Ponieważ chyba lepiej, aby cały opis mojego CDI był w jednym miejscu, powtórzę tu kilka informacji z wątku sprzed trzech lat, a więc: zapłon został zmontowany z gotowego zestawu sprzedawanego kilka lat temu do SHLki M11, motocykla o podobnym silniku i bardzo podobnej instalacji elektrycznej do instalacji OSY i odpowiednio zmodyfikowany. Zestaw składał się z impulsatora, cewki wysokiego napięcia, modułu zapłonowego, regulatora napięcia oraz kilku wtyczek i kabelków, a także schematu i instrukcji montażu (kosztował wtedy około 200 zł). Teraz z perspektywy czasu sądzę, że analogiczny zestaw można złożyć samemu kupując poszczególne elementy na Allegro i zamknąć się w kwocie 70-80 zł. Wszystkie te elementy to niestety części zamienne do chińskich skuterów. Nawet obecnie sprzedawane zestawy po 400-450 zł bazują na tych samych podzespołach, więc nie ma co przepłacać, zwłaszcza, że Osa ma specyficzne chłodzenie i dodatkowo trzeba kombinować jak, i jaki wiatrak zamontować.
Główną ideą jaka przyświecała mi przy montażu zapłonu CDI była jak najmniejsza ingerencja w strukturę Osy, a więc zostaje magneto, wiatrak, podstawa iskrownika, reszta to kabelki, żarówki i trochę elektroniki, którą zawsze można wyrzucić i wrócić do oryginału.
Najważniejszą zmianą w instalacji przy zapłonie CDI jest przejście na instalację 12 voltową (przy takim napięciu pracuje moduł CDI i regulator napięcia)!!! Wiąże się z tym wymiana wszystkich żarówek zasilanych z akumulatora na 12 voltowe oraz zmiana akumulatora. Zasilanie i żarówki światła przedniego głównego pozostają bez zmian. Ponieważ wtedy (dziś pewnie też) nie było w sprzedaży akumulatorów 12 voltowych o pojemności i wymiarach jak te osowe, zmuszony byłem kupić trochę mniejszy żelowy - 4 Ah. Z oryginalnej instalacji wypadają także: cewka zapłonowa, cewka ładowania, kondensator, platynki, prostownik selenowy, zdemontowałem także oś przerywacza.
1. Zamiast cewki zapłonowej wstawiamy trzecią cewkę świetlną, identyczną z pozostałymi.
IMG_2826.JPG
2. Zamiast przerywacza wstawiamy impulsator. W moim przypadku zamontowałem go przy pomocy dodatkowj blaszki przykręcanej do podstawy śrubami mocującmi cewki. Należy zwrócić uwagę, aby impulsator miał odpowiednią polaryzację sygnału tzn. sygnał sterujący (+) ma być podawany przy zejściu znacznika spod impulsatora.
IMG_2819.JPG
IMG_2820.JPG
3. Z tyłu podstawy zamontowana została cewka wysokiego napięcia w sposób jak na zdjęciu. Mocowanie jest na jedną śrubę, ale ponieważ jest tam dość ciasno (mowa o przestrzeni za zamontowanym iskrownikiem), cewka ściskana jest lekko przez podstawę iskrownika oraz stabilizowana przez dość sztywny kabel WN. Tak więc siedzi sztywno, bez możliwości wypadnięcia itp.
IMG_1421.jpg
4. Na kole magnesowym zamontowany jest znacznik. Ponieważ nie chciałem wiercić w kole dodatkowych otworów, zamontowany jest on na dwóch śrubach mocujących krzywkę.
IMG_2811.JPG
IMG_2810.JPG
IMG_2809.JPG
To tyle zmian w silniku.
5. Ponieważ w kostce łączącej przewody są ich teraz 4, podpiąłem pod jedną śrubę dwa, oczwiście izolując je od siebie.
IMG_1579.jpg
6. W miejscu oryginalnego prostownika selenowego zamontowałem moduł CDI wraz z regulatorem napięcia i bezpiecznikiem.
IMG_1580.jpg
Schemat całej instalacji:
Schemat_Insalacji_Osa_CDI.jpg
Jak napisałem w grudniu - zapłon działa. Silnik łatwo się odpala ma równe wolne obroty i łatwo wkręca się na wyższe, niestety nie przeszedł jeszcze testów drogowch, gdyż nie zarejestrowałem osy. Nie wiem więc jak wygląda kwestia ładowania i czy tak mały aku nie padnie po dwóch dniach. Myślę, że będę wkrótce zdawał relację.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.