Lampa przód - M52

Lampa przód - M52

Postprzez arthek » czwartek, 14 maja 2009, 16:58

Własnie "rozkminiam " instalację bo jest w kawałkach.
Do mojej lampy "wchodzi " 5 przewodów. Trzy z nich to zasilanie 2 - óch żarówek i czwarty przewód masowy.Nie wiem po co ten piąty przewód ? Jest on w wiązce , która jest w lampie , ale nie jest podłączony. W/g schematu przewodów powinno być cztery.
Ki diabeł ?
Na schemacie jest jeszcze mały błąd polegajacy na zamianie cyfry 8 i 7 .
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Re: Lampa przód - M52

Postprzez pawkiec » czwartek, 14 maja 2009, 20:14

według mnie i schematu idzie 5 przewodów i tak:

- światła długie (zarówka 1)
- światła krótkie (zarówka 1)
- światła postojowe (zarówka 2)
- punkt wyrównawczy czyli jeden kabelek to masa poprowadzona do stacyjki a drugi kabelek do masy gdzieś w lampie tak bynajmniej wynika z schematu bo znalazłem w lepszej jakości i te dwa kabelki spotykają się w jednym punkcie w skorupie lampy
pawkiec

Postprzez arthek » piątek, 15 maja 2009, 21:30

Patrząc na oba schematy: ten ze strony Osiary jak i ten z zielonej ksiązki o Osie ( nowe wydanie WKiŁ ) , na obu tych schematach "widać " pięć przewodów ( jak się dobrze przyjrzeć ) .
Na schemacie z "zielonej" ksiażki, trzy przewody "idą" od żarówek , a do złącza masowego w lampie podłączone są dwa przewody ( w sumie pięć) .Jeden z nich idzie do stacyjki do zacisku, a drugi to masa ( na schemacie zakończony takim czarnym kwadratem) mocowana gdzieś do osłony na nogi - pewnie w skrzynce elektrycznej wraz z prostownikiem .
Natomiast na schemacie ze strony Osiary, jest dokładnie ......to samo, tylko inaczej rozrysowane.
Do złącza masowego w lampie też są podłączone dwa przewody .Jeden z nich idzie do stacyjki do zacisku, a drugi to masa , tylko na tym schemacie oznaczona krótką kreską (symbol masy) na obrysie lampy , przez co wydaje się że z lampy wychodzi tylko cztery przewody.
Natomiast lampa jak i jej obudowa jest odizolowana od masy motocykla ( obudowa z włokna szklanego), dlatego ten drugi przewód nie może być masowany w lampie tylko poza nią ( np w skrzynce elektrycznej )
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez arthek » niedziela, 7 czerwca 2009, 14:02

Właśnie skończyłem montować częściowo nową instalację.
(Prawie - oprócz klaksonu) wszystko działa.
Kontrolki, oświetlenie , światło stop.
Mam tylko pytanko:
Czy stop świeci się także po wyjęciu kluczyka ze stacyjki ?
U mnie tak właśnie jest po naciśnięciu dźwigni hamulca.

Z samym klaksonem jest coś " nie halo" .
Prąd dochodzi a nie trąbi.
Co się mogło sypnąć ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez dyszkin » niedziela, 7 czerwca 2009, 19:18

w klaksonie jest taka sruba do regulacji, sproboj nia pokrecic az zacznie trabic...

pzdr
D
OSA M52 z 1965 r.
dyszkin

Postprzez pawkiec » niedziela, 7 czerwca 2009, 22:33

lub w przełączniku masz skopane ja tak miałem ze światłami; a co do regulacji to najpierw sprawdź na krótko czy w ogóle ten sygnał działa podłączając go do aku. bo może się okazać że jest do d.. i tylko się nakręcisz.
pawkiec

Postprzez arthek » poniedziałek, 8 czerwca 2009, 17:16

pawkiec napisał(a):lub w przełączniku masz skopane ja tak miałem ze światłami; a co do regulacji to najpierw sprawdź na krótko czy w ogóle ten sygnał działa podłączając go do aku. bo może się okazać że jest do d.. i tylko się nakręcisz.

Problem w tym , że podłączając nawet na krótko sygnał nie działa.
Pokręcę tą śrubą od regulacji , ale nie wiem czy to coś da ...

pozdr
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez moro » wtorek, 9 czerwca 2009, 16:54

Tą śrubką musisz bardzo precyzyjnie ustawić bo te klaksony marnie trąbią. W czasie jazdy nawet nie trąb bo motor głośniej pracuje niż ten klakson trąbi.
M52 - 1963
Yamaha TDM900
moro

Postprzez mpwit » wtorek, 9 czerwca 2009, 17:31

moro napisał(a):..... bo te klaksony marnie trąbią. W czasie jazdy nawet nie trąb bo motor głośniej pracuje niż ten klakson trąbi.

A u mnie dźwięk jest bardzo głośny, wręcz przeszywający. Również w czasie jazdy jest donośny i słyszalny z daleka. Niejedno auto mogłoby pozazdrościć.
Fakt, że poprzedni właściciel kupił nowy klakson (wygląda, jak oryginalny). Sąsiad w WFM-ce za to też ma kiepski sygnał.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez SUGA3 » środa, 27 lipca 2011, 19:30

jako ze praca przy Osie wre, pojawiaja sie rozne problemy, jednym z nich okazala sie lampa przednia, konkretnie 'duza' zarowka (swiatlo drogowe i mijania):

polaczylem instalacje jak ksiazka pisze, stacyjka reaguje, tj. wlacza swiatlo pozycyjne w obu 'swiecacych' pozycjach, ale nie dziala swiatlo glowne, zarowka sprawdzona na krotko, dzialaja oba wlokna...

przeczytalem tutaj cos o tym piatym kablu podlaczonym do zacisku masy w reflektorze, czy to moze byc przyczyna, czy byc moze jest jednak cos nie tak ze stacyjka?

czy ten piaty przewod nalezy przykrecic razem z prostownikiem do obudowy?

dzieki z gory ;)
OSA M52 1963
FIAT 126p FL 1991
SUGA3

Postprzez Maciekk » niedziela, 31 lipca 2011, 14:13

Masa z przedniej lampy koloru brązowego jest przykręcona pod selenem.
Chyba nie do końca masz ok bo pozycja czyli ta mała żaróweczka przedniej lampy powinna palić się tylko w jednej pozycji kluczyka
W drugiej pozycji pali się jedno z włókien dużej żarówki..oczywiście tylko i wyłącznie przy zapalonym silniku
Maciekk

Postprzez SUGA3 » wtorek, 2 sierpnia 2011, 19:11

wielkie dzieki!

Zapalenie silnika powinno nastapic jakos w tym tygodniu, wtedy powinienem miec jasny (oby :lol: ) obraz sytuacji...

Jutro bede rozmawial z paroma lakiernikami i powinienem odebrac czesci z chromowania...
OSA M52 1963
FIAT 126p FL 1991
SUGA3

Powrót do Elektryka