Nie domagania silnika ???

Nie domagania silnika ???

Postprzez dodo88 » środa, 14 stycznia 2015, 11:35

Witam,
jestem w trakcie odbudowy OSY mojego pracodawcy ,niestety nie określę teraz który to model ale bodajże m52.
Motorek był nie odpalany ładnych parę lat...udało mi się uruchomić ale został problem regulacji chyba ,tzn. nie mogę ustawić równych wolnych obrotów (gaźnik pegaz) Gaźnik jest wyczyszczony,poziom paliwa ustawiony,z elementami gaźnika wszystko jest ok. Z tym,że przy odpalaniu potrafi "oddać w nogę" i przy niższych obrotach chodzi jakby wypadał zapłon.
Przy pokręcaniu śrubą od obrotów jestem w stanie ustawić tylko wyższe obroty,jeśli chcę ustawić niższe to pochodzi chwilę i zdycha...
Jakieś sugestie i rady ?
pozdrawiam i dzieki z góry za pomoc!
dodo88

Re: Nie domagania silnika ???

Postprzez Halcik » środa, 14 stycznia 2015, 11:50

Jak oddaje w nogę to zapłon za wczesny. Jak nie pracuje na niskich to albo ciąg dalszy zapłonu, ale może też być kondensator lub gaźnik.
Jak oceniłeś stan gaźnika? wymiana dysz, zaworka i pływaka nie załatwia sprawy.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez dodo88 » środa, 14 stycznia 2015, 12:02

Jeśli byłby to kondensator to czy problem nie pojawiał by się przy każdym zakresie obrotów silnika?
Jeśli chodzi o gaźnik,to może nie tyle co go oceniałem, rozkręciłem go i wymieniałem te części o których piszesz na nowe (z epoki) jak zaczęły wychodzić problemy z obrotami etc...
Pływak jest cały,ustawiłem w ten sposób,że paliwo spływając grawitacyjnie zapełnia komorę a chwilę po przepompowaniu go przelewa ALE -zauważyłem,że gdy już chodzi i zaczyna tracić obroty a ja przepompuję w tym momencie gaźnik to obroty automatycznie się same zwiększają na jakiś czas.-ale podniesienie minimalnie poziomu paliwa spowoduje to ,że będzie się już przelewał Po wielokrotnym ustawianiu pływaka jest podobnie.
p.s.śruby regulacji też wymieniałem.
Dziś rozgrzebię zapłon,napewno warto go przejrzeć i poczyścić co nie co,sprawdzić połączenia etc...
Takie szybkie pytanie (pewnie na forum gdzieś jest...) -ile mm przed gmp ustawić tłok i jaka przerwa na platynkach?
dodo88

Postprzez Halcik » środa, 14 stycznia 2015, 13:43

Kondensator wiąże się z iskrzeniem na platynach i osłabieniem iskry. Ogólnie na dużych obrotach pewnie by chodził, a problem byłby na niższych gdy obroty są niewielkie.
Jeśli chodzi o gaźnik to poczytaj jak się go reguluje, a ja dodam od siebie, żebyś sprawdził luz na przepustnicy i szczelność kadłuba (nazwa mi teraz uciekła, element który trzyma śruba przykręcona od dołu, a można go wypchnąć do góry). Ustawienie poziomu gaźnika będzie dla Ciebie również ważne. A nie chodzi o sam fakt przelania się paliwa. Śrubki wymieniłeś tylko dla stylistyki bo one się nie niszczą. Gorzej z przepustnicą, rozpylaczem i zaworkiem paliwa. Dysza główna i małą są również długowieczne jeśli tylko nikt nie grzebie w nich drutem
Najlepiej przejrzyj serwisówkę od OSY lub SHL M11 i poczytaj o regulacji gaźnika.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez dodo88 » środa, 14 stycznia 2015, 17:38

Rozebrałem i wymyłem zapłon,przy okazji wymieniłem simering bo ewidentnie puszczał i przez co cały stojan był zapuszczony.
Regulacja gaźnika nie jest mi specjalnie obca ,w zasadzie to w każdym pojeżdzie z epoki przeprowadza się jąw podobny sposób ale za jakieś niedomówienia przepraszam z góry bo styczność z OSKĄ mam pierwszy raz.
Może faktycznie to kondensator ? -na wolnych nie chodzi za skarby,na wyzszych już chyba lepiej...
Śrbuy regulacji wymieniłem i porównując nowe do starych to te nowe były troszkę dłuższe.
Ogólnie silnik ma baaaardzo opóźnioną reakcję na kręcenie śrubami przy gaźniku. Śrubami obracam powoli i z wyczuciem ale cioężko wyłapać kiedy praca silnika sięzmienia bo dzieje sięto naprawdę bardzo późno... :roll:
dodo88

