Układ wydechowy Osa M50

Układ wydechowy Osa M50

Postprzez zakrzes » piątek, 18 września 2009, 13:45

Witam wszystkich ponownie,

ostatnio próbowałem kupić dorabiany kompletny układ wydechowy do Osy M50. Szczęśliwie się złożyło, że mogłem go od razu przymierzyć do swojej Osy i okazało się, że... nie pasuje :?
Umówiłem się z człowiekiem, który to dorabia, że przyjadę do niego z Osą i on mi dorobi tak, żeby pasowało.
W każdym razie miał dwa wzory komory ekspansyjnej: jedna prostopadłościan o podstawie trapezu, druga - spłaszczona z jednej strony, a z przeciwnej trapez.
Obydwa wzory były stosowane w Osach M50, co widac analizując Instrukcje naprawczą i katalog części.
Chciałbym do swojwj Osy zamontować komorę "nie spłaszczoną" z tym, że "tłumikarz" twierdzi że zrobił ją na oko bo ktoś kiedyś chciał.

Czy byłaby możliwość żeby ktoś zwymiarował i ewentualnie sfotografował z różnych stron taką komorę? Oczywiście mile widziane zdjęcia i wymiary także tylnego tłumika.
Chodzi bowiem o to, że ta komora nie ma tylko wyglądać podobnie do oryginału, ale przede wszystkim powinna mieć właściwą objętość, co przy silniku dwusuwowym ma pierwszorzędne znaczenie.

Będę wdzięczny za pomoc, a przy okazji tłumikarz będzie miał właściwy wzór i wtedy zapewne niejeden Forumowicz byłby zainteresowany takim zestawem.

Pozdrawiam,
Adam
zakrzes

Re: Układ wydechowy Osa M50

Postprzez zakrzes » czwartek, 1 października 2009, 09:39

Witam ponownie,

czyżby niekt nie dysponował oryginalnym wydechem do M50?
Zdawałem sobie sprawe że jest z tym ciężko, ale nie wiedziałem że aż tak ;)

Jeśli macie chociaż zdjęcia to prosiłbym o ich udostępnienie.

Pozdrawiam,
Adam
zakrzes

Postprzez zakrzes » piątek, 2 października 2009, 09:33

Dokładnie - wydech w M50 składa się z 2 części: tłumik tylny i przednia komora ekspansyjna, która na dodatek wystepowała w dwóch kształtach (spłaszczona z przodu i nie spłaszczona).
Najprawdopodobniej zabiorę swoją Osę do tego tłumikarza i spróbujemy dopasować to co on ma tak, żeby pasowało. Ogólnie jego elementy wyglądają dobrze, tylko probelm jest z ich spasowaniem żeby o nic nie zawadzały w motocyklu.
Mimo wszystko gdyby ktoś miał coś na wzór to jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Adam
zakrzes

Postprzez tublasek » środa, 7 października 2009, 18:50

Myślę, że u tego Pana dowiesz się dużo
http://www.motory.hg.pl/new1/index.htm
Dzwoniłem do niego i powiedział, że do osy m50 tłumik kosztuje 400 zł. Pozdrawiam
Kiedyś też widziałem taki tłumik na allegro poszedł za 550 zł.
tublasek

Postprzez Kera71 » czwartek, 8 października 2009, 18:43

W Łomiankach jest człowiek, który produkuje takie wydechy, często wystawia się na motogiełdach. Ale cygaro jest ładniejsze i je widać, więc ja również przeszedłem na nieoryginał, chociaż posiadam ten z 60-lat.
Kera71

Postprzez zakrzes » czwartek, 15 października 2009, 08:17

Witam ponownie,
jak słusznie zauwazyliscie - chodzi o Łomianki ;)
Problem jednak w tym, że jego tłumik (przednia komora) nie pasuje i trzeba zweryfikować wzór. Sama końcówka rury wychodząca z jego głównego tłumia też budzi moje wątpliwości.

Poza tym, jak zapewne wszyscy wiedzą, nie można zmieniać wydechu do dwusuow według własnego uznania. Pojemność układu wydechowego jest tu dokładnie obliczona i ma znaczący wpływ na moc silnika. Dlatego też zastosowanie do silnika 150ccm wydechu od 175ccm, przynajmniej teoretycznie, nie jest wskazane. Nie wiem jak zachowuje się M50 z tłumikiem od M52. Poza tym chciałbym złożyc sobie oryginał.

