Modyfikacja układu zapłonu w Osie.

Modyfikacja układu zapłonu w Osie.

Postprzez SQ6AD » czwartek, 11 listopada 2010, 11:09

Przeglądając stronę www kolegi dyszkina, natrafiłem na ślad modyfikacji jaka była robiona w latach siedemdziesiątych przez właścicieli skuterów Osa. Myszkując po galerii fotografii http://www.dycha.siec2000.pl/galeria801.html, zobaczyłem zdjęcie przedstawiające prawą stronę silnika (obudowę magneta), a na ramie jest zamontowany kondensator taki sam jaki montuje się z tyłu statora iskrownika, a jest on podpięty do przerywacza.
Ta modyfikacja miała za zadanie podnieść pojemność kondensatora podpiętego pod przerywacz, a więc jeszcze bardziej zmniejszyć iskrzenie przerywacza, a wiec wypalanie się jego styków. Automatycznie podnosiło to jakość iskry na świecy. Zaletą tej modyfikacji było również to, że gdy padał kondensator na iskrowniku, można było jeździć dalej bez kłopotu. Sam stosowałem w swojej Osie taki kondensator od motoru Panonia, który był dwa razy większy niż ten od Osy.
Myślę, że posiadacze Os powinni rozważyć tą drobną modyfikację.
73 de Kamil SQ6AD.
1967 r. Osa M50.
1970 r. Osa M52.
1977 r. Osa M52.
2010 r. Brak.
SQ6AD

Re: Modyfikacja układu zapłonu w Osie.

Postprzez pawkiec » piątek, 12 listopada 2010, 20:00

To co wyżej opisujesz kolego to ściema :) Niestety elektroniki nie oszukasz: łącząc kondensatory równolegle (tak aby była możliwa praca przy uszkodzeniu jednego z nich) ZMNIEJSZASZ ich pojemność a nie zwiększasz :P więc cóż....
Jeśli zaś zastosowałbyś jeden o większej pojemności to pewnie nie wiele by to zmieniło bo inżynierowie tak projektowali układ zapłonowy aby działał na konkretnych podzespołach. Zwiększając wartość pojemności bez zmiany indukcyjności cewek niewiele zyskasz to tak jakbyś zamiast kieliszka pił ze szklanki ale tą samą ilość wody :)
Pozdrawiam
pawkiec

Postprzez SQ6AD » piątek, 12 listopada 2010, 22:42

Cytat: To co wyżej opisujesz kolego to ściema :) Niestety elektroniki nie oszukasz: łącząc kondensatory równolegle (tak aby była możliwa praca przy uszkodzeniu jednego z nich) ZMNIEJSZASZ ich pojemność a nie zwiększasz :P więc cóż....

Wrzuć w Google hasło....łaczenie kondensatorów rónoległe, a zobaczysz że pojemność kondensatorów się ZWIĘKSZA. Reszta opisu pozostaje bez zmian i jest empirią.
73 de Kamil SQ6AD.
1967 r. Osa M50.
1970 r. Osa M52.
1977 r. Osa M52.
2010 r. Brak.
SQ6AD

Postprzez pawkiec » sobota, 13 listopada 2010, 00:30

kurde wstyd :oops: rzeczywiście się pomyliłem :( mój błąd (pomyliło mi się z rezystorami). Z ciekawości sam spróbuję takiej modyfikacji może rzeczywiście będzie lepsza iskra (dłuższy czas wyładowania) bo co do iskrzenia na stykach przerywacza to u mnie nie występuje.
Pozdrawiam i dzięki za sprowadzenie na ziemię :D
pawkiec

Postprzez SQ6AD » sobota, 13 listopada 2010, 09:00

Nikt nie jest doskonały i każdy ma prawo się pomylić, tylko trzeba się umieć przyznać do błędu i to trzeba cenić w człowieku. Tak się składa, że jestem inżynierem elektronikiem i nie jedno urządzenie już zbudowałem, a moja działalność inżynierska zaczęła się od modyfikacji mojej pierwszej Osy.
Pozdrawiam kolegę.
Ostatnio edytowano sobota, 13 listopada 2010, 12:47 przez SQ6AD, łącznie edytowano 1 raz
73 de Kamil SQ6AD.
1967 r. Osa M50.
1970 r. Osa M52.
1977 r. Osa M52.
2010 r. Brak.
SQ6AD

Postprzez marso » sobota, 13 listopada 2010, 11:04

I to mi się podoba, że PRAWDZIWI OSIARZE zawsze się dogadają.
Tak trzymać chłopaki !!!
OsaM52 63,64r.
marso

Powrót do Elektryka