Zapłon elektroniczny

Zapłon elektroniczny - CDI

Postprzez Borewicz » poniedziałek, 21 listopada 2011, 19:18

Ja do swojej osy będę zakładać zapłon bezstykowy pochodzący od współczesnego skutera 2T, testowałem już go w silniku S01. Pozbywam się całkowicie starego 31-06 ( org zapłon ). Zapłon ten ma w teorii 86 W mocy, w praktyce nie wiadomo ale zawsze będzie więcej niż org 28 W :) Cała instalacja będzie na 12 V co jest wielkim plusem. Koszt całego zapłonu wraz z modułem i regulatorem wynosi w granicach 120 zł. http://allegro.pl/iskrownik-stator-magn ... 64644.html Tak wygląda całość. Jedyną ingerencją w konstrukcje silnika jest stoczenie karteru w miejscu na które nachodzi podstawka o 3mm. W każdej chwili można powrócić do oryginału. Generalnie mam jeszcze dużo planów by usprawnić trochę ten silniczek i wprowadzić go w XXl W.
http://www.bikepics.com/members/szczepanwsk/63osa/ - renowacja skutera Osa.
WFM OSA M52 1963
WSK M06b1 S32' 1971 - http://www.bikepics.com/members/szczepanwsk/71wsk12500/
SHL M11W
Borewicz

Re: Zapłon elektroniczny - CDI

Postprzez mwasiu » czwartek, 5 stycznia 2012, 09:57

No dobrze Panowie a co z masą koła zamachowego, którego rolę spełnia magneto oraz rozwiązaniem chłodzenia - (mocowaniem dmuchawy)?
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez mwasiu » czwartek, 5 stycznia 2012, 09:57 No dobr

Postprzez Piotrek » czwartek, 5 stycznia 2012, 17:54

mwasiu napisał(a): a co z masą koła zamachowego, którego rolę spełnia magneto oraz rozwiązaniem chłodzenia ?

W silniku dwutaktowym masa koła nie jest aż tak istotna. Zresztą przy tuningu silnika zalecają magneta od 50ccm . Patrz tu: http://xabingo.prv.pl/tuning.htm
Dmuchawę trzeba przełożyć , najprościej zastosować tarczę dystansową aby nie niszczyć wiatraka
Piotrek

Postprzez kpt-bomba » niedziela, 5 lutego 2012, 16:29

ja bym sie tak nie wzorował na wypocinach spod tego linku .koles gdzies poczytal i rzuca danymi o których nie ma bladego pojęcia co one znaczą.bardzo mi sie spodobalo fachowe wyjasnienie walorów zapłonu elektronicznego.
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez Borewicz » niedziela, 5 lutego 2012, 22:47

Nie ma co się wzorować przy przerabianiu silnika na tej stronie :P. Ja aktualnie stoję z pracami elektronika do Osy. Jak poprzednik pisał koło zamachowe nie gra tak wielkiej roli. Nasz silniczek, nie powinien juz tak wibrować przy małym kole, o wiele lepiej reaguje na gaz , iskra jest o niebo lepsza, spalanie mieszanki lepsze o instalacji 12V i światłach nie wspominam.
WFM OSA M52 1963
SHL M11W
Borewicz

Re: Zapłon elektroniczny

Postprzez mwasiu » wtorek, 7 lutego 2012, 14:22

Borewicz napisał(a):Nie ma co się wzorować przy przerabianiu silnika na tej stronie :P. Ja aktualnie stoję z pracami elektronika do Osy. Jak poprzednik pisał koło zamachowe nie gra tak wielkiej roli. Nasz silniczek, nie powinien juz tak wibrować przy małym kole, o wiele lepiej reaguje na gaz , iskra jest o niebo lepsza, spalanie mieszanki lepsze o instalacji 12V i światłach nie wspominam.

