Potrzebna pomoc przy remoncie zabytkowego skutera.

Potrzebna pomoc przy remoncie zabytkowego skutera.

Postprzez rabarbar » niedziela, 14 sierpnia 2011, 01:08

Witam!
Mam pytanie [przepraszam nie posiadam OSY, więc proszę się nie śmiać jeśli palnę gafę]. Czy na "desce rozdzielczej" w OSIE znajduje się stacyjka z kluczykiem??? Czy ktoś z Państwa może mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie on działa. Czy jest wciskany, przekręca się go? Czy ktoś z Państwa może mi podesłać na maila lub wrzucić na forum zdjęcia tego elementu??? Chodzi mi o śrubę, gwint [wymiar] oraz kształt obudowy tej stacyjki. Tak się dziwnie składa, że śruba ozdobna jest identyczna do tej w moim skuterze marki Peugeot. U mnie zamiast kluczyka jest przycisk do gaszenia [którego nie posiadam]. Zakupiłem przycisk o idealnej średnicy "pstryczka", ale ma za małą średnicę gwintu. Dziś przechodząc obok OSY stojącej na rynku zauważyłem podobieństwo tych śrub. No i kombinuję, jakby tu połączyć jedno z drugim :-) Proszę o pomoc. Dziękuję. Może jest ktoś z Wrocławia kto by mi pokazał tą stacyjkę??? Pozdrawiam!
rabarbar

Re: Potrzebna pomoc przy remoncie zabytkowego skutera.

Postprzez bitels » niedziela, 14 sierpnia 2011, 07:34

Gaszenie jest na zasadzie wyciągnięcie kluczyka. Kluczyk wciśnięty zapłon włączony,kluczyk wyciągnięty przerywacz zmasowany brak zapłonu.
Stacyjka wygląda tak:
http://allegro.pl/junak-wsk-shl-stacyjk ... 02641.html
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez rabarbar » niedziela, 14 sierpnia 2011, 11:46

Rozumiem, że jest to ten sam element, który jest widoczny w galerii "zdjęcia historyczne" 68/99??? Ta Oska z Wrocławskiej wystawy ma inną śrubę, niż ta widoczna na allegro. Taką samą jak na tym historycznym zdjęciu. Ma ktoś z Państwa zdjęcie tej stacyjki, ale bez tej śruby??? Tak bym mógł zobaczyć jak jest nagwintowany element. Kombinuję, żeby w jakiś sposób "przełożyć" tą obudowę od OSY do mojego przełącznika. Zamieszczę dzisiaj zdjęcia. Dziękuję za pomoc.
rabarbar

Postprzez regers » wtorek, 16 sierpnia 2011, 07:56

Są dwa typy nakrętek do tych stacyjek, taka jak powyżej na zdjęciu i druga wersja bardziej kołpakowa .
regers

Powrót do Inne problemy