Przyczepka motocyklowa - kwestia mocowania i nie tylko

Przyczepka motocyklowa - kwestia mocowania i nie tylko

Postprzez mpwit » czwartek, 4 lutego 2010, 20:11

Witam!
W zeszłym tygodniu stałem się szczęśliwym posiadaczem przyczepki motocyklowej Niewiadów typ 31 z 1972 r.
Ciekaw jestem ilu forumowiczów ma taką. Wiem na pewno, że celestyn i mucha. Również marso lada dzień do nich dołączy. Kol. mucha wspomniał mi ostatnio, że ma najnowszą i najstarszą wersję. Czym się różniły? Może zapodałbyś jakieś fotki?
Interesuje mnie też, w jaki sposób mocujecie przyczepki do Os. Może również jakieś konkretne fotki.
Są i inne przyczepki, np. czeski Pav. Myślę, że moglibyśmy tutaj dzielić się wiedzą i spostrzeżeniami na ich temat.
Zastanawiałem się początkowo, w którym dziale umieścić ten wątek, ale skoro interesuje mnie m. in. sposób mocowania, to chyba dział techniczny jest w sam raz.
Pozdro.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Re: Przyczepka motocyklowa - kwestia mocowania i nie tylko

Postprzez picek » czwartek, 4 lutego 2010, 22:02

picek

Postprzez mucha » czwartek, 4 lutego 2010, 22:29

No hej tak na początek w tych nowszych bagażniczek był plastikowo metalowy i nieco inny, w starszych sam metal i uchwyty od spodu. I nie wiem też jak było z lampami na tył. U mnie w starszej tylna lampa w metalowej obudowie, w młodszej niestety mam nieoryginalną bo od simsona. Aha byłem i gadałem w Niewiadowie, z przyczepek zostało im tylko zdjęcie w gablocie - Jaskółki z przyczepką, które potem podesłali mi na mail. Jak znajde zamieszcze. Pozdro
Junaki m 10 x 2, Osy m 52 x 3, wsk kos, wsk lelek, garbuski x 2, pzl x 4, dwuramówka, kosz do janka, velorex (nowy), 2 niewiadowy, ogar 200, wsk gnom x 3
mucha

Postprzez mpwit » piątek, 5 lutego 2010, 00:14

Picek - to nie ta aukcja, Doktor wskazał właściwą.

Mucha - dzięki za wyjaśnienie. Wygląda na to, że mam nowszą przyczepkę (sądząc po bagażniczku). Moja ma numer seryjny 1110. Ciekawe, od którego nru zaczęto produkować nowsze. Naszła mnie przy okazji jeszcze jedna myśl, a mianowicie ile wyprodukowano tych przyczepek. Jest b. ciężko znaleźć info na ich temat. Ciekawe jaki znajdzie się najwyższy numer. Fajnie będzie, jak znajdziesz fotkę, o której wspominasz. Może zapodasz też zdjęcia swoich przyczepek, które zobrazowałyby nam różnice między nimi. Moja jest na fotkach w przytoczonej aukcji.

Doktor - piszesz "po trupach do celu moim zdaniem". Możesz rozwinąć o co Ci tym razem chodzi?
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
mpwit

Postprzez celestyn » piątek, 5 lutego 2010, 08:55

Witam.Mpwit zapraszam do mnie masz bardzo blisko.Zdjęcia wyśle w sobote.
celestyn

Postprzez flor » piątek, 5 lutego 2010, 09:34

Też posiadam taką przyczepkę.Kupiłem ją dogadując się ze sprzedającym gdy sprzedaż na "allegro" nie wyszła.Zamierzam p ołączyć ją z Oską mocując krzyżak samochodowy do oryginalnego bagażnika bocznego.Dodać muszę drugą poprzeczkę stężającą bagażnik i do tego odkręcanego stężenia umocować krzyżak.Drugi koniec krzyżaka połączyć z dyszlem.Odczepienie przyczepki poprzez odkręcenie poprzeczek stężających i założenie poprzeczki orginalnej bagażnika.Termin realizacji wiosna br.Jeśli ktoś wykombinuje inny sposób proszę o wiadomość.Lampa tylna przyczepki jest od Gazeli/wg.inf.sprzedającego tak było od nowości.Całość chcę pomalować na kolor Osy ale klapa o dwa odcienie ciemniejsza.Pozdrawiam osiarzy szczególnie tych 'przyczepionych".flor
flor

Postprzez mpwit » piątek, 5 lutego 2010, 11:26

celestyn napisał(a):Witam.Mpwit zapraszam do mnie masz bardzo blisko.Zdjęcia wyśle w sobote.

