mwasiu napisał(a):Panowie ponieważ cel jest szczytny poświecę swój jeden klosz. Jest in w takin stanie że założyć już go nie wypada ale jako model nadaje się w zupełności.
Karol napisz na prv gdzie klosz wysłać.
Bandurko napisał(a):Trzymam mocno kciuki za ceny jakie podałeś.
Z rozeznania jakie zrobiłem to koszt formy nie do końca leży w materiale (choć płyty z prowadzeniem też kosztują) a w czasie niezbędnym na wykonanie formy. Potrzebna jest frezarka 5-osiowa. Zewnętrzne klosza jest raczej proste, choć forma wymaga ręcznego polerowania żeby powierzchnia klosza nie była matowa. Wyzwaniem jest wnętrze klosza, a konkretnie prążkowanie. Żeby je odwzorować jak w oryginalne to trzeba to albo rylcować albo frezować narzędziem o małej średnicy. A jedno i drugie trawa. Koszt pracy maszyny 5-osiowej to ok 150zl. Można też drążyć ale to wogóle już droga technologia.
Mnie samą robociznę wycenili na jakieś 10-15tys. No chyba, że ktoś formę zrobi na lewo to wtedy może zejść z ceną. Ale godzin nie przeskoczy a i tak swoje weźmie. Forma musi mieć dwa gniazda z osobnymi kanałami do wtrysku żeby jeszcze wtrysnąć element oświetlania tablicy.
Piszesz o rentgenie ale chodzi CI chyba o skaner 3D? To pozwoli stworzyć model na podstawie którego generuje się programy obróbcze.
To koszt niewielki bo u mnie chcieli 300zł.
Będę miło zaskoczony jeśli cena będzie oscylować wokół 10tys. Ale znając realia wytwarzania form wtryskowych jestem sceptyczny.
Od razu uprzedzam nie jestem pesymistą a realistą
Yaro napisał(a):No oprócz skuterów mamy nadzieję, że pojawią się na forum. Czekamy na dalsze informacje.
Powrót do Karoseria i zawieszenie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości