osa m52 z silnikiem od chińskiego skutera/quada

osa m52 z silnikiem od chińskiego skutera/quada

Postprzez kulka74 » środa, 7 maja 2014, 10:26

witam , wiem ,że jestem nowy na forum , iże zostanę odsądzony od czci i wiary , ale coraz bardziej zbliżam się do myśli ,żeby do swojej osy m52 zamontować inny silnik , bo mam dosyć jej pchania wymiany osprzetu i ciągłych awarii , ja nie jestem w stanie ogarnąć tego niby prostego silnika , a nie znam nikogo z Łodzi i okolic który mógłby to zrobić , więc jeśli ktoś miałby jakieś MERYTORYCZNE uwagi jak to zrobić to chetnie wysłucham , o tym ,że to barbarzyństwo , to nie będzie oryginał etc wiem i przyjmuje do wiadomości . DO RZECZY rozważam wsadzenie tego http://allegro.pl/silnik-atv-110-quad-b ... 07554.html lub podobnego silnika , bez przeróbek ramy , samymi tylko mocowaniami ramy ... plusy tego rozwiązania - niezmieniony wygląd zewnętrzny , automat , elektryczny rozrusznik , nieduże spalanie, gwarancja , instalacja 12 V widzę dwa problemy , konieczne byłoby "odwrócenie tylnego koła " gdyż wszystkie albo większość tych chińczyków posiada zębatkę zdawczą z lewej strony , hamowanie rozwiązałoby przełożenie dźwigni hamulca na lewa stronę i nowa linka podobnie prędkościomierz , plus elektryczny wentylator na chłodzenie głowicy , jesli macie jakies pomysły piszcie , a może ktoś coś kiedyś????.... :twisted: aha zrobiłem kiedys przeróbkę wartburga 311/ 1.3 działała jeździła i była ładna ( jeździ dalej)
kulka74

Re: osa m52 z silnikiem od chińskiego skutera/quada

Postprzez marso » środa, 7 maja 2014, 12:08

Lepiej poszukaj może np. Pana Kawałka i uruchom wskrześ oryginalny silnik...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez kulka74 » środa, 7 maja 2014, 12:25

już mi zbrzydło szukanie " fachowców", jeden rachunek na 800 zł już sobie mogę w buty wsadzić teraz kolejny koszt porządnych łożysk , simmeringów do tego uszczelnienia , a w perspektywie pewno regeneracja gaźnika i dalsze pompowanie pieniędzy w trupa bez gwarancji żądnego efektu... poprostu osiągnąłem kres cierpliwości , a mam wizję kolejnego sezonu , który przejdzie koło nosa :evil:
kulka74

Postprzez arthek » środa, 7 maja 2014, 13:44

Skoro zależy Ci na 100 % mechanicznej bezobsługowości to proponuję kupić nowego Rometa.

Przecież WFM OSA M52 to nie tylko "szaty zewnętrzne " ale także , albo PRZEDE WSZYSTKIM "serce"...czyli silnik :x

Przejrzyj ten wątek i zobacz , ze Osą można jeździć bezawaryjnie.
viewtopic.php?f=15&t=874
Trzeba tylko zrobić porządnie silnik , który tylko wbrew pozorom jest prosty w montażu.
To się właśnie mści na tych którzy tak uważają.
Silnik wymaga dokładnej weryfikacji części , ich wzajemnego spasowania , wydystansowania skrzyni , wału i co najważniejsze montażu wału i karterów z użyciem właściwych przyrządów z młotkiem głęboko schowanym poza zasięg ręki.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez kulka74 » środa, 7 maja 2014, 13:50

no właśnie to serce ma permanentny zawał :( mam olbrzymi sentyment do mojego owada , natomiast stanąłem przed ścianą :cry:
kulka74

Postprzez Maciekk » środa, 7 maja 2014, 19:45

pomysł ciekawy. Ale żeby to porządnie zrobić trzeba by trochę nad tym posiedzieć, zacząć od gołej ramy. Jeśli Wartburg Radka z Zalesia to twoja robota to napewno dasz radę z Osą
Maciekk