Dzięki za zaproszenie. Jak pisaliśmy wcześniej, faktycznie mamy do siebie tak blisko, że grzechem byłoby się nie spotkać. Poczekajmy może jednak do wiosny :)
Co do fotek, to oglądałem już na forum Twoje i widać tam co prawda mocowanie, ale niezbyt dokładnie. Wiadomo zdjęcia nie były robione po to, żeby właśnie ten element wyeksponować. Dlatego, jeśli uda Ci się zrobić szczegółowe foty mocowania, będę wdzięczny.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Postprzez mpwit » piątek, 5 lutego 2010, 11:31

flor napisał(a):Zamierzam p ołączyć ją z Oską mocując krzyżak samochodowy do oryginalnego bagażnika bocznego.Dodać muszę drugą poprzeczkę stężającą bagażnik i do tego odkręcanego stężenia umocować krzyżak.Drugi koniec krzyżaka połączyć z dyszlem.Odczepienie przyczepki poprzez odkręcenie poprzeczek stężających i założenie poprzeczki orginalnej bagażnika.Termin realizacji wiosna br.

Ciekawy opis, dzięki. Może uda Ci się plan zrealizować zanim ja zabiorę się za swoją przyczepkę. ;) Wówczas poproszę Cię o fotki Twoich konstrukcji.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Postprzez mucha » piątek, 5 lutego 2010, 11:45

Siemanko Panowie :) Dobrze ze sie ruszył ten temat bo zacząłem grzebać w osofotach napotkanych w przeciagu kilkunastu lat i co ....... I pojawił się zajebisty patent na montowanie przyczepki widoczny na jednym ze zdjęć. Wg mnie poprostu rewelacyjny, a na który nigdy nie zwróciłem uwagi. Nie ulega w widocznym stopniu zniszeczeniu osłona kokonu :) mocowanie montuje się jedynie pod tylni znaczek !!!!!!! Ose ta widziałem na żywo na supermoto w Radomiu.Moze jej własciciel jest wsród nas ???????? Inne foty są chyba od marso ta biała, od super producenta dywaników :) ta z zajefana przyczepka na bazie dupy osy :) A smaczkiem może być osa z wózkiem bocznym z mojej mgr. Pozdro!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Junaki m 10 x 2, Osy m 52 x 3, wsk kos, wsk lelek, garbuski x 2, pzl x 4, dwuramówka, kosz do janka, velorex (nowy), 2 niewiadowy, ogar 200, wsk gnom x 3
mucha

Postprzez mucha » piątek, 5 lutego 2010, 11:50

No i tu kolejne foty....
mucha

Postprzez flor » piątek, 5 lutego 2010, 14:41

" Nadeszła wiekopomna chwila" - oto jesteśmy światkami narodzin podgrupy pt.osa z przyczepką i to od razu w kategoriach:przyczepa towarowa i przyczepa osobowa.flor
flor

Postprzez mpwit » sobota, 6 lutego 2010, 00:50

Szukając (na szybko) wszelkich możliwych informacji w odnośnym temacie, zauważyłem, że mamy na forum specjalistę, który w innych "częściach sieci" zdążył się już udzielić z własną wiedzą nt. przyczepek z Niewiadowa. Bitels, bo Ciebie mam na myśli, może z nami również podzielisz się wiedzą albo zapodasz link do wcześniejszych wypowiedzi, bo mi nie wypada. Chylę czoła i pozdrawiam.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Postprzez celestyn » sobota, 6 lutego 2010, 17:16

Rok produkcji mojej przyczepki to 1971, a numer 364. Dołączam fotki mocowania.
celestyn

