osomania ceny specjalne i tak np. za komplet kratek na kokon normalnie liczymy 300-350 pln a dla forumowiczów 200-250 w zależności od stanu i przygotowania.
poniżej zdjęcie wypolerowanych kratek.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
hofek

Re: MOja OSA M52 1963

Postprzez Yaro » piątek, 4 września 2020, 22:19

Pokaż więcej fotek detali swojej Oski. Może coś przeoczyłeś i braków jest trochę więcej. Na pewno obecność na forum pomoże w ich uzupełnianiu no i tu możesz uzyskać wiedzę co warto kupić (bo akurat spełnia nasze wymagania jakościowe). A jeśli chodzi o polerowanie wibracyjne to masz pożądane na forum możliwości i cieszy mnie Twoje podejście dotyczące zniżek dla forumowiczów - tędy droga. A jeśli mogę wypowiedzieć się w sprawie braków to:
- pokrywa trójkątna na przednią lampę - trzeba polować bo zamienniki są rożnej jakości. Ja na początek pojechałbym z obudową lampy na motobazar i przymierzył klapkę made by Klasykmoto (może wyda);
- zamek - fajne i niedrogą są na skuterach dębica
- chromowana osłona zamka - masz już namiar ode mnie na Włodka (będzie Ci jeszcze potrzebna obsada aluminiowa do zamka od Wojtexa i przesuwka od Art Moto
- znaczki emblematy tył i przód - już prawie są (zapraszam do działu sprzedam)
- obejma zbiornika paliwa - tylko Zygzak
- osłona cylindra ta blaszana ale ta mniejsza - polowanie albo doklepanie własnej (ta akurat jest najprostsza)
- listwy aluminiowe na podesty oraz na przedni błotnik - znowu kłania się Włodek
- kedry - tylko i wyłącznie Marecki )na pewno bd potrzebne te dywaniki, które Marecki również ma (służę namiarem)
- sprężyny różnego rodzaju - co nieco jest na skuterach dębica
- części silnika głownie elementy skrzyni biegów - Allegro i OLX - ale ja bym 12.09 pojechał na motobazar na Bemowo
- klosz lampki tylnej - Art Moto
Jak widzisz większość braków można bez problemów uzupełnić :)
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Karol » sobota, 5 września 2020, 08:02

Klapkę na przednią lampę kupisz u klasykmoto, są wykonane zgodnie z oryginałem i naprawdę tak jak potrzeba. Mają niestety jedną długość a występowały oryginalnie dwie. Także musisz zmierzyć długość wycięcia w obudowie. Jak to zrobisz napisz tutaj ja poszukam w moich wiadomościach jaki wymiar oni sprzedają :)
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez hofek » sobota, 5 września 2020, 11:44

Yaro napisał(a):Pokaż więcej fotek detali swojej Oski. Może coś przeoczyłeś i braków jest trochę więcej. Na pewno obecność na forum pomoże w ich uzupełnianiu no i tu możesz uzyskać wiedzę co warto kupić (bo akurat spełnia nasze wymagania jakościowe). A jeśli chodzi o polerowanie wibracyjne to masz pożądane na forum możliwości i cieszy mnie Twoje podejście dotyczące zniżek dla forumowiczów - tędy droga. - bardzo dziękuję czuję że tu na tym forum naprawdę ludzie chcą pomóc jestem pod wrażeniem :) A jeśli mogę wypowiedzieć się w sprawie braków to:
- pokrywa trójkątna na przednią lampę - trzeba polować bo zamienniki są rożnej jakości. Ja na początek pojechałbym z obudową lampy na motobazar i przymierzył klapkę made by Klasykmoto (może wyda); - jadę oczywiście tylko nie miałem pojęcia że trzeba ze sobą zabrać lampę :)
- zamek - fajne i niedrogą są na skuterach dębica - dzięki już zamówiełem :)
- chromowana osłona zamka - masz już namiar ode mnie na Włodka (będzie Ci jeszcze potrzebna obsada aluminiowa do zamka od Wojtexa i przesuwka od Art Moto - tak będę dzwonił do Włodka w poniedziałek
- znaczki emblematy tył i przód - już prawie są (zapraszam do działu sprzedam) - zaraz tam zajrzę
- obejma zbiornika paliwa - tylko Zygzak - do niego też przedzwonię w poniedziałek
- osłona cylindra ta blaszana ale ta mniejsza - polowanie albo doklepanie własnej (ta akurat jest najprostsza) - na razie poszukam na bazarze, a co powiesz o tej osłonie na OLX co jest wykonana z włókna za 400,00 pln za komplet ?
- listwy aluminiowe na podesty oraz na przedni błotnik - znowu kłania się Włodek - jak wyżej
- kedry - tylko i wyłącznie Marecki )na pewno bd potrzebne te dywaniki, które Marecki również ma (służę namiarem) - poprosze o namiar
- sprężyny różnego rodzaju - co nieco jest na skuterach dębica - tak widziałem i jest też trochę części do silnika też
- części silnika głownie elementy skrzyni biegów - Allegro i OLX - ale ja bym 12.09 pojechał na motobazar na Bemowo - jestem
- klosz lampki tylnej - Art Moto - masz jakiś link do strony ? bo firm z nazwą artmoto jest chyba z 10 :)
Jak widzisz większość braków można bez problemów uzupełnić :)
- naprawdę jestem pod wrażeniem
hofek

Postprzez Karol » sobota, 5 września 2020, 15:18

-Lampa i nie tylko do Osy. Przejrzyj aukcje zanim zamówisz
https://allegro.pl/oferta/klosz-tylnej- ... e=facebook
-Marecki: kedry, dywaniki, i różne inne do osy tematy: 502-569-500
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Powrót do Wasze Osy