Pozdrawiam,
Adam
zakrzes

Postprzez Kera71 » sobota, 24 października 2009, 23:53

Witam. NIe jestem znawcą ale z tego co wiem do 2 taktów tłumik powinien mieć kształt cygara - chodzi o odbicie gazów. Sam mam 150 i mam stary wydech w garażu ale przeszedłwm na ten od 175 który zresztą nabyłem w łomiankach - wada - jest głośny ale gość nie ukrywał, że nastawia się na jego wygląd a w środku to już nie ta sama bajka co oryginał. Więc osa 150 chodzi na nim bardzo dobrze.. problem to kolektor wydechowy. Polecam cygaro ze względu na wygląd.:-)
Kera71

Postprzez wiaterek » niedziela, 25 października 2009, 16:16

witam,

Jako zwolennik oryginałów podzielam zdanie kolegi Zakrzes :D Tłumiki są dobierane do danego typu silnika a dlaczego tak jest to...konstruktorzy naszych os wiedzą najlepiej. ;) . Np. pozornie identyczne na zewnątrz tłumki SHL M11 i M17 są w środku innej budowy dostosowanej do charakterystyki silnika z którym mają współpracować. Co do zdjęć układu wydechowego m50 AD 1959 to planuję na zimowe miesiące gneralne odświeżenie mojego owada - wtedy postaram się cyknąć kilka zdjęć i zamieścić na forum. W kewstii estetyki - najładniejsze są zawsze :D :D... oryginały.

Pozdrawiam
wiaterek

Postprzez Kera71 » niedziela, 25 października 2009, 18:26

wszystko to prawda.. ale w czasach realnego socjalizmu jakoś nie wierzę w lata testów i obliczeń co do budowy wydechu motorka, który badziej był nastawiony na długowieczność przy niskiej jakości paliwa i olejów niż na wyczyn. Osa miała jechać przy optymalnej prędkości 50 km/h i to robi. Prawdą jest, że oryginał o oryginał.
Kera71

Postprzez zakrzes » wtorek, 27 października 2009, 14:33

Witam ponownie,

cieszę się że nie tylko ja dążę do osiągnięcia pełnego oryginału swojej Oski ;)
Co do obliczeń "w czasach realnego saocjalizmu" to niejeden zapewne by się bardzo zdziwił, ale co jak co - policzone wszystko było na 100%.
Wiele rzeczy można zarzucić poprzednim czasom, ale nie to że konstruktorzy robili coś żeby tylko jeździło. Sama nowatorska konstrukcja Osy: budowa ramy, położenie silnika, układ smarowania, zawieszenie na 14" kołach świadczą już o tym, że musiało to być policzone i przemyślane. Nasi konstruktorzy mieli niestety więcej zapału i umiejętności niż pozwalała im partia. Niestety wielu rzeczy wdrożyć nie mogli z prostego politycznego powodu: nie, bo nie.

Pozdrawiam i nadal liczę że uda się obfotografować kompletny wydech do M50.
Adam
zakrzes

Postprzez wiaterek » wtorek, 27 października 2009, 20:36

Witam,

W mojej M50 jest kompletny wydech. Jeżeli możesz poczekać ( to może być nawet kilka tygodni) aż uporam się z bieżącymi sprawami i zabiorę za osę, to zrobię i prześlę Ci dokładne zdjęcia.

Pozdrawiam
wiaterek

Postprzez marso » wtorek, 27 października 2009, 21:38

Kolego wiaterek poprosimy tutaj te dokładne fotki wydechu Twojej ślicznej M50tki.
Pozdrowionka
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez hodscha » wtorek, 27 października 2009, 23:28

Dawno nie byłem na 4um. Mam Osę M50 w częściach z przebiegiem 7000km...jutro poszperam jak trafię do garażu i zrobię foty. Wstawię na 4um wieczorem
WFM OSA M50, 1961
PF 126p, 1983
Rower Ural, kto to wie?
Zbieram stare aparaty!!!!
Robię zdjęcia http://www.instagram.com/bartek_nakielny
hodscha