Postprzez mpwit » niedziela, 7 lutego 2010, 15:06

Dzięki koledzy za fotki. Ja osobiście skłaniałbym się do rozwiązania zaprezentowanego przez celestyna.
Póki co jednak nawiązuję kontakty z różnymi właścicielami tych przyczepek, znalezionymi w necie i być może znajdzie się jeszcze inne mocowanie. Powoli odtwarzam też krótką historię produkcji i za jakiś czas, mam nadzieję, będę się mógł nią z Wami podzielić.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Postprzez mucha » wtorek, 16 lutego 2010, 19:36

mpwit poka poka co ten nasz kolega o którym pisałeś że jest specem od przyczepek popełnił, chętnie poczytam bo coś nam ten temat zamiera
mucha

Postprzez marso » czwartek, 25 lutego 2010, 11:35

Też mam taką przyczepkę nr 1435 z 1972r. i interesuje mnie podłączenie jej do Oski przez kokon.
Myślę o jakimś sprytnym rozwiązaniu nie niszczącym w żadnym wypadku ramy Oski ( żadne dospawywanie ).
Może ktoś ma to fajnie rozwiązane to poprosimy o dokładne fotki.
Ja myślę o takim mocowaniu, które pozwoliło by, po odczepieniu przyczepki, na przykręcenie do kokonu emblematu i śmiganie solo Oską bez zbędnych dodatkowych widocznych mocowań itp.
Pozdrawiam oczekując Waszych patentów.

P.S.
Szukam też kratki na pokrywę tej przyczepki.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez bitels » sobota, 27 lutego 2010, 06:32

Odnośnie historii powstania i produkcji tych przyczepek nawiązałem kontakt z Niewiadowska fabryka przyczep lecz niestety poza jednym zdjęciem przyczepki zamocowanej do MZ ES250 nie otrzymałem. Człowiek z tej fabryki przeszukał archiwum zakładowe i niestety wszelka dokumentacja została już skasowana, a ludzie uczestniczący w projekcie już w zakładzie nie pracują...
Mnie samemu udało się tylko ustalić ,że przyczepka była projektowana do Gazeli , zaczep miał być wymienny razem z bagażnikiem. Po zaprzestaniu produkcji gazeli Niewiadów,szybko przekwalifikował ciągnik przyczepki, została nim WSK M21. Przyczepka była sprzedawana razem z zaczepem do tego motocykla(udało mi się kiedyś taki oryginał kupić).
Produkcje jej szacuję na ok.2000 szt. w latach 1970-1972 ale to tylko moje przypuszczenie, życie zweryfikuje..
Poruszyliście temat lamp tylnych. Na zdjęciu archiwalnym które posiadam przyczepka ma typowa lampę od WSK M21, a znając realia PRL-u raczej stosowano lampę dostępna w handlu ,a nie tworzono specjalnie nową.
Bagażniki były całe metalowe i metalowo plastikowe. W tylnej części klapy stosowano rączkę do jej podnoszenia ,rączka pochodziła z drzwi samochodu ciężarowego JELCZ.
Największą wada tych przyczepek jest koło ,które ulega łatwo skrzywieniu, pracuje nad stworzeniem nowej piasty z duralu. Próby zaadaptowania innego koła skończyły się fiaskiem - produkowane dziś oponki tej średnicy lub podobnej ze względu na swoją konstrukcję nie nadają się do jazdy przy większych prędkościach, kord zaczyna się rozwarstwiać.
Mam takie wrażenie ,że oponki zastosowane w tej przyczepce przed laty ,są pochodzenia lotniczego(kółko ogonowe jakiego samolotu lub koła w szybowcach) - świadczy o tym kształt bieżnika, ale muszę to jeszcze sprawdzić.
Połączenie przez kokon niestety wiąże się ze zmianami w konstrukcji ramy ,ale nie trzeba spawać można by pomyśleć o czymś przykręcanym jak najmniej ingerencji.
Rozwiązanie celestyna jest bardzo ciekawe. Gratuluję!
Ja osobiście niewiadówke ciągam za moim Drag Starem. Do osy raczej bym jej nie doczepiał prędzej popracuje nad zaczepem do gazeli.
Ogólnie nasza przyczepka była ciekawym tworem niestety jest bardzo mało pakowna w porównaniu np. z czeskim Pav-em.
Na koniec jeszcze jedna uwaga na temat jazdy z ogonem :D
Ogólnie przyczepki z tyłu nie czuć , ja aby ją widzieć zakładam sobie dodatkowe lusterko, przy skrzywionym kole z tyłu przy prędkościach od 30 do 60 drgania przyczepki zaczynają kołysać całym składem powyżej kołysanie ustaje.
Problem pojawia się podczas deszczu , tylne koło przyczepki nie jest hamowane, podczas ostrzejszego hamowania na śliskiej nawierzchni przyczepka lubi się złamać o glebe wtedy nie trudno.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez mpwit » sobota, 27 lutego 2010, 13:13

Dzięki bitels za obszerną wypowiedź. Wiedziałem, że można na Ciebie liczyć, bo zgłębiałem już na innym forum przekazaną przez Ciebie wiedzę, o czym zresztą tutaj wspominałem.
Jeśli chodzi o dane dotyczące wielkości produkcji i lat, w których ona miała miejsce, to najczęściej podawane dane oscylują z Twoimi przypuszczeniami.
Ja, w fotkach, które udało mi się do tej pory zgromadzić mam 8 z tabliczkami znamionowymi. Najwyższy na nich nr to 1435. Jest to przyczepka z 1972 r. naszego kolegi marso :) Kto da więcej? Najniższy zaś nr to 606, ale kol. celestyn "zdradził" nam swój nr 364. Przyczepka z 1971 r. Jeśli można, to poproszę również o fotkę tej tabliczki. Zresztą zachęcam innych do "chwalenia" się swoimi tabliczkami na zdjęciach.
Odnośnie lamp, to wiem, że były od Gazeli, przy czym takie same montowane były w niektórych modelach WSK. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc mnie "wyprostujcie, jeśli się mylę.
Bitels, muszę przyznać, że mocno mnie zaskoczyłeś stwierdzeniem, cyt: "W tylnej części klapy stosowano rączkę do jej podnoszenia ,rączka pochodziła z drzwi samochodu ciężarowego JELCZ". Jesteś tego pewien? Ja mam zdjęcia prawie 40-tu różnych egzemplarzy tej przyczepki i tylko na 3 z nich są rączki (w tym na Twojej). Niestety każda z tych rączek jest inna i inaczej też są zamocowane. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ale śmiem twierdzić, że raczej nieoryginalne.
Oprócz zdjęć mam (zdobyty przez marso) skan artykułu z Horyzontów Techniki nr 9 z 1971 r., na którym są zdjęcia przyczepki bez rączki. Również w książce "Camping" Ryszarda Szepke z 1973 r. jest krótki opis i rysunek przyczepki bez rączki. Zrodził się ciekawy temat do wyjaśnienia.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
mpwit

Postprzez mucha » sobota, 27 lutego 2010, 18:17

u mnie w starej nie ma i jest cały chromowany bagażniuniu, w nowej jest i jest plastikowo chromowy bagażniunio. i wydaje mi sie ze ten uchwyt to ktoś sobie dorabiał
mucha

Postprzez marso » sobota, 27 lutego 2010, 22:24

Zgadzam się również z Kolegą mpwit i bardzo dziękuję Koledze bitels za swoje szczegółowe spostrzeżenia.
Dzięki.
Poproszę z tego miejsca naszego Kolegę mareckiego o zamieszczenie tu na forum tego skanu dotyczącego "naszych" niewiadówek.
Jest tam kilka ciekawych danych jak i cena, która w 1971r. wynosiła 2900zł
Co do rączki na klapie to wydaje mi się, że faktycznie były to "usprawnienia" własne...
Nawet na fotkach w artykule z HT nr 9/1971r. takiego patentu nie widać niestety ...
Pozdrawiam wszystkich a w szczególności bitelsa.
Wracaj szybko do nas Kolego .
OsaM52 63,64r.
marso

Następna strona

Powrót do Inne problemy