Postprzez kulka74 » środa, 7 maja 2014, 22:19

hi hi hi tak , to moja( była) wisienka ;) mam nadzieje że na tym moto weteran bazarze uda mi się pomierzyć jakieś skośne serca i usiąść do tego ,żeby chociaż popatrzeć ;)
kulka74

Postprzez tomaszowczarz » czwartek, 8 maja 2014, 20:45

witaj kulka 74
czytałem twój post i tak myślę za co dałeś te 800 zł
Na pewno masz problemy z iskrownikiem lub z gaźnikiem - najczęstsze awarie.
Ja na twoim miejscu kupił bym silnik cały kompletny z s32 za ok 500- 550 zł - mam wszystkie ORYGINALNE nie chińskie części za niewielkie pieniądze.
ODPUŚĆ SOBIE WKŁADANIE CHIŃSKIEGO BADZIEWIA I NIE NISZCZ TAKIEGO KULTOWEGO SPRZĘTU:}
pozdrawiam .
osa m52 63r
Junak m10 63r
motorynka pony M2 87r
Bmw f650gs 2001r
Romet ogar 205 1986r
Panonia tlf 250+wózek 1958r
Mz es150 1969r
tomaszowczarz

Postprzez kulka74 » czwartek, 8 maja 2014, 21:45

jak znajdę rozpiskę to wkleję;) a podzwoniłem dziś po sprzedawcach z allegro i takie ciekawostki najpopularniejszy silnik 110 cm występuje w 3 odmianach manual 4 biegi półautomat 3 biegi i automat jednobiegowy , który chyba jako jedyny by się nadawał ,żeby już nie kombinować ze zmianą biegów, ta sama opcja może być 125 cm, ale sami sprzedający nie wiedzą zasadniczo jakie są różnice między tymi silnikami - lepiej ciągnie etc , ale wiedzą jedno nie kupować u konkurencji , bo tam badziew a tylko tu dobre hi hi hi i jeszcze ciekawostka taki sam silnik można kupić uwaga z gwarancją 12 mies ( nikt sie nie odważa na 24 :) 12 mies ale monataż w serwisie i uwaga ,,, ROZRUCHOWĄ :twisted: :shock: :shock: :shock:
kulka74

Postprzez kulka74 » czwartek, 8 maja 2014, 21:52

tomaszowczarz napisał(a):mam wszystkie ORYGINALNE nie chińskie części za niewielkie pieniądze

to pisz co masz i za ile i kto mi to złoży ,żeby działało , bo części na półkę i kolejny JAKIŚ silnik to raczej mi się nie przydadzą, a ja boże brom nie mówiłem o niszczeniu , tylko o bezinwazyjnej adaptacji :lol: jeżeli np okaże się ,że zębatki zdawczej nie da się ustawić w osi z tylną zębatką to sobie odpuszczę , chyba ,że jakaś dobra dusza powie przyjedź z tym sprzętem albo przyślij silnik kurierem a ja zrobie voodooo to się będę mógł zastanawiać , na chwilę obecną silnik jest niesprawny i ja nie chce się już więcej przy nim denerwować , ba jak jestem niezwykle spokojnym człowiekiem , to zacząłem mieć mordercze instynkta, a jako ciekawostke mogę jeszcze dodać informacje dotyczące docierania : nie nie trzeba docierać, trzeba docierać 300 km , trzeba docierać 1000 KM
kulka74

Postprzez kulka74 » piątek, 9 maja 2014, 21:43

tomaszowczarz napisał(a):witaj kulka 74
czytałem twój post i tak myślę za co dałeś te 800 zł
pozdrawiam .

no ,żeby nie było ,że sobie coś ubzdurałem faktycznie to nie było 800 zł , od 2007 roku przejechała 800 km z przerwami technicznymi...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
kulka74

Postprzez Maciekk » piątek, 9 maja 2014, 21:52

kurde za taką kase to moge składać takie silniki
Maciekk

Postprzez kulka74 » piątek, 9 maja 2014, 22:13

taaaaa wiesz jak to mówią uczucie nie ma ceny, tym bardziej mnie to wk,,,,,,,dlatego jak sie nie uda ogarnąć tego silnika co jest to będzie silnik made in CE ( China Export) i dlatego też szkoda mi jest w niego pompowac jeszcze więcej pieniędzy
kulka74

Postprzez Maciekk » piątek, 9 maja 2014, 23:02

tak teoretyzując... mając ten silnik w ramie można zrobić za silnikiem w ramie wałek (po dwóch stronach zębatki)i przerzucic przez niego napęd na prawą strone
Maciekk

Postprzez kulka74 » sobota, 10 maja 2014, 06:31

ciekawa koncepcja i dużo mniej zmian !!np coś takiego ? http://allegro.pl/wal-walek-pily-wrzeci ... 39821.html
kulka74

Postprzez kulka74 » poniedziałek, 19 maja 2014, 23:47

tak pracuje moja osa :
https://www.youtube.com/watch?v=Y8vSkyF ... e=youtu.be
proszę o pomysły
kulka74

Postprzez arthek » wtorek, 20 maja 2014, 04:28

kulka74 napisał(a):tak pracuje moja osa :
https://www.youtube.com/watch?v=Y8vSkyF ... e=youtu.be
proszę o pomysły

Mam wrażenie , że brakuje mu paliwa .
Jak przymkniesz przepustnicę powietrza ( tzw "ssanie" ) to jest lepiej ?
Sprawdź też czy szczelną masz śrubę w skrzyni korbowej służącą do spuszczania paliwa np. po mocnym zalaniu silnika. ( bardzo ważne) .
A i wywal ten "samochodowy" filtr paliwa, to są filtry do instalacji paliwowych ciśnieniowych , tam gdzie stosowana jest pompka paliwa.
Może powodować zubażanie mieszanki w zasilaniu opadowym.
Sa specjalne małe filtry siateczkowe do motocykli z zasilaniem opadowym.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez kulka74 » wtorek, 20 maja 2014, 09:39

dokładne mam takie samo wrażenie , bo po kilkunastu kopnięciach po przelaniu gaźnika świeca jest nadal sucha i wygląda tak, jakby silnik nie "zasysał " paliwa , chęc dożycia pojawia się dopiero po podlaniu paliwa na tłok , przepustnica nie robi praktycznie żadnej różnicy
kulka74

Postprzez arthek » wtorek, 20 maja 2014, 11:20

kulka74 napisał(a):dokładne mam takie samo wrażenie , bo po kilkunastu kopnięciach po przelaniu gaźnika świeca jest nadal sucha i wygląda tak, jakby silnik nie "zasysał " paliwa , chęc dożycia pojawia się dopiero po podlaniu paliwa na tłok , przepustnica nie robi praktycznie żadnej różnicy

Silnik ewidentnie nie jest w stanie wytworzyć podciśnienia które , będzie w stanie zassać mieszankę z gaźnika.
Szukaj gdzieś nieszczelności
- sprawdź wspomnianą śrubę spustowa skrzyni korbowej, może ssać tamtędy lewe powietrze .
- sprawdź kanał dolotowy
-styk głowica-cylinder czy nie ma zapoceń świadczących o ssaniu lewego powietrza.
- uszczelnienie na styku cylinder-karter czy nie ma zapoceń świadczących o ssaniu lewego powietrza.
- na końcu sprawdziłbym prawy skrajny simmering wału .

W najgorszym przypadku silnik ssać może lewe powietrze gdzieś przez pęknięty karter , oby nie.

Przychodzi mi też na myśl , jeszcze jeden problem - przytkany gaźnik , na dyszy biegu jałowego .
Gaźnik masz pewny ? Próbowałeś na jakimś gaźniku który chodzi poprawnie ?

Jak opuścisz przepustnice powietrza ( ssanie - dźwigienka "od siebie") to lepiej chodzi ? normalnie wtedy pracuje czy zalewa się ?
Nagrzany silnik da radę pracować wtedy czy zalewa się ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Halcik » wtorek, 20 maja 2014, 11:43

Srubę spustową i gaźnik można wykluczyć. pisałem z kolegą i te rzeczy miał sprawdzane, a gaźnik podmieniany. Więc została by nieszczelność
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Następna strona

Powrót do Silnik i osprzęt