Postprzez borewicz81 » środa, 14 stycznia 2015, 20:21

Jeżeli ustawiłeś zapłon i przerwę na platynach i świecy to winny bedzie gaznik. Warto także sprawdzić jak wygląda świeca, jej kolor. Jeżeli simering od strony magneta puszczał jest duze prawdopodobieństwo że pozostałe też nadają sie do wymiany ( to może być przyczyna nierównej pracy silnika).
Jak i czy wogóle reaguje silnik po kręceniu śrubą od powietrza?
Z własnego doświadczenia wiem, że jesli moto długo stało to gaznik najlepiej na śrubki pierwsze rozłożyć, łącznie z wybiciem z korpusu prowadzenia przepustnicy i wygotowac na chwile w roztwoże octu 5% przy okazji wymieniając uszczelki wewnętrzne. Pegazy maja to do siebie że lubią być kapryśne :) i bardzo wrazliwe na lewe powietrze. Przy okazji pożądnie uszczelnić połączenie krócca i sprawdzić jego płaszczyzny względem gaznika i cylindra.
Bardzo często dochodzi do odkształcenia płaszczyzny gaznika przyległej do krócca (dzieje się tak na skutek przeciągnięcia srób łączących te dwa elementy).
Warto zastanowić się nad kupnem nowego gaznika nawet wspólczesnego żeby zlokalizować i wyeliminowac problem. A stary do porządnej regeneracji (polecam zakład w puszczykowie, konkretna robota niestety za konkretną cene).
borewicz81

Postprzez kpt-bomba » czwartek, 15 stycznia 2015, 02:54

korpus z srodka warto wyprasowac .nagrzej caly gaznik , spryskaj jakims olejkiem i wystukaj środek do góry znajdzieszvtam małą dyszkę która zapewne jest zapchana.dyszka jest wkręcona z boku i nie jest widoczna bvez wyprasowania środka.zaznacz ktora uszczelka gdzie idzie bo pod dolnym korkiem jest podobna do tej w w środku korpusu ktora wypadnie jak wyprasujesz środkową częśc. sprawdz jeszcze czy śruba spustowa komory wału korbowego jest szczelna ,ma miec uszczelkę fibrową.
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez dodo88 » czwartek, 15 stycznia 2015, 09:57

W takim razie,dziś ustawię dokładnie zapłon -wczoraj go trochę opóźniłem bo odbijał przy odpalaniu ale dalej to samo,tzn.dalej daje w nogę a opóźniłem dość sporo...
Ustawię zapłon,jeżeli to nic nie da,to gaźnik na kanał.
Właśnie martwi mnie stan simmera od strony sprzęgła,nie wiem czy będzie możliwość wyciągnięcia go bez konieczności połowienia silnika? -są jakieś bezinwazyjne metody? Potem przewertuję forum w poszukiwaniu tematu z tym simmeringiem.
Ciężko określić reakcję silnika na kręcenie śrubą od powietrza,mam wrażenie,że wogólę na to nei reaguje... Lewe powietrze wykluczyłem,przylgnie gaźnika do kolanka także sprawdzałem i jest ok,tzn.równa.
dodo88

Postprzez Halcik » czwartek, 15 stycznia 2015, 10:09

A tak wygląda regeneracja lub przynajmniej częściowe sprawdzenie pegaza

https://sites.google.com/site/junakserw ... cja-kierko
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez dodo88 » czwartek, 15 stycznia 2015, 11:10

Przeszukałem cały dział tyczący silnika ,nie znalazłem żadnych wskazówek o wyciąganiu simmeringa od strony sprzęgła bez połowienia silnika... Tzn.wiem jak to można zrobić ale pytanie,czy ktoś próbował i udało się bez żadnej szkody ?
Co do filmu przedstawiającego przegląd gaziora,dzięki ,napewno w ten sposób rozbioręgaźnik i sprawdzę co nie co. Mam drugi taki do dyspozycji,trochę nie kompletny.
Aaaa i sprawdzę ten korek spustowy skrzyni korbowej.
Logicznie myśląc,może byćduże prawdopodobieństwo przepuszczania simmera (od sprzęgła) ,przy zwiększonych obrotach będzie przepalał nadmiar oleju,natomiast przy niższych to raczej ciężko.
dodo88

Postprzez Halcik » czwartek, 15 stycznia 2015, 12:13

Spuść olej ze skrzyni i zapal silnik. Jak będzie ok, to winą obarczysz simering. Z walniętym simeringiem silnik powinien bardziej kopcić. Jak bez zmian to popatrz w gaźnik
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Re: Nie domagania silnika ??? Pierwsza pomoc...