Postprzez zakrzes » czwartek, 29 października 2009, 15:07

Witam,
oczywiście wiaterek, że poczekam. Każda informacja na ten temat oryginalnego wydechu będzie bardzo przydatna. Dobrze byłoby jakby udało Ci się zrobić zdjęcia z róznych stron i najlepiej prostopadle do wydechu (rzuty) żeby można było określić proporcje i wymiary.
Oczywiście mile wydziane wszelkie wymiary.
Pozdrawiam,
Adam
zakrzes

Postprzez mucha68 » czwartek, 29 października 2009, 17:43

Z tego co ostatnio czytałem,to w M-50 stosowano dwa rodzaje komory ekspansyjnej ,zmiany dokonano w 1960r. http://www.polskie-motocykle.jak.pl/
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez Kera71 » czwartek, 29 października 2009, 23:24

Podoba mi się to patriotyczne podejście i wiara w Naszych konstruktorów.. więc nie polemizuję więcej, gdyż też nie raz udawadniałem ich wyższość.. :-). Co do oryginalnego wydechu to skłądał się on z 2 "puszek". Pierwsza miała moim zdaniem kształt owiewki (klina) i znajdowała się przed i pod cylindrem, tak jakby miała kierować strumień powietrza na niego, a druga część tuż za cylindrem.
Kera71

Postprzez Karlos » niedziela, 27 grudnia 2009, 22:05

Witam, odnawiam temat.
Czy posiada ktoś oryginalny kompletny tłumik do OSY M50 :?: Zależy mi na dokładnych zdjęciach, najlepiej rysunkach z wymiarami, chciałbym sobie zrobić takowy tłumik. :D
Może ktoś wie jak jest wewnątrz zbudowany :?: :?: Komora ekspansyjna jest pustą puszką o określonej pojemności i w odpowiedniej odległości od okna wydechowego, czy posiada jakieś przegrody, to samo pytanie dotyczy tłumika.
Tak jak pisałem, chcę sobie zrobić takowy tłumik, napewno doświadczeniem i spostrzeżeniami podzielę się na forum :!:
Karlos

Postprzez marecki » poniedziałek, 4 stycznia 2010, 11:33

Witam
Zestaw tłumików do Osy występował w 2 wersjach bo ta spłaszczona miała odrobinę poprawić chłodzenie silnika.Coś jak spojler do nagarniania powietrza. Nie bardzo wiem czemu nie pasuje wersja z giełdy bo te człowiek dorabiał ją na podstawie zestawu który dostarczył mu mój znajomy i z opinii które słyszałem wszystko było OK.Na samym początku dorabiał je z zza krótką rurką wydechową ale od jakiegoś czasu widziałem że miał je takie jak być powinny. Mam oczywiście taki zestaw tłumików i o ile się do niego dokopię to porobię fotki i zamieszczę
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez marecki » wtorek, 5 stycznia 2010, 11:20

Witam
Tak na szybko wrzucam co już miałem w fotkach reszta za chwilę http://picasaweb.google.pl/Marecki1967/Osy#
pozdrawiam
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez zakrzes » piątek, 8 stycznia 2010, 12:30

Witam ponownie,
o ile dobrze pamiętam to zestaw z Łomianek, który przymierzałem, nie pasował w przedniej części. Przednia komora miała rure łączącą z kolektorem wspawaną pod dziwnym kątem przez co cała komora nie była równoległa do ramy. Poza tym zawadzała o przyspawane do ramy mocowanie linki hamulcowej.
Sam tłumik pasował bardzo dobrze - o nic nie zawadzał, Podcięcie na złożoną podstawkę centralną również było OK.
Jedynie końcówka wydechu, czyli zasadnicza "rura wydechowa" wychodząca z tylnego tłumika była wygięta pod kątem prostym przez co była równoległa do ramy. Powszechnie wiadomo, a na zdjęciu kolegi mareckiego widać to dobrze, że rura ta odchodzi od tłumika pod kątem rozwartym a nie prostym.

Zatem kolego marecki - jeśli udałoby Ci się zrobić zdjęcia rzutów całego układu to byłbym wdzięczny ;)

Pozdrawiam,
zakrzes
zakrzes

Następna strona

Powrót do Silnik i osprzęt