Słuchajcie a co z klaksonem i ładowaniem ?
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Piotrek » wtorek, 7 lutego 2012, 15:50

mwasiu napisał(a):Słuchajcie a co z klaksonem i ładowaniem ?

Zakładasz 12V klakson a o ładowaniu zapominasz . Jest , działa i się nie psuje.
Piotrek

Postprzez marso » piątek, 23 marca 2012, 11:59

Buszując po sieci trafiłem na filmik zamieszczony przez naszego forumowicza Kolegę Termin21
http://www.youtube.com/user/AudioBas/featured
Szkoda, ze sam się tu nie pochwalił tym filmikiem i wrażeniami jak to działa.
Pytanie teraz moje brzmi co z wiatrakiem Kolego termin21?
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Borewicz » piątek, 23 marca 2012, 14:40

http://allegro.pl/wentylator-magneta-wi ... 01101.html - koledzy chcą założyć coś takiego.
Ja do swojej przerabiam org wiatrak.
WFM OSA M52 1963
SHL M11W
Borewicz

Postprzez hornetino » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 23:07

Ponieważ nie chcę otwierać nowego wątku pozwolicie, że podepnę się pod ten :D

Parę osób pytało mnie o zapłon bezstykowy zamontowany w mojej osie, więc podaję garść szczegółów. Zapłon został zmontowany z zestawu, kupionego na Allegro. Teraz będąc mądrzejszy, nie kupiłbym go, lecz złożył z poszczególnych elemenów, zaoszczędzając około 60% jego ceny. W porównaniu do oryginalnego zapłonu, przy bezstykowym pozbywamy się przerywacza (oś przerywacza obcinamy), kondensatora, cewki ładowania akumulatora, cewki zapłonowej oraz prostownika selenowego. Zamiast cewki zapłonowej montujemy cewkę identyczną z cewką świetlną, która spełnia rolę cewki ładującej akumulator oraz ?napędzającą? cewkę wysokiego napięcia. W miejsce cewki ładowania akumulatora montujemy impulsator tak jak na rys., a na kole magnesowym znacznik. Zmieniamy także akumulator, a co za tym idzie całą instalację na 12V.

A teraz o zasadzie działania zapłonu.

Moduł zapłonowy jest tak ustawiony, że przy niskich obrotach (ok. 1200 obr/min.) zapłon następuje gdy znacznik zacznie schodzić z magnesu impulsatora (pozycja zaznaczona na żółto). Mamy wtedy zapłon maksymalnie opóźniony. U mnie na rys. 3,8° po GMP. Natomiast przy wysokich obrotach zapłon następuje przy początku wchodzenia znacznika na magnes impulsatora (pozycja zaznaczona na niebiesko) mamy wtedy zapłon maksymalnie przyśpieszony. U mnie 27,6° przed GMP. Wszystkie obroty pośrednie pomiędzy min., a max. powodują odpowiednie przesuwanie się momentu zapłonu. Jak łatwo się domyślić, zakres oraz moment zapłonu, zależy tylko od długości znacznika liczonej po obwodzie oraz umiejscowienia go względem GMP.

Tyle teoria, jak na razie udało mi się przetestować zapłon na sucho tzn. bez uruchamiania silnika. Iskra na świecy zabiłaby konia ;) , więc teoretycznie wszystko powinno działać lub wymagać drobnej regulacji. Niestety brak czasu spowodowany narodzinami bliźniaków nie pozwala mi na razie zająć się uruchomieniem i rejestracją osy :( .

ps. w miarę możliwości odpowiem na wasze pytania, choć z góry zastrzegam, że nie znam się na elektronice, a całą wiedzę o elektryczności zakończyłem na IV klasie LO.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez cdsoftware » wtorek, 19 czerwca 2012, 13:08

A da radę wyszczególnić jakie to podzespoły ?
Cewkę ładowania jak mniemam należy założyć od WSK175 ?
cdsoftware