Postprzez dodo88 » czwartek, 15 stycznia 2015, 23:58

kurrr...zapioł. Dziś niewiele miałem czasu by zdziałać coś przy Osie ale,podmieniłem kondensator i stwierdzam,że ten który był 100% sprawny jest. Miałem także platynki,nowe -bodajże przeznaczenie było do wsk 125. Ale wymieniłem bo te stare widać ,że spawały już trochę w swoim życiu a po za tym były już znacznie zużyte.
Do sedna... za nic w świecie nie mogę ustawić dobrze zapłonu,już mówię... -problem jest taki,że ustawiam przerwę 0.3-0,4mm na przerywaczu,iskra się nie pojawia,dopiero gdy trochę pokręcę 'na oko' udaje mi się uzyskać solidną iskrę ALE nie mam zakresu by ustawić kąt wyprzedzenia zapłonu,tzn.rozwarcie platynek wypada praktycznie w najniższym położeniu tłoka,kręcę w lewo i w prawo,koryguję przerwę ale nic :?
Można powiedzieć,że wygląda to tak jakby krzywka była w zupełnie odwrotnym położeniu.
Jak mogę rozwiązać problem?
Kurde,zapłon mi znany a tu taki zonk,zupełnie nie rozumiem.
Będę wdziećzny za wszystkie podpowiedzi.
dodo88

Postprzez kpt-bomba » piątek, 16 stycznia 2015, 04:01

zadzwon do mnie jutro to krok po kroku podpowiem bo nie trzyma sie kupu to co piszesz... jak to w najnizszym punkcie?? jaki masz symbol na kole magnesowym ? czy na pewno w prawo krecisz kolem magnesowym?
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez dodo88 » piątek, 16 stycznia 2015, 20:19

Ok,zadzwonię jutro,tylko prześlij kolego numer na prv.chyba ,że masz w profilu,to znajdę ;)
Wiem,że to sięnie trzyma kupy co piszę,dlatego jestem zdziwiony... Kołem oczywiście ,że kręcę w prawo.
Poprostu iskra pojawia się bardzo wcześnie i za nic nie mogę jej ustawić ,te 4,4mm przed gmp,
dodo88

Postprzez towot » piątek, 16 stycznia 2015, 22:59

Kolego spójrz pare linijek wyżej nad Twoim postem
towot

Postprzez dodo88 » sobota, 17 stycznia 2015, 08:55

towot napisał(a):Kolego spójrz pare linijek wyżej nad Twoim postem

tzn?
Czytam na bieżąco,tylko teraz napisałem z czym nie mogę dojść do ładu,tj.kąt wyprzedzenia zapłonu.
Wcześniej opisałem,że oddaje w nogę bo za wczesny ,po wymianie platynek nie oddaje bo teraz iskra jest prawie w najnizszym położeniu tłoka.
dodo88

Postprzez Halcik » sobota, 17 stycznia 2015, 10:02

W każdej wypowiedzi kapitana jest w stopce umieszczony do niego numer telefonu
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez dodo88 » piątek, 23 stycznia 2015, 16:45

NO!
Temat ogarnięty, okazuje się ,że nie wymagało to nie wiadomo jakich ingerencji a za sprawą forum i Waszej pomocy wszystko jest ok :)
Jeśli chodzi o zapłon to wymieniłem platynkę z kowadełkiem,założyłem NOWE koło magnesowe.
Gaźnik rozebrałem wg.wskazań na czynniki,w tym kadłubie co to się wybija po podgrzaniu korpusu gaźnika była zapchana ta mała dysza paliwowa,oraz sam korpus lekko przypchany.
Złożyłem,po ustawieniu zapłonu,lekka poprawa ale nadal lipa...
Uszczelniłem śrubę spustową skrzyni korbowej -a to obstawiałem na końcu.
Teraz jest LUX ,trzyma małe obroty,elegancko się wkręca na wyższe i ładnie z nich schodzi :D
dodo88

Powrót do Silnik i osprzęt