przez Yaro » czwartek, 17 września 2015, 17:35
Dzięki za konstruktywne uwagi. Rzeczywiście otwory montażowe można by zrobić, podobnie otwór na bolec blokujący wskazówkę. Odpuściłem to sobie z dwóch powodów - po pierwsze brak tych bolców (nie rozglądałem się specjalnie za nimi ale myślę, że jeśli ktoś zechce swój licznik odnowić to jeden bolczyk znajdzie - choćby ze starego licznika- bo z większą ilością może być problem), a po drugie tarcze wycinane są laserem i za użycie lasera trzeba zapłacić. Wycięcie tych trzech małych otworków podniosło by cenę tarczy (koszty chcę ograniczać maksymalnie) a myślę, że zrobienie ich we własnym zakresie jest dość proste (czymś ostrym odcisnąć znaczek i wywiercić małym wiertełkiem) w przeciwieństwie do otworu pod wskazówkę i otworu na licznik kilometrów. Jeśli chodzi o tłoczenie to chyba idziemy tym samym tropem. Mam już projekt stempla z poliamidu, muszę tylko dać go do wykonania. Inny nasz kolega (który ze mną współpracuje w sprawie tarcz) poszedł inną drogą. Jego przyrząd nie dotyka elementów nadrukowanych (nie będę pisał o szczegółach jak to robi bo nie jestem upoważniony do zdradzania ich) a pierwszy efekt można zobaczyć na wydrukowanej i wytłoczonej tarczy, której zdjęcia zamieściłem nieco wcześniej (co prawda dostawałem sygnały, że przetłoczenie jest za duże ale nie jest to kwestia przetłoczenia a raczej mojej oszczędności - chciałem na arkuszu zmieścić jak najwięcej tarcz i zostało u góry za mało miejsca żeby ją dobrze przytrzymać podczas tłoczenia - dlatego troszkę uciekło). Tarcze, które wydrukowałem i wyciąłem ostatnio (małe i duże) pokazałem Mareckiemu na MWB w Łodzi. Można zasięgnąć jego opinii na temat jakości tarcz bo moja może być nieobiektywna

. Powiem tylko tyle - jak je wyciągnąłem przy stoisku Mareckiego to zaraz znalazł się chętny na kupno (nawet niewytłoczonych) ale uznałem, że półprodukt nie pójdzie w świat. Pozdrawiam i czekam na uwagi, pomysły i propozycje

Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502