Cześć! Potrzebuję dalej konsultacji. Moja Osa jeździ, ale mam wrażenie, że brakuje jej z dołu mocy. Objawy są najbardziej widoczne oczywiści na trójce. Od 40 do 50km/h przyspiesza bardzo słabo na przepustnicy otwartej do 1/3 zakresu. Jeśli w tym samym zakresie prędkości odkręcę gaz mocniej w zakresie od 1/3 do pełnego otwarcia to silnik traci moc, skuter nie przyspiesza, wręcz może zwalniać, jeśli dobrze rozpoznaję to momentami "czwórkuje". Od 50 do 60km/h cały zakres przepustnicy robi się fajny, reakcja na gaz jest dobra. Iglica na 2gim od góry.
I teraz tak: czy ten typ tak ma? Czy przeciągać na dwójce, żeby przeskoczyć ten słaby zakres prędkości i na trójce przyspieszać od około 50km/h? Czy może jest to problem, na który ktoś z Was zna rozwiązanie?
Dodam ważne tło historyczne. Remont w kilka lat temu, przejechałem mało, 700km od remontu więc technicznie jeszcze jestem na dotarciu (nie wolno otwierać całej przepustnicy wg. instrukcji, otwieram tylko na potrzeby badań!). Nie znam producenta tłoka, kupiłem coś na skuterze Dębica jeśli pamięć mnie nie zawodzi. Używam półsyntetyka Orlen (czytałem na Forum, że to rozsądny olej w rozsądnej klasie). I najważniejsze. Raz przy około 100km przebiegu jechałem w ciepły dzień, skuter tracił moc i po wciśnięciu sprzęgła w pewnym momencie silnik STANĄŁ. ZATARCIE???? Puchnący tłok z byle jakiego stopu? W każdym razie natychmiast zacząłem go kopniakiem kręcić, kręcił się, dolałem mieszanki i kręciłem. Po ostudzeniu zapalił. Nie powtórzyło się, dbałem, żeby nie przegrzewać.
Ostatnio wyregulowałem zapłon, najlepiej pracuje na 1mm jak pisałem wcześniej. Gaźnik też, sprawdziłem ustawienie pływaka i ogólnie wyczyściłem. Sprawdziłem luzy na czopie wału, nic nie znalazłem. Ale zauważyłem, że jest przedmuch spod głowicy. Dokręcenie śrub nic nie dało, zmieniłem uszczelkę na nową i jest OK.
Ale przy okazji znalazłem rysy na cylindrze oraz "krople metalu" przyspawane na głowicy. Jedna rysa jest wyczuwalna paznokciem.
Na głowicy "przyspawane krople"
IMG_20200525_150106 m.jpg
Zdjęcie cylindra bez flesha
IMG_20200525_150643 mm.jpg
Po lekkim oczyszczeniu z nagaru. Cylinder zdjęcie z flashem
IMG_20200525_145635.jpg
Proszę wskażcie błędy w podejściu i poradźcie co dalej.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.