Postprzez towot » wtorek, 19 czerwca 2012, 21:01

Dzięki za informacje, ale właśnie jakie cewki stosowałeś. Nowe, czy z epoki. Poza tym druga kwestia to co to za krzywka przy kole magnesowym???
P.S. Bliźniaki - podwójne gratulacje ;)
towot

Postprzez hornetino » wtorek, 19 czerwca 2012, 23:20

Dzięki Towot za gratulacje :)

Wszystkie elementy potrzebne do skompletowania zapłonu widoczne są na zdjęciach, ale dla porządku są to:

? regulator napięcia,
? moduł zapłonowy do dwusuwa,
? impulsator,
? cewka wysokiego napięcia
? znacznik wykonany samodzielnie z miękkiej stali (u mnie ze starej cewki ładowania)

Wszystkie trzy cewki widoczne na zdjęciach są jednakowe (cewki świetlne do osy lub SHL). Dwie dolne są nowe, górna z epoki (wszystkie działają bez zarzutu).
Znacznik lub jak to nazwałeś krzywka, to tak naprawdę odpowiednik garbika w zapłonie tradycyjnym, z tym że jak wcześniej napisałem jego umiejscowienie i kształt decyduje o przyspieszeniu (opóźnieniu) zapłonu. W moim przypadku o kształcie zanacznika zadecydował sposób jego mocowania do koła magnesowego (wykorzystałem jedną ze śrub [w oryginale nitów] mocowania krzwki do koła), założone kąty wyprzedzenia i opóźnienia zapłonu (27,8°) i (-3,8°) oraz to, że szczelina pomiędzy magnesem impulsatora a znacznikiem powinna wynosić 0,5-1 mm.
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez towot » środa, 20 czerwca 2012, 20:12

hornetino czekamy w takim razie na Twoje próby drogowe i opinię. Ja właśnie składam SHL M11 i jestem skłonny zastosować takie ustrojstwo.
towot

Postprzez cdsoftware » środa, 20 czerwca 2012, 20:21

towot napisał(a):hornetino czekamy w takim razie na Twoje próby drogowe i opinię. Ja właśnie składam SHL M11 i jestem skłonny zastosować takie ustrojstwo.

Na pewno usprawni to pracę dwutakta.
Tylko jedno pytanie - jak przy tym cudzie wyregulować zapłon ?

Sam mam zamontowane Promoto - Dzik8 w CZ350, w sumie pracuje ładnie, ale ustawienie tego cudu to wyższa szkoła jazdy ;)

Pozdrawiam !
cdsoftware

Postprzez kpt-bomba » piątek, 2 listopada 2012, 18:33

włożył juz ktoś cały zapłon od skuterka do Osy? taki żeby pasował na czop wału .był zapłon CDi imiał alternator?? napiszcie cos bo jest tego masa od skuterków,ale nie jestem w stanie znależć pasującego koła na stożek,reszta by juz jakoś się zmieściła.kolejne pytanie ,czy jest sens wstawiać moduł ze zmiennym kontem wyprzedzenia zapłonu ,czy wstawić od 2t ze stałym . w skuterkach zmienny kąt zapłonu maja tylko 4t. robię jedna osę do jazdy i ma tylko wyglądać oryginalnie ,ale ma jezdzić !!!! no i świecić !!!
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez arthek » wtorek, 4 grudnia 2012, 08:33

Ja również zaczynam pracę nad zapłonem elektronicznym do mojej Osy.
O efektach mojej pracy będę informował jak tylko Osa obudzi się do życia z nowym zapłonem.
Przeróbka ma na celu zwiększenie niezawodności ( ma mnie zawsze dowieźć do celu :mrgreen: ) bo zamierzam sporo jeździć oraz przy okazji podnieść trwałość silnika .
Ponieważ ingerencja w oryginalną instalację ma być jak najmniejsza to układ będzie oparty na trzech oryginalnych cewkach oświetleniowych + impulsator , moduł , cewka WN i regulator napięcia.
Cały oryginalny zapłon będzie zdjęty i odłożony na półkę tak , aby w razie potrzeby w każdej chwili do niego wrócić .
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 4 grudnia 2012, 18:00

a po co zostawiać oryginalne cewki. ? ja załozyłem komplet od zippa quantuma ,cewka mniejsza od quada więc przewód wysokiego wychodzi tam dzie powinien. kabli poza silnik wychodzi więcej ale mieszczą sie na 2 szt złącz przykręconych jedno na drugim w miejscu gdzie powinny być. moduł koło mocowania tylnego amortyzatora a 3 kable z oryginalnej instalacji wystarcza żeby wszystko podłączyc. czrny jak w oryginale na gaszenie po wyjęciu kluczyka i zmasowanie,dwa pozostałe to pierwszy do regulatora aby zbijał napięcie jesli przekroczy 15 v z niego dalej na zasilanie światła przedniego ew stopu,a drugi kabelek tez do regularora ,aby wyprostował prąd i z regulatorka na stacyjke ,tzn połączenie z aku ,czerwony który leci od aku tez tam trzeba dopiąc ,chyba nawet ten czerwony ma odejscie boczne aby go wpiąc łatwo i pod stacyjkę i do regulatorka napięcia. regularorek napięcia oczywiście tam gdzie był kiedyś prostownik.
dalej kólko trzeba przetoczyc ,tez przetoczyc podstawę zippa i troszkę karter. na kólko zamachowe adapterek i wentylatorek od ,,,musze znależc od czego kupiłem ale jakieś piaggio.
ja juz to poskładaem ,ale jeszcze nie odpalałem. aaaa dużo czytałem ,że robią sami podstawy i byłe gdzie przykręcają impulsator ,ja wolałem zostawic cały zestaw w fabrycznym zestawieniu.myślę ,ze impulsator nma wtedy dawaćsygnał na iskrę kiedy któryś magnes odpowiednio mija cewkę zasilania cewki wysokiego napięcia i nie można impulsatora obojętnie przestawiać na podstawie.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez 2n3055 » piątek, 21 grudnia 2012, 22:15

Grzebiąc w siec,i w przedmiotowej materii, znalazłem interesujący poradnik:
http://www.motocdi.com/zaplon-bezstykow ... -t197.html
Oczywiście nadaje się on dla "nieortodoksów".
Swoją jedną Oskę robię zgodnie z kanonem sztuki - oryginalną do najmniejszej nakrętki (i podkładki :D), drugą wstępnie wyposażę w taki układ, aż do czasu implementacji jakiegoś współczesnego silniczka.
BMW R-35
EMW R-35
SHL M11
SR-2
GAZ-69
I obecne wyzwanie: OSA M50 1962
2n3055

Postprzez cylon1 » niedziela, 23 czerwca 2013, 21:42

Witam. Moja cierpliwość dobiegła końca, po tym, jak 3 razy już wymieniałem cewkę zapłonową współczesną i dzisiaj wracałem 15 km pchając motocykl :( do domu. Czy ma ktoś już sprawdzony ten układ? Chcę zastosować magneto (12mm czop) jak i iskrownik od zippa oraz zastosować dystans. Jeszcze zostaje wiatraczek od jakiegoś skuterka. I tu nasuwa się mi kilka pytań.
Czy ktoś umieszczał wszystko czyli moduł i cewkę wn w korpusie obok iskrownika za dystansem? wiem że tam jest wysoka temp. i czy nie niszczy układu?
Czy stosując inny wiatraczek o mniejszej średnicy niż oryginał ma taką samą wydajność czy po prostu mieli to powietrze i słabo dmucha?
Warszawa 223 1969r, Fiat 126p 1990r, Osa M52 1964r, 2x motorynka M3 1990, Wsk b3 ex 1971r, Rower Diamond Męski 1947r. TEL. 603853328
cylon1

Następna strona

Powrót do